用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門選中學
樓主: owenbo
go

屯門選中學 [複製鏈接]

有人叫BAND 2生搏BAND 1 學位咩???????

希望家長踏實d揀中學,唔好用賭博心態,仔女band2.3身為父母緊係唔咁心,但揀中學千奇唔好「好高騖遠」害子女去一d更差中學就唔好啦!

BAND 2 頭選BAND 1 C 的,會否太博?
盲目的愛他們 8-)

Hello各位媽咪

那麼 band3 生頭5 間按以下選擇 可否?
1. 仁愛堂陳黃淑芳   2. 仁済第二中學
3. 何褔堂  4 裘錦秋  5. 平安褔音
是否太進取, 因囝囝班主任說最好間屬 band 3 學校.
如有建議, 請提供.
另外, 如派位不理想, 叩門可否叩 band 2 中學?
囝囝全級67/110, 但成績平均有 B, 操行B+,
有些朋友跟我說, 這些成績其實都屬 BAND 2, 可能是他的小學取學額不理想 (比例 :30/30/40%)
請給意見, TKS.

學校有多少%是 band 1, 2 , 3 都定了。小女成績不差,都band 2 啦!就奠定入了band 2 組別。看多了這裡的 post, 就知道是有多不甘心,都要承受,鬼叫自己小學band 1 學位小咩...
盲目的愛他們 8-)

原文章由 kevinivan 於 08-4-29 23:21 發表
Hello各位媽咪

如有建議, 請提供.
另外, 如派位不 ...

你 學校 last 幾時遞表? 我星期一已經要遞了...
我家有些資料是某學校的校長提供的學校banding.. 如果你仍有時間,我今晚回家試著告訴你..我都是昨天拿到這些資料..朋友比的
盲目的愛他們 8-)

HI KEVINIVAN:
你仔係band 3
你選頭5位都係band 2(只係4位係band 3),可能個波會look到好後ga la,再排下la
人地band 2都選完ng到你tim
原文章由 kevinivan 於 08-4-29 23:21 發表
Hello各位媽咪

如有建議, 請提供.
另外, 如派位不 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

回覆 #2 bonnieandy 的文章

Hi bonnieandy

我5月2日才交表, 請給我資料.
請問你認為我選的學校ok 嗎?
我是根據我囝囝補習老師建議選的
第一及第二志願是band 2/3, 第三至第五是
band 3.

原文章由 kevinivan 於 08-4-30 15:48 發表
Hi bonnieandy

我5月2日才交表, 請給我資料.
請問你認為我選的學校ok 嗎?
我是根據我囝囝補習老師建議選的
第一及第二志願是band 2/3, 第三至第五是
band 3. ...

Hi  bonnieandy

多謝你的意見, 請問你知不知道李琳明中學校風好嗎?這間中`學是band 3 or band 2?我見最多學位是這間中學, 如放在第 6志願可以嗎?

原文章由 bonnieandy 於 08-4-26 17:24 發表

我現在都15 16 是選band 2 學校第一志願好還是第怎樣
中文, 英文, 90, 92, 常識, 數學88-89,都是 band 2... 唉!真的可能其它人好勁.....

又說現在學生小了,學校給我訊息小女是band 2 頭了,那麼,你們會建議我選band  ...

就此看成績很好,但需看是否卷太淺,每所學校的程度都不同.

我小朋友有讀寫障礙,讀和富李宗德小學,成績Band3,自選報平安福音同蔡章閣,只有蔡章閣有得interview,我最後一日下晝交自選表去蔡章閣個reference number係六十幾,唔知會唔會全部有份interview都收晒?我個仔的學校操行有B+,一直有返教會,傳道人同教會的教育心理學家都出信話佢好乖,心理學家重話佢邏輯思維好好,話佢係gifted child,唉,可惜佢讀書真係水過鴨背,事倍功無一半,而家半夜兩點鐘對住份表都唔知點揀,今日四維去買學校banding的書又買唔到!真係好想知屯門有邊間好D的Band 3中學,我只求校風好便可以,我甲部依次為何福堂 (我估有小小博),第二蔡章閣,跟住譚李麗芬。乙部依次為青松、沈香林、梁植偉、辛亥年、裘錦秋、釋慧文、嗇色園。唔知咁揀得唔得?我真係好需要一D屯門Band 3中學的校名同資訊,請各位家長有的話可唔可以send比我?謝謝

[ 本文章最後由 patrickmum 於 08-5-2 02:07 編輯 ]

原文章由 jackieman 於 08-5-1 20:18 發表

就此看成績很好,但需看是否卷太淺,每所學校的程度都不同.

唉!我真的只能這麼想了。
但大家都是保記小學,都不會跟別的差太多吧?!

總之失敗啦!我指我選小學時
盲目的愛他們 8-)

囡囡也是保記舊生, 學校有教選校策略嗎?
我都有d選校心得, pm我!

原文章由 bonnieandy 於 08-5-2 12:47 發表

唉!我真的只能這麼想了。
但大家都是保記小學,都不會跟別的差太多吧?!

總之失敗啦!我指我選小學時

kiT7266 :
有咩心得
原文章由 kit7266 於 08-5-2 13:20 發表
囡囡也是保記舊生, 學校有教選校策略嗎?
我都有d選校心得, pm我!
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

banding唔同, 學校唔同, 揀法唔同架喎!
你pm問我la....

原文章由 0120 於 08-5-2 16:17 發表
kiT7266 :
有咩心得  

回覆 #1 kit7266 的文章

我仔讀胡少渠, 全級第9, 今次就跌到去29,點算, 英中無希望

29都是BAND1生嗎?
為甚麼英中無希望呢? 可能自行收了你仔仔

原文章由 0120 於 08-5-2 16:40 發表
我仔讀胡少渠, 全級第9, 今次就跌到去29,點算, 英中無希望

派位係計三次呈分唔係凈計今次,你問下學校佢三次呈分計算之後的名次啦,可能唔係咁差呢!  況且考29都唔係差喎!  

原文章由 0120 於 08-5-2 16:40 發表

patrickmum,

很高興你能明白貴子弟的情況, 很多家長不原意及不想提及子女有讀寫障礙, 把他們送到一般正常學校, 其實他們真的讀得很辛苦, 有老師告訴我, 屯門"東華三院 - 鄺x坤" 是收這些學生的, 他們的資源比較豐富, 你可以看看這間中學

原文章由 patrickmum 於 08-5-2 02:05 發表
我小朋友有讀寫障礙,讀和富李宗德小學,成績Band3,自選報平安福音同蔡章閣,只有蔡章閣有得interview,我最後一日下晝交自選表去蔡章閣個reference number係六十幾,唔知會唔會全部有份interview都收晒?我個仔的學校操行有B+,一 ...

沈香林成績就唔知 但我見佢地的學生都唔錯 平安福就越來越好
‹ 上一主題|下一主題