用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 改排位
go

改排位 [複製鏈接]

各位家長,

小兒現在2yr7mths, 從上年的3月左右開始排eetc (中文), 年尾開始有上私人言語治療, 上了三堂言語治療師發覺小兒的英語比較好, 我亦應同她並告知我們有打算會移民, 而且小兒亦已有一間心儀學校收佢(英普班). 商量後,我們決定使用英語做治療.

年頭我們的移民申請已獲批, 為保障小兒有合適的生活環境, 我們3月尾特地去住了兩星期,我發現仔仔都喜歡和適應那邊, 所以回來後3天即致電醫務社工, 希望改批英文的eetc. 好可惜, 她告訴我佢印象中, 小兒已獲批一所eetc, 只是她們要等所有文件出, 才會跟我聯絡. 所以我一直都未獲通知, 她說如你早一個月打來, 我也可以跟你改.但現在已經不成了.不過她聽了我的case後說你這情況比較特別,會幫我問下中央.

回覆是已經出了的位不能改,但係山頂的那間現在有位.但由於我是working mum, 由於我住新界, 咁如果我帶個仔上到去上堂又返唔切工, 所以放棄了並從新排隊, 你們覺得是否合理? 我可否比封去教育局求情呢? 因從新排又要最小九個月到一年.

Please comment.

[ 本文章最後由 tvoincy 於 08-4-24 01:56 編輯 ]
   0    0    0    0
2005年9月1日出生的Ryan重2.95kg, 係飲全人奶到21個月大的。而家已經有29磅5安士重喇!
9月1日 2.95Kg / 9月 10日 3.12Kg / 9月 15日 3.3Kg / 9月 17日 3.46Kg / 9月 24日 3.75Kg / 10月7日 4.44Kg / 10月20日 4.99Kg /11月18日 6.50Kg / 12月03日 6.62Kg / 1月17日 7.31Kg / 9月12日 9.50Kg / 10月28日 10.00Kg / 1月2日 11.00Kg / 4月20日 12.00Kg

據我了解,只有香港島那間eetc會用英語,所以你要英語的eetc,一係要搬屋,一係就要山長水遠去,但係你個仔會好辛苦。
其實如果你唔係要等好耐才移民的話,不如用$請私人做,可能會好d,一方面可以keep 住啊仔既進,另一方面又可以用英文。

醒目開學勳章

我仔仔而家嚮兩間之中嘅1間上緊E位(中文), they have both 以母語為英語(名額45個)&中文(25個)的幼兒而設的training.
但是英語名額好似要排長時期小小. 剛剛排到2007年2月。明德兒童啟育中心 排到2008年2月。
實際上training 幾乎每天都有, 集中早晨(group), 下午(個別), if你是working mum, 都幾難就時間。
‹ 上一主題|下一主題