用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

appleCC,

是很多啊, BB在0-5個幾月期間, 雖然有看咭, 但這時期是以訓練focus為主的(定睛觀看, 不閃的, 與DOMAN的一樣), 可以focus了才開始閃, 由一開始閃十多張, 3-4日後就到100張了, 但這已是極限, 那時我個仔懂坐未懂爬, 但再多就不看了, 所以不管是閃了105個字+105張圖(原則上如此), 還是字+圖共105, 我始終是達不到的.

我個仔9個半月開始扶住野行, 更唔使旨意佢睇, 所以才轉了DOMAN的25張*1 日3次, 不過我諗到2歲, 佢對sequences開始敏感了, 我會轉返shichida的, 即使用doman可以學習語言, 我最初選用shichida&我最終想同BB做的是, 用flashcard配合殘像記憶訓練及想像力訓練以提升hsp...
但當然, 要我個仔肯學才可以

原文章由 appleCC 於 08-6-6 23:19 發表
kwanaty ,
謝謝你的回覆.
請問是否一次過閃完105張圖, 再閃105個字卡?
會否太多?bb能否專心看?

--------

[ 本文章最後由 kwanaty 於 08-6-7 14:02 編輯 ]

原文章由 BabaTed 於 08-6-7 10:02 發表

多謝你回覆呀~~~
你女女好叻呀, 我見佢識讀好多書, 厲害厲害, 你真係好有心機去教, 你是否全職mama呢?
咁你地平時係咪主要用英文溝通呢?
佢對中文既理解ok嘛?

thx so much for your sharing ar~~~ ...

BabaTed:
我吾係全職媽咪, 如果一日24小時要對住佢,
我一定會死!! 哈哈哈.
我吾中意湊, 不過中意教...

我地多數一時時啦,
有時用中, 有時用英溝通,(全句句子用晒中文or英文)
用中文時我知道佢係明白內容0既,
不過用英文, 佢反應相對大好多.

至於理解上, 2者都完全無問題,
不過佢中意講英文, 同睇英文字多好多囉!

醒目開學勳章

多謝分享,真係好有用。
原文章由 miumiu809 於 3/6/2008 21:39 發表

之前3x 介紹的"看漫畫學英語"好好!http://book.ewbook.com/detal.asp?pd_type=5&product_no=pd05_011&temp_id=
或者來呢度download d sight word 自己print 字card, 又可以網上玩sight word game. http://www.quiz- ...

原文章由 BabaTed 於 08-6-10 12:45 發表

哈哈, 我都唔係全職, 不過我係屋企做野 ==>同全職差唔多
我會學你地咁努力既~~~
呢幾日用d大d字既咭, 教中+英, 不過中英係冇關連既, ok嘛?不過佢興趣返左黎, 好開心呀~~~

另外, 我想問, 教英文&平時同bb講英文時, ...

baba ted,

你同全職無咩分別wor,
基本上可能仲辛苦過全職媽咪tim?又要做野又要湊仔! 哈..

時式方面, 講野時照講,
教亦吾需要特別教佢, 如go/ went/ gone,
盡量input 0岩0既知識就ok啦,
按照七田式教法, 對於教導幼兒, 吾需要講解,
講解比佢知係train左腦,
只要快速同自然, 開心地input data入去已經足夠,
train 右腦.
幼兒好快會學識分別點用d 字!

其實杜曼都話BB個腦會自行分析及組織語彙, 見 how to multiply your baby's intelligence 一書, 佢提到 bb 自行develop了mailer呢個term來引證

原文章由 3X 於 08-6-10 22:53 發表

baba ted,

你同全職無咩分別wor,
基本上可能仲辛苦過全職媽咪tim?又要做野又要湊仔! 哈..

時式方面, 講野時照講,
教亦吾需要特別教佢, 如go/ went/ gone,
盡量input 0岩0既知識就ok啦,
按照七田式教法, 對於教 ...

babated:

另外我想問自製句子D card呢,你地話自己寫,咁我想問D字既大細係大約幾多,同埋用咩紙呢?===>
因為睇句子時,
阿囡0既年齡, 已經到左可以吾需要睇太大0既字了,
所以我d字寫成約1吋高左右,
其實都要視孚當時你小朋友幾大,
而去定d字有幾大0者,
吾需要一概而論0既!

至於d printing~~
好在吾需要用自己墨(嘿嘿嘿),
所以print咩都無問題..

其實如果怕用墨用的勁,貼A4 SIZE 0既相都OK,
不過D 相主題要夠清楚,吾好令小朋友混淆就得啦!

原文章由 BabaTed 於 08-6-13 22:44 發表
3X ﹠Kwanaty,

我明白啦,唔該哂~~~

另外我想問自製句子D card呢,你地話自己寫,咁我想問D字既大細係大約幾多,同埋用咩紙呢?

3X,

我見你俾angie讀D自製書係用佢D相 print既,自己print架?咪用墨用得好勁?

我試過print幾張就冇墨 ...

原文章由 3X 於 08-6-14 23:40 發表
babated:

另外我想問自製句子D card呢,你地話自己寫,咁我想問D字既大細係大約幾多,同埋用咩紙呢?===>
因為睇句子時,
阿囡0既年齡, 已經到左可以吾需要睇太大0既字了,
所以我d字寫成約1吋高左右,
其實都要視孚當時你小朋 ...

3X :

你教得女女好叻呀 , 
我最初有同細佬閃, 但閃閃下放棄了, 
細佬現在22個月, 我可以再開始嗎? 
點樣開始 , 
22個月小朋友如自己寫字, 要幾大到?
中文 & 英文閃什麼字開始 ? 
一日要閃幾次? 
幾多日換字? 換幾多個字, ? 
請大家幫幫我, THANKS!

我細佬已識A-Z , 1-10 及約 40 個英文生字, !

我是全職MA MA 可以點做?????

3X ﹠Kwanaty,

我明白啦,唔該哂~~~

另外我想問自製句子D card呢,你地話自己寫,咁我想問D字既大細係大約幾多,同埋用咩紙呢?

very flexible in size for me, as i am not tightly stick to the Doman method.

3X,

我見你俾angie讀D自製書係用佢D相 print既,自己print架?咪用墨用得好勁?

我試過print幾張就冇墨啦,而家諗緊哂普通4R相得唔得.......唔知會唔會太細

in fact i use 4R photos plus handwritten photo description, put in the A5 size clearbook.
actually i don't 4R photos are not too small for 9-10m, once they show interest in watching the photos, it could be ok. Doman's method is primarily for brain-injured child & mentally retarded child, but your bb is normal!!

原文章由 yanyvonne 於 08-6-17 14:01 發表

3X :

你教得女女好叻呀 , 
我最初有同細佬閃, 但閃閃下放棄了, 
細佬現在22個月, 我可以再開始嗎? 
點樣開始 , 
22個月小朋友如自己寫字, 要幾大到?
中文 & 英文閃什麼字開始 ? 
一日要閃幾次? 
幾多日換字? 換幾多個 ...

yanyvonne:
22個月再開始, 無問題呀, why not?
我都係最近先閃番數點, 2個月大時閃過,
而家26個月再閃, 一樣get到呀!!

學寫字我無打算0甘快教,
番n1都係學下連線, 畫簡單圖only...
最好3歲左右先開始教寫字都ok,

在學寫字前,
最好先train佢前臂力同手指力,
到真正學寫字時, 就知以上2部份識用力同夠力好重要.
寫字都靚d 同快d.

我買塊企身畫版, 用意係比佢吊起隻手去塗鴉,
水彩, 手指畫, 立筆等都用下,
train前臂力好好0架!
吾駛在桌子上, 枕住隻手畫野,
train前臂力吾夠用企身畫板0甘好!
我在畫版上畫過一幅畫, 前臂倦到飛起!!

train前3指力, 玩下穿下珠仔,
用鉗仔夾下波子, 由one bowl to the other bowl 0甘,
好有用0架! 仲可以train埋專注力 .

至於一日閃幾多個字 or 幾日換一次,
我反而覺得要視孚小朋友接受性,
好難定實閃幾多呀!
so我都無跟足杜曼0既timetable.

努力啦! 而家你阿仔都已經好好0架啦!
起碼吾會抗拒文字, 仲記到tim,
你成功左一大半啦!加油呀!

p.s. 認到40個英文字, 其實可以try 下整自製書了,
加深佢對閱讀0既興趣,
到佢愛上左閱讀, 你閃咩佢都好有興趣睇0架啦!

[ 本文章最後由 3X 於 08-6-19 00:04 編輯 ]

原文章由 3X 於 08-6-18 23:57 發表

yanyvonne:
22個月再開始, 無問題呀, why not?
我都係最近先閃番數點, 2個月大時閃過,
而家26個月再閃, 一樣get到呀!!

學寫字我無打算0甘快教,
番n1都係學下連線, 畫簡單圖only...
最好3歲左右先開始教寫字都ok, ...

THANKS  ! 你的意見,

我寫錯字, 不是寫字, 因為我都知沒有O廿快,

我是指字形要幾大個字到, 給2 YRS 小朋友 ?

至於自己做書, 點做,
eg  : 他識 apple , ant , axe ,  bear , bed , ball , cat , car cow ......等, O廿點自製書, 可以教下我嗎,

要不要自教了他,  如THIS  , is , a  ,an, the ,he, she , it ..... 這一些字先,

o廿是不是要等他識讀or 明白才轉d 字, 還是連續給他5 日, 每日加一字來轉, ?????? 不是太明?

請問中文字幾時可以開始加2-3個字的句子? 如, [紅色的卡車] ???
到時句子 & 詞語是不是同時可一起閃給他look ! ????

thanks! 

[ 本文章最後由 yanyvonne 於 08-6-19 12:14 編輯 ]

原文章由 yanyvonne 於 08-6-19 10:36 發表

THANKS  ! 你的意見,

我寫錯字, 不是寫字, 因為我都知沒有O廿快,

我是指字形要幾大個字到, 給2 YRS 小朋友 ?

至於自己做書, 點做,
eg  : 他識 apple , ant , axe ,  bear , bed , ball , cat , car cow .. ...

yanyvonne:

比2歲小朋友睇0既字size.....
都係要視孚小朋友睇字0既進度而定,
我個囡而家睇好細0既字都接受到,
不過比佢睇番比較大小小(英文字約高3cm),
好似興趣大小小0甘囉!

1. 至於自己做書, 點做,
eg  : 他識 apple , ant , axe ,  bear , bed , ball , cat , car cow ......等, O廿點自製書, 可以教下我嗎===>
呢個要考你創作力啦! 我個時都用左好多腦汁..
如果識埋colour words 同d 形容詞就易好多,
如 the colour of the axe is brown~
如你以上個埋字, 可作到..the cat is on the bed. (哈哈)

2. 要不要自教了他,  如THIS  , is , a  ,an, the ,he, she , it ..... 這一些字先===>
我有.. 都係以閃形式去教, 不過教得幾日佢都記到,
於是吾再閃, 直接趺入全句句子 同 自製書了...
呢d 字其實吾需要特別教, 睇得多自然會明白點用了.

3. o廿是不是要等他識讀or 明白才轉d 字, 還是連續給他5 日, 每日加一字來轉, ?????? 不是太明?
===>
我0既方法係 :
第1日閃5個字, 每日3次,
第2日加1字, totally 6字再閃一日3次,
第3日再加1字, totally 7字又閃一日3次,
第4日又加1字, totally 8字閃一日3次,
第5日抽起第1日0既2字,  加入新2字閃, total 有 8字,
又係一日3次,
第6日抽起第2日0既1字,  加入新1字閃, total 有8字

我用了6日去閃sight words, 之後就轉教一整句啦!
sight words比較抽象,都好難知道佢明吾明啊!

希望你明我講咩啦..哈哈..不過其實吾需要照足晒0既,
只要知道小朋友接受就ok啦, 個個小朋友接受能力不同麻.
只有你最明白小朋友0既能力.

4. 請問中文字幾時可以開始加2-3個字的句子? 如, [紅色的卡車] ???
到時句子 & 詞語是不是同時可一起閃給他look ! ????
========>sorry, 中文我未開始

[ 本文章最後由 3X 於 08-6-20 00:06 編輯 ]

原文章由 3X 於 08-6-20 00:04 發表

yanyvonne:

比2歲小朋友睇0既字size.....
都係要視孚小朋友睇字0既進度而定,
我個囡而家睇好細0既字都接受到,
不過比佢睇番比較大小小(英文字約高3cm),
好似興趣大小小0甘囉!

1. 至於自己做書, 點做,
eg  :  ...

3x ,

thanks !  你的分享, ! 

還有小小唔明, 

我用了6日去閃sight words, 之後就轉教一整句啦!
sight words比較抽象,都好難知道佢明吾明啊!

閃完6日後用一整句是什麼意思 , 第7日是不是將字card 全部更換新card , ?

還是每日更換一張, ?

好轉教一整句 ? 是5日都是讀這字句 , 還是幾日一字句 , ? 

o廿 sight words 是不是會和字句 一起進行閃給小朋友look ?

請問自製書一開始做幾頁, 是不是一頁字一頁圖? 
每本書是不是每日讀一次,,, 幾內轉一本書, ???
書的字顏色是不是用黑色  ?

要不要小朋友識了本書才轉新一本, ???

sorry o廿多 野問你, 希望你可回覆我,thanks!

咁多人問規格既, 據我所知係可以有彈性處理, 以下是基本規格及少許重點, 摘自杜曼"如何教寶寶閱讀", 大家參考後按bb情況彈性處理

中文卡片基本規格

l
白色硬卡紙
5吋x15吋

l
紅色marker
每個字約4吋,旁邊留至少1/2吋空白

l

英文卡片基本規格
l
白色硬卡紙
4吋x24吋

l
紅色marker
字約3吋,兩旁留白1/2吋

l

教學準則
l
儘早開始

l
尊重孩子

l
在你和寶寶都很愉快時才教

l
在孩子意猶未盡時停止

l
看卡片的速度要很快

l
時常加入新的卡片

l
持之以恆

l
事先準備卡片,至少準備200張以上才開始課程,若來不及準備新的卡片,寧可暫停也不要重覆使用舊卡片

l
寶寶覺得不好玩立刻停止

學習的五個階段
1.
生字

2.
片語

3.
短句(同時準備8吋x18吋卡片,用紅色筆寫簡單短句及簡單插圖/bb生活照,作成書)

4.
句子(句子卡片改用黑色字體,約2吋大小,生字卡片字體顏色不變,自製書可改用黑色,英文句子字高約1.5吋)

5.
書(3歲以上可看1吋大小的書,約不行則仍可看自製書)

新生兒
0級刺激
3-6m
l
看卡片的速度要非常快

l
經常加入新的生字

7-12m
l
每次的練習時間非常短

l
練習的次數增加

1-1.5y
l
練習的時間非常短

l
在孩子意猶未盡時停止

1.5-2.5y
l
選擇他最喜歡的字彙

l
練習時要循序漸進

l
儘快完成生字及片語練習,進入短句

2.5y-4y
l
他需要複雜的生字

l
他學習生字的速度比小寶寶更慢

l
他要看書,更多的書

4-6y
l
學習生字的速度比嬰兒慢

l
記憶生字的能力減退

l
好惡非強烈

l
教片語、短句及書本的速度要加快;經常複習學過的生字

l
他會選擇自己想學的生字,設計自己的閱讀課程

[ 本文章最後由 kwanaty 於 08-6-20 10:13 編輯 ]

其實FLASH CARD對BB會唔會有壞影響呢

原文章由 BabaTed 於 08-6-20 10:42 發表
3X & kwanaty,

多謝你地既解答先~~~

另外我仲有一個疑問, 屯短句同片語都係閃架? 之後到句子都係?

因為我想開始做片語, 但我仔仔而家8個半月, 應該用大d字先吸引佢, 咁張字咪好大好難閃?

定係唔使閃 / 遲d先教呢 ...

另外我仲有一個疑問, 屯短句同片語都係閃架? 之後到句子都係?
==>係呀,

至於字體大小問題..我閃單字時大d,
到句子時稍為細番d, 如單字用 64字體, 句子就用48字體.

emilypywong :
如果對閃cards有所懷疑, 怕對bb有害,
我估你最解決晒你的問題, 先好去開始使用啦..
因為按照杜曼所講, 使用0既家長需要對佢呢套野有信心,
對自己同bb都要有相當信心先會用得好, 同發揮到用處.
如果稍有懷疑仲去用0既,
只會浪費時間,
同令你同bb0既關係變差!

[ 本文章最後由 3X 於 08-6-22 22:34 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題