用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門區 - 想選擇幼稚園或幼兒園
樓主: llkirene
go

屯門區 - 想選擇幼稚園或幼兒園 [複製鏈接]

原文章由 聰明笨伯 於 08-5-9 18:22 發表
llkirene,

如果你選小學諗住讀順得, 敢中學分分中都可以一條龍入埋梁球居喎!
係呀! 聽人講三聖救世軍几好, 只係地點唔太方便。

你要方便定係學得開心,學得好?

原文章由 jackieman 於 08-5-9 18:57 發表

你要方便定係學得開心,學得好?  

可否兩樣都比d例子我??

原文章由 聰明笨伯 於 08-5-9 22:25 發表

可否兩樣都比d例子我??

學校每月有一個主 題,例如動物,再由小朋友討論,沒有既定範圍,一直引申下去,隨小朋友思維而行 ,其間家長可自由協助尋找資料,結論千 奇百怪. 還記得n1剛入學,好像是世界盃那年,囡囡返來曉得向我說踢足球,要戴龍門手 套,護脛等.實似現在的通 識. 當然日 常自 我照顧更為無問題了. 還經常叫我不要那麼早接她走[已是接近6時] 你說她是否開心?

原文章由 jackieman 於 08-5-10 15:41 發表

學校每月有一個主 題,例如動物,再由小朋友討論,沒有既定範圍,一直引申下去,隨小朋友思維而行 ,其間家長可自由協助尋找資料,結論千 奇百怪. 還記得n1剛入學,好像是世界盃那年,囡囡返來曉得向我說踢足 ...

聽落又好似几好喎! 想請問下你女女即係讀邊間n1???

原文章由 聰明笨伯 於 08-5-10 16:40 發表

聽落又好似几好喎! 想請問下你女女即係讀邊間n1???

三聖救 世軍,現在已經n3了.她什麼也要尋 根究底

原文章由 jackieman 於 08-5-10 17:34 發表

三聖救 世軍,現在已經n3了.她什麼也要尋 根究底

多謝分享

屯門區 - 想選擇幼稚園或幼兒園

jackieman,

我都幫囡囡報左三聖救世軍,想知到係唔係好難入,重有想知到入學面試會唔會好難
最後想問吓知唔知三聖救世軍好,還是梁李秀娛好

[ 本文章最後由 joanfong99 於 08-5-12 00:46 編輯 ]

唔好去順德聯誼會何日東小學同梁球琚中學

各位媽咪, 我知道呢兩間聯系學校係好出名, 但佢出名係因為入既小朋友本身已好另同好多係有錢既, d老師根本都無愛心, 同埋成日請假, 唔教書, d觀念又實際市會, 只要你既仔女能為學校攞獎, 有好多技能, 佢地就對你好, 否則唔會照顧同關心你既仔女, 佢地只顧住攞獎, 咁既學校, 入唔入都罷

原文章由 joanfong99 於 08-5-12 00:42 發表
jackieman,

我都幫囡囡報左三聖救世軍,想知到係唔係好難入,重有想知到入學面試會唔會好難
最後想問吓知唔知三聖救世軍好,還是梁李秀娛好

要等,多人輪侯.和家長閒談間,幼兒在旁玩耍,從中看小朋友表現,十分簡單,一般都收.我當然選救世軍,對梁李無認識,sorry

原文章由 joantsang 於 08-5-12 11:10 發表
各位媽咪, 我知道呢兩間聯系學校係好出名, 但佢出名係因為入既小朋友本身已好另同好多係有錢既, d老師根本都無愛心, 同埋成日請假, 唔教書, d觀念又實際市會, 只要你既仔女能為學校攞獎, 有好多技能, 佢地就對你好,  ...

我囡由胡小上梁中,雖不覺老師有多大愛心,但亦未至那般差的地步,  小女成績亦非很好,但校方也有加強輔導.她也讀得很開心, .

想問...咁什麼小學好?
你想你女讀那一間小學?

你是不是住三聖?
我住屯門碼頭, 可以坐什麼車去三聖救世軍, 因我不是對屯門D路太清楚!!

原文章由 joantsang 於 08-5-12 11:10 發表
各位媽咪, 我知道呢兩間聯系學校係好出名, 但佢出名係因為入既小朋友本身已好另同好多係有錢既, d老師根本都無愛心, 同埋成日請假, 唔教書, d觀念又實際市會, 只要你既仔女能為學校攞獎, 有好多技能, 佢地就對你好,  ...

[ 本文章最後由 llkirene 於 08-5-13 09:01 編輯 ]

原文章由 llkirene 於 08-5-13 09:00 發表
你想你女讀那一間小學?

你是不是住三聖?
我住屯門碼頭, 可以坐什麼車去三聖救世軍, 因我不是對屯門D路太清楚!!

其實係屯門碼頭去三聖都几麻煩, 因要坐輕鐵507/614/614P去到兆麟站, 先出閘, 再過番對面月台入閘, 坐505去三聖總站, 如你選這間, 你每日要來回4次接返學放學。

原文章由 llkirene 於 08-5-13 09:00 發表
你想你女讀那一間小學?

你是不是住三聖?

碼頭可搭k52或軽鐵

何以見得呢?你小朋友在這兩間小學就讀嗎?  
反而我覺得頗多新移民/公屋人士, 有錢人不是太多

唔好去順德聯誼會何日東小學同梁球琚中學

各位媽咪, 我知道呢兩間聯系學校係好出名, 但佢出名係因為入既小朋友本身已好另同好多係有錢既, d老師根本都無愛心, 同埋成日請假, 唔教書, d觀念又實際市會, 只要你既仔女能為學校攞獎, 有好多技能, 佢地就對你好, 否則唔會照顧同關心你既仔女, 佢地只顧住攞獎, 咁既學校, 入唔入都罷

原文章由 AnnieClarabel 於 08-5-14 09:58 發表
何以見得呢?你小朋友在這兩間小學就讀嗎?  
反而我覺得頗多新移民/公屋人士, 有錢人不是太多

乜住公屋的人唔係有好多富戶架咩, 我見好多人都用晒名牌, 食得又豪喎!!

點解要來回4次接返學放學
因我是要返工....
只是我返工時接返學, 自已再坐車返工
放工時坐車去三聖, 接放學,再回家

原文章由 聰明笨伯 於 08-5-13 10:14 發表

其實係屯門碼頭去三聖都几麻煩, 因要坐輕鐵507/614/614P去到兆麟站, 先出閘, 再過番對面月台入閘, 坐505去三聖總站, 如你選這間, 你每日要來回4次接返學放學。 ...

原文章由 llkirene 於 08-5-15 09:02 發表
因我是要返工....

我囡都有同學住碼頭,返學無問題

請問你囡的同學是坐校車或家長自行接送?
我將會星期六去報名...

原文章由 jackieman 於 08-5-15 20:09 發表

我囡都有同學住碼頭,返學無問題

原文章由 llkirene 於 08-5-15 09:02 發表
因我是要返工....

sorry, 因我以為你係全職湊仔!

我都是住碼頭的,
我覺得救世軍三聖幼兒院幾好,
我大女今年九月讀N2,即K1,

http://fannyfong.blogspot.com/2008/02/blog-post_16.html

這間都很多人申請,
如報請早!!

http://ccs.salvation.org.hk/directory.files/SSN/page0.htm

‹ 上一主題|下一主題