用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 私人校車-由tko到學校
go

私人校車-由tko到學校 [複製鏈接]

學校話校車只提供沙田及馬鞍山服務.佢叫我自己搵私人車,有人有info比我嗎? thx
   0    0    0    0

有冇人知???

原文章由 CPY 於 08-4-30 23:16 發表
有冇人知???

SORRY~我唔知架....but 咁啱睇到, 想問下why你住tko都會揀去到沙田聖小讀? 唔好介意我多事
請入黎睇吓啦!!! MO仔的相簿

我只有北區去聖心校車電話, 仔仔都係搭呢架車

開左學都2個星期啦.日日都自接.都好辛苦下.有冇人知道由東九龍去學校呢??? thx

原帖由 CPY 於 08-9-14 01:30 發表
開左學都2個星期啦.日日都自接.都好辛苦下.有冇人知道由東九龍去學校呢??? thx

你試下打呢個電話找梁太 96503732, 睇下佢有冇介紹.

cpy,

其實你覺得這間學校有什麼好呢? 點解咁遠都值得入來讀? 你係咪覺得佢程度深就好? 校規嚴好?
我自己就後悔入來讀,係我老公要佢入來讀。

原帖由 CPY 於 08-9-14 01:30 發表

Mrs Fung

可否分享後悔入讀聖心的原因

原帖由 MrsFung 於 08-9-16 11:21 發表
cpy,

其實你覺得這間學校有什麼好呢? 點解咁遠都值得入來讀? 你係咪覺得佢程度深就好? 校規嚴好?
我自己就後悔入來讀,係我老公要佢入來讀。

...

係我老公選此校的!

咁點解你會選聖心, 你唔係睇清楚先幫你個女選學校?  學校細好多人都知, 你囡囡係唔係聖幼讀?  你如果鍾意新校舍, 沙田區有好多小學合你要求.

原帖由 MrsFung 於 08-9-17 12:33 發表
入到來讀後覺得間學校真係好舊,好多野好似資源不足咁。比一般全日制學校,好似蝕底d。學校沒有冷氣,唔夠課室,一層得一種性別廁所,女廁要上二樓先有,又要分上、下午班,一年級上午班,但二、三及四年級要返下午班。例如少課外活 ...

係我老公選此校的!

原帖由 lengtung 於 08-9-18 00:19 發表
咁點解你會選聖心, 你唔係睇清楚先幫你個女選學校?  學校細好多人都知, 你囡囡係唔係聖幼讀?  你如果鍾意新校舍, 沙田區有好多小學合你要求.

原帖由 MrsFung 於 08-9-18 07:09 發表
係我老公選此校的!

因此校學生多而課室不足,所以遲遲未轉全日.試問如果一間學校校舍大,但祇得一,兩班小一學生,妳會不會讓子女入讀.我相信妳老公選此校一定有佢見解.

原帖由 MrsFung 於 08-9-18 07:09 發表
係我老公選此校的!

雖然話係C6選, 但你都可以加意見. 如果你一直唔接受呢間學校, 小朋友都會受影嚮, 一樣唔接受呢間學校.

Mrs Fung,

試想想你後悔囡囡讀聖心嘅原因? 好似全部都係"表面嘢", 而呢d"表面嘢"好多為子女選這間學校為第1志願時已知了, 但仍收足5班, 仲有好多叩門入唔到, 這就証明這間學校是靠"實力"!!
我唔係偏幫校方, 我都覺學校仲有好多不足之處(我都好唔鐘意二至三年級要返下午) , 但我覺得好多其他名校都有不同嘅不足, 只係你將重點放喺邊度....
karen08講得對, 真實例子, 我住果度隔離有間小學, 校舍面積好大, 有蓋籃球場, 圖書館...小班教學, 1班廿幾人, 但課室由2個課室打通, 全日制, 一條龍, 一年到晚有open day.....但每年都係收到2至3班小一....
溫馨提示: 仲記得"垃圾學校"嗎? 小朋友唔知乜叫"垃圾學校", 但佢呀媽講咪知呢個term囉! 即係話除非即刻轉到校, 否則記得唔好在子女面前講學校不是, 因為連佢都討厭學校就返得好辛苦嘞!

原帖由 my17223 於 08-9-19 16:03 發表
Mrs Fung,

試想想你後悔囡囡讀聖心嘅原因? 好似全部都係"表面嘢", 而呢d"表面嘢"好多為子女選這間學校為第1志願時已知了, 但仍收足5班, 仲有好多叩門入唔到, 這就証明這間學校是靠"實力"!!
我唔係偏幫校方, 我都覺 ...

Mrs Fung,

我自已女兒現在就讀聖心小四,我和女兒都因讀到此校而感覺自豪.聖心是一間真正低調的學校.何謂低調??此校經過了44載,其實培養了不少知名人仕,但因學校低調而不會高呼出來.而我亦有兩個親戚在此校就讀後升上了曾肇添中學及後在中大畢業.我亦是由西貢專程搬來沙田住及安排女兒就讀聖心.女兒非常投入校園生活.難到妳沒有留意到有些學校在擴充校舍後就隨即被教統局列入殺校名單??

‹ 上一主題|下一主題