用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門選中學
go

屯門選中學 [複製鏈接]

請問我小朋友成績普通,但老師說他屬Band 1生,又沒其他課外活動得獎,填表時應選那些學校為頭3志願較佳?請幫忙解答,謝謝!
   1    0    0    0

BAND 2既中學比較穩陣D
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

既然老師說他屬Band 1生,當然先選Band 1 中學啦。起碼乙部1st choice 要放Band 1 中學。

原文章由 owenbo 於 08-4-23 13:22 發表
請問我小朋友成績普通,但老師說他屬Band 1生,又沒其他課外活動得獎,填表時應選那些學校為頭3志願較佳?請幫忙解答,謝謝!

Hi Owenbo

我囝囝老師說他是band 3, 請問屯門邊間band 3 中學比較好?
請問你知不知天水圍香島直資中學好嗎?是否還招生?

大抽獎唔睇課外活動, 亦冇BAND 1頭尾之分, 你有冇心儀中學?

原文章由 owenbo 於 08-4-23 13:22 發表

妳小朋友讀間小學? band 几?  以下系朋友的真實過案...... (屯門區的中學)

去年朋友的小朋友的班主任也話比佢聽屬Band 1的成績, 叫佢間 BAND 1 的中學, 所以我朋友得到老師推薦便選了間 BAND 1 的中學, 第二部份時朋友於選校時也是抱著大抽獎的心態, 結果佢說間選的BAND 1 頭三志願都 入吾到, 促之抽左佢去 15志願 BAND 2 尾 BAND 3 的中學, 小朋友知道結果后也哭 ---- BOY 來架都忍吾到當場哭左出來, 后來家長同佢找左好多間中學, 其中一間BAND 1 中間偏前的中學還回佢一句, 妳小朋友系佢的小學就BAND 1, 但佢間小學吾系BAND 1  Wow.... (當然無收佢 la) ....。
最后扣了很多間先至有一間因為佢小朋友曾於公比賽得過銅奬, (那間是BAND 1 尾 定 BAND 2頭 忘記了是那間了), 才墾收左佢轉校, 如困吾系......

所以真的睇下佢間小學的系 band 几, 其實我見屯間區 band 2 頭的中中都有 d 不錯的選擇, 如困系我細心再想想
找一間有把握心儀的band 2 頭的中學都好, 如困吾系.... 佢嘜都無到時吾知點算好 la.....

不過這只是個人睇法..... 最重要你同你的小朋友點睇.....
其實我見屯間區 band 2 頭的中中都有 d 不錯的選擇

屯門區上年度全收100 %band 1學生中學

保良局百周年李兆忠紀念中學
         宣道會陳瑞芝紀念中學
         保良局董玉娣中學
         順德聯誼總會梁銶琚中學

中中   仁愛堂田家炳中學

屯門區band 3又比較好的中學, 我會選下列兩間 :

1) 仁濟二中 (有朋友在此中學任教, band 3 來說校風不錯, 而且老師及校長理念一致)

2) 青松侯寶桓 (有同學舊年派入去, 學校五年內學生都不準外出吃飯, 以免學壞, 雖然成績仍是band 3, 但校風較嚴)

天水圍香島是派位直資, 與其讀香島, 不如想想以上兩間, 你可以在學校放學時, 看看學生放學情況

原文章由 kevinivan 於 08-4-23 20:08 發表
Hi Owenbo

我囝囝老師說他是band 3, 請問屯門邊間band 3 中學比較好?

聽聞band3學校:廠商會蔡章閣中學、香海正覺蓮社佛教梁植偉中學及仁濟醫院第二中學都ok

原文章由 kevinivan 於 08-4-23 20:08 發表
Hi Owenbo

那仁愛堂田家炳中學or馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學好D?

原文章由 minicat 於 08-4-24 01:33 發表
屯門區上年度全收100 %band 1學生中學

英中   保良局百周年李兆忠紀念中學
         宣道會陳瑞芝紀念中學
         保良局董玉娣中學
         順德聯誼總會梁銶琚中學
中中   仁愛堂田家炳中學

...

原文章由 owenbo 於 08-4-24 10:31 發表
聽聞band3學校:廠商會蔡章閣中學、香海正覺蓮社佛教梁植偉中學及仁濟醫院第二中學都ok

梁植偉band 2學校,都好多人揀.
去年我識個band 2生填第二志願都派唔到,哩間你唔洗諗la.

請問各位, 點先知道自己間小學係band幾 ?
Melodykitty

今日睇頭條日報, 4月26日下午2點, 梁植偉中學有升中家長講座.
Melodykitty

原文章由 melodykitty 於 08-4-24 13:19 發表

小學今本並無band 幾.你只需要知自己子女屬那一組別便可.

原文章由 LLMUMMY 於 08-4-24 10:16 發表
屯門區band 3又比較好的中學, 我會選下列兩間 :

1) 仁濟二中 (有朋友在此中學任教, band 3 來說校風不錯, 而且老師及校長理念一致)

2) 青松侯寶桓 (有同學舊年派入去, 學校五年內學生都不準外出吃飯, 以免學壞, 雖 ...

thank you very much

但請問平安褔音及沈香林好不好? band 3生機會大不大?

小學冇分band幾, 家長/傳媒用band 1學生人數比率及派位情況.但上年開始教統局都不淮小學對外公佈..
中學會知道各小學的學生質素, 在自行時篩選學生interview. 所以某幾間小學學生interview機會較多.

原文章由 melodykitty 於 08-4-24 13:19 發表

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學會考成績都是中下,理科優良率低於全港水平,真正入大學率又沒有,你可上網頁看看。

原文章由 owenbo 於 08-4-24 10:34 發表

原文章由 kevinivan 於 08-4-24 14:09 發表

thank you very much

但請問平安褔音及沈香林好不好? band 3生機會大不大?

請問有沒有人知道????

原文章由 owenbo 於 08-4-24 10:34 發表

仁愛堂田家炳中學

如果連你自己都覺得普通老師說band 1 ,就的要考慮你的小學是那間。 因為我自問女兒中英文都有90分以上,都是那間學校的band 2,都要選band 2學校...

我真的有點不甘心,有家長都問我,現在學校裡的banding 能夠= 屯門區的banding 嗎? 我相信,一定不是。

所以band 2 就選band 2 啦!我原來想選田家炳,都唔得啦!唯有認命。老師叫就連大抽獎都不要選。

今天聽講座,話自己學校選的第一志願命中率是95%,那是當然啦!老師好保守的按著你的成績去建議你選那間。

我女是band2頭,都叫我不要選band 1 的中中,這樣建議,一定入到第一志願啦!
盲目的愛他們 8-)
‹ 上一主題|下一主題