用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何小一每有最少有9樣功課
go

為何小一每有最少有9樣功課 [複製鏈接]

為何小一每有最少有9樣功課

我的朋友女兒小一每有最少有9樣功課, 好擔心我個女就o黎讀小一, 會唔會又係o甘呢?

請問各位家長認為功課多好d, 還是少d好d呢? 因真不知道如何為小女兒簡學校.

醒目開學勳章

Re: 為何小一每有最少有9樣功課

bingtung :

唔係間間都是一樣的, 你如準備幫囡囡簡學校, 最好去你心儀的學校(在放學時) 向其他家長了解多些學校程度(有D讀高一年), 考試及測驗, 功課量多少, 你和囡囡能否應付.

9樣真係好多呀.  我仔都無甘多, 好采, 好采     

Would you tell us what school she studies?

但係你有冇睇真係咪件件都咁keng?我女平日最少都有六七樣,但係有d只係改正,錯得少既話唔駛一分鐘做完,甚至如果全對根本唔駛做.有d亦可能係填下色,剔下格仔.當然亦有部分要花時間.不過唔好單睇件數去決定功課量係咪太重.老師話齋,有d學校可能只俾三樣功課,比如抄詞語二十個,每個五次,咁一樣功課可能已經等如人地三份啦.

各位
我心義的小學小一  做 1 (快)至1.5 (慢)小時 功課﹐算多還是少。謝謝。

ALAL,

我覺得都幾適中丫!

thanks ms chan chan

ALAL

一般都要一至個半小時!正常正常 有些託管的同學仔要兩至三小時才完添!
除非是活動的學校抄寫功課少,一般半小時己OK, 但每星期或每月有其他project. 時間除開分別不太多

gongonma   

小兒平均每天也有8,9樣功課。現讀四年級,他已對讀書及做功課沒有興趣了。

其實功課適量便足夠,因還有課外活動及補充。他們仍有自己時間嗎?有時都覺得他們很慘!

thank you gongonmama and ecmum.
‹ 上一主題|下一主題