用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急問沙田區選校排位??
go

急問沙田區選校排位?? [複製鏈接]

各位家長又到非常煩惱ga時刻啦!!
請問如band 2生沙田區以下頭五意願咁放好嗎或是有其他排法,請提供意見.謝謝!

我打算咁排:
1. 郭得勝中學
2.保良局胡忠中學
3.馬鞍山聖若瑟中學
4.樂善堂楊葛小琳中學
5.香港中文大學校友聯會陳震夏中學
   0    0    0    0

有冇家長可比d意見尼??

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 ice100 於 08-4-22 20:56 發表
各位家長又到非常煩惱ga時刻啦!!
請問如band 2生沙田區以下頭五意願咁放好嗎或是有其他排法,請提供意見.謝謝!

我打算咁排:
1. 郭得勝中學
2.保良局胡忠中學
3.馬鞍山聖若瑟中學
4.樂善堂楊葛小琳中學
5.香港中文大 ...

我會排1,2,5,3,4

郭得勝中學是BAND 1, 照計BAND 1位都唔够比BAND 1生分,BAND 2選它會唔會冒險咗D呢?

回覆 #4 October. 的文章

因為見有d升中指南話band 2生第一志願可選band 1尾的中學,所以咁排.
咁請問應頭5間學校要掂排才好呢??

原文章由 ice100 於 08-4-24 22:43 發表
因為見有d升中指南話band 2生第一志願可選band 1尾的中學,所以咁排.
咁請問應頭5間學校要掂排才好呢??

郭得勝高考出左個5A.......而且因[通識科]比其他學校早開始,而當年set up這科的主任在通識界亦很出名,已打好不錯的[通識]基礎,今年可像有不少人選bor......如你放first choice好似"博"左d.....

第一位揀(郭得勝)吾係咁好,因為好多band1尾的揀,如是band2 生, 機會很微, 我個人意見就揀(林漢光)或(鄭榮之)會好d. 第二位揀(胡忠)都不是太好,因為它是在中中裏最受歡迎, 所以吾放第一位,機會亦很微,(梁文燕)會好小小小小..........其餘應該無問題.

好多謝你們的回覆!!

咁即話"胡忠"唔放第一就唔駛放啦....
真係好煩心大心細..又怕排得唔好唔知派d咩學校....
‹ 上一主題|下一主題