用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門區 - 想選擇幼稚園或幼兒園
樓主: llkirene
go

屯門區 - 想選擇幼稚園或幼兒園 [複製鏈接]

補充一下, 交通方面,
如你只帶一個, 可乘K52.., 行小小,很方便
我仲要帶著細女, 要用嬰兒車, 所以會乘輕鐵,
而學校都好似有校車的...可以在網上或致電或電郵查詢,
D老師真的好好人!!

我今日去了報名..
但是老師話可能沒有位(因我想下年三月入學)
請問媽媽們...仲有那間會比較好?

原文章由 llkirene 於 08-5-17 15:45 發表
我今日去了報名..
但是老師話可能沒有位(因我想下年三月入學)
請問媽媽們...仲有那間會比較好?

請問你小朋友夠18個月未? 因我問過好多間都要到18個月or over先可交form呀!

救世軍好多人報的, 所以最好盡快報名,
如果報N1,出世後就要報名啦,
可以在網上download表格, 寄回去便可!!

原文章由 FannyFong 於 08-5-17 02:28 PM 發表
我都是住碼頭的,
我覺得救世軍三聖幼兒院幾好,
我大女今年九月讀N2,即K1,

http://fannyfong.blogspot.com/2008/02/blog-post_16.html

這間都很多人申請,
如報請早!!

http://ccs.salvation.org.hk/directory.fil ...

Fanny,
睇完你個blog之後, 覺得三聖幼兒園真係做得幾好...
老師而家都仲有每日俾電郵你嗎?
唔知幾時會有家長講座 & 開放日呢?

在五月份...我仔只是14個月
要到18個月才可交form?
點解救世軍冇問我仔幾多個月都收了form?

原文章由 聰明笨伯 於 08-5-19 10:44 發表

請問你小朋友夠18個月未? 因我問過好多間都要到18個月or over先可交form呀!

原文章由 llkirene 於 08-5-19 13:10 發表
在五月份...我仔只是14個月
要到18個月才可交form?
點解救世軍冇問我仔幾多個月都收了form?

可能每間學校的做法唔同啦, 咁啱我想選果D要囉, 因D職員話要足2歲先可讀N班, 如果一出世後就報, 咪即係左住左D真係夠2歲的小朋友囉, 同埋D職員咪要成日望住D FORM睇下邊個夠歲數入學邊個未夠, 佢地會做多好多野, 呢D說話都係學校D職員講的。

原文章由 llkirene 於 08-5-16 08:50 發表
請問你囡的同學是坐校車或家長自行接送?
我將會星期六去報名...

她媽媽上班前送回校的.囡囡剛告知我那條是靜脈和動脈血管,學校真利害

原文章由 FannyFong 於 08-5-17 14:28 發表
我都是住碼頭的,
我覺得救世軍三聖幼兒院幾好,
我大女今年九月讀N2,即K1,

http://fannyfong.blogspot.com/2008/02/blog-post_16.html

這間都很多人申請,
如報請早!!

http://ccs.salvation.org.hk/directory.fil ...

welcome你女入學時,我女已經N4了

請問你想報那一間或那幾間?

原文章由 聰明笨伯 於 08-5-19 14:18 發表

可能每間學校的做法唔同啦, 咁啱我想選果D要囉, 因D職員話要足2歲先可讀N班, 如果一出世後就報, 咪即係左住左D真係夠2歲的小朋友囉, 同埋D職員咪要成日望住D FORM睇下邊個夠歲數入學邊個未夠, 佢地會做多好多野,  ...

原文章由 llkirene 於 08-5-20 09:00 發表
請問你想報那一間或那幾間?

本應想報蝴蝶邨間保良局, 但已經full晒, 要到後年先有位, 而家可能選東華三院or仁愛堂, 但要睇下報名時仲有無位先決定倒。總之就煩死人啦!

原文章由 FannyFong 於 08-5-17 14:36 發表
補充一下, 交通方面,
如你只帶一個, 可乘K52.., 行小小,很方便
我仲要帶著細女, 要用嬰兒車, 所以會乘輕鐵,
而學校都好似有校車的...可以在網上或致電或電郵查詢,
D老師真的好好人!! ...

本人為住碼頭的救世軍家長,我們主要搭 43d(mini bus
由黃金海岸去碼頭, marina garden)
:tongue:  :party:

係喎, 唔記得有架小巴, 我未搭過,
我想問是否半個鐘一班車?
條路線是怎樣的, 經什麼地方?

仲有, 我個女其實未返學,
是今年九月才讀N2的,
所以我未正式收過老師的電郵日誌,
都是面見時, 校長講的,
讀緊救世軍的家長, 可否分享一下!
謝謝!!

原文章由 FannyFong 於 08-5-20 22:25 發表
係喎, 唔記得有架小巴, 我未搭過,
我想問是否半個鐘一班車?
條路線是怎樣的, 經什麼地方?

仲有, 我個女其實未返學,
是今年九月才讀N2的,
所以我未正式收過老師的電郵日誌,
都是面見時, 校長講的,
讀緊救世軍的家長 ...

每天都會有課室日誌,交代小朋友學了甚麼?還有小朋友間討論的對答,讓你了解他們上課的內容

我想問下救世軍既n1班係咪都有英文堂呢?多唔多時間上英文架呢?

原文章由 MUNTUNG 於 08-5-21 11:16 發表
我想問下救世軍既n1班係咪都有英文堂呢?多唔多時間上英文架呢?

我們N2才學英語,以phonics教學.

原文章由 jackieman 於 08-5-21 16:19 發表

我們N2才學英語,以phonics教學.

唔該哂!咁佢地有無拼音教架!你覺得啲英文程度又得唔得呢?

原文章由 MUNTUNG 於 08-5-21 16:37 發表

唔該哂!咁佢地有無拼音教架!你覺得啲英文程度又得唔得呢?

學校以phonics拼音方式教學,教授他們自行拼音.另每星期有1日外籍老師堂,和小朋友玩及唱兒歌

原文章由 jackieman 於 08-5-21 19:40 發表

學校以phonics拼音方式教學,教授他們自行拼音.另每星期有1日外籍老師堂,和小朋友玩及唱兒歌

係咪n1至n4 , 冇分k1-k3架,咁程度會唔會好淺架??係咪只有全日制 ??
多唔多親子活動及功課??

回覆 #59 zozo2005 的文章

係n1-n4,全日制.極多親子活動,星期五才有功課.程度一般,主要啟發思維
‹ 上一主題|下一主題