用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

3X, Thank you.
I will try it out.

見到大家咁努力又有成果,真係更有動力去做

想請教下,我bb7個月大,開始左2個星期左右,咁係咪都係跟住stage1 stage2咁去呢?還是要用多d時間教生字先?會唔會佢未明(可能幾個月後)已經去到睇自製書 ga?

另外, 想問下中英文既問題, 會唔會要學左一個語言先, 再學另一個呢? 還是兩個一齊學都無問題?

仲有...其實bb只得7個月,好多野未明喎,駛唔駛等佢明左先教(例如,未見過消防局[中或英],咁係咪唔好教住?), 定係唔明都無問題,可以照教呢?

預先謝謝大家的分享! ^_^

我個B其實6-7個月都已經睇緊書..

但以我所知, 杜曼話睇緊書都應同時睇字以增大字庫量

不過咁, 我之前都POST過話我一開始係行SHICHIDA, 只係到近3個月BB太mobile, 所以在language上改用doman, 但除language外, 其他包括百科也仍大致沿用shichida

原文章由 anan3388 於 08-6-2 09:26 發表

想請教下,我bb7個月大,開始左2個星期左右,咁係咪都係跟住stage1 stage2咁去呢?還是要用多d時間教生字先?會唔會佢未明(可能幾個月後)已經去到睇自製書 ga?

另外, ...

原文章由 anan3388 於 08-6-2 09:26 發表

另外, ...

未明D字0既意思絕對可以先教,
BB吸收力好強, 一下就記得了,
不過建議先教身邊成日出現0既野先,
如先教左 BUS STOP 呢個字, 教左之後,
經過BUS STOP同佢講呢個係BUS STOP.
我自己係0甘教的.

3X,  你個女女好勁,  最叻係你,  你好有心機做甘多野俾佢.  你自制書內容既靈感係邊到諗.  我都想整本俾女.

smt070115:
睇字cards 吾專心,
係吾係仲開住tv or music?
周圍有無玩具吸引到佢?
有無路人行來行去令佢分心?
定係佢眼訓 or 肚餓??
又或者會吾會閃得太慢?

如果以上0既都吾係,
0甘可能暫時未有興趣,
bb無興趣時, 千萬吾好再玩,
過一陣再try!!!
(要開心地, 好似玩0甘先學習得快同入腦)

Minniechung :
靈感來自佢日常0既生活照片,
寫多d佢日常遇到0既開心事.
(去公園, 食野, 去玩, 沖涼等等)

又或者剛剛開始學0既認知內容入手,
可以由colour or sharp,
各種動物等都好好0架!

[ 本文章最後由 3X 於 08-6-3 09:59 編輯 ]

kwanaty  and 3X,

Thank you for your reply. I will try and see which method is more effect to my baby boy.

thanks!!!

原文章由 Elefant老婆 於 08-5-29 02:02 發表
唔好意思,想問一下:

教I am, you are, they are 果陣係咪要分開I, am, you, she, he咁教,可唔可以直接印I am, you are, she is, 兩個字咁印法呢?

你地D仔女好smart呀,睇完你地嘅分享真係好encouraging! ...

之前3x 介紹的"看漫畫學英語"好好!http://book.ewbook.com/detal.asp?pd_type=5&product_no=pd05_011&temp_id=
或者來呢度download d sight word 自己print 字card, 又可以網上玩sight word game. http://www.quiz-tree.com/Sight-Words_main.html#Dolch

回覆 #143 kwanaty 的文章

kwanaty, 六個月已睇書? 好叻呀!
請問你是怎樣給她看書呢?是否也是用閃的方法?
我的bb八個月大, 開始對閃卡興減弱, 正如書上所說的, 有太多事要探索, 不能玩太多卡, 閃卡每組只可閃到幾張(我減到5張之內).

appleCC,

我大約是在10-11個月左右漸漸引入DOMAN的一日3次,
之前一直係SHICHIDA flashing & linking memory cards,
而家除左single words & phases用閃之外, sentences & books都係用shichida's hand reading,
咁當然六個月時梗係hand read緊啦

原文章由 appleCC 於 08-6-3 22:57 發表
kwanaty, 六個月已睇書? 好叻呀!
請問你是怎樣給她看書呢?是否也是用閃的方法?
我的bb八個月大, 開始對閃卡興減弱, 正如書上所說的, 有太多事要探索, 不能玩太多卡, 閃卡每組只可閃到幾張(我減到5張之內). ...

我也有看SHICHIDA 的書, 但具體做法並不太清楚.請問flashing & linking memory cards是怎樣去做? 怎樣進行去記1000張卡? 適合8個月大的bb玩嗎?
shichida's hand reading又是怎樣?
請指教. 謝謝!

原文章由 kwanaty 於 08-6-4 22:45 發表
appleCC,

我大約是在10-11個月左右漸漸引入DOMAN的一日3次,
之前一直係SHICHIDA flashing & linking memory cards,
而家除左single words & phases用閃之外, sentences & books都係用shichida's hand reading,
...

我想問下你哋有冇同時flash 中文同英文嫁?咁中文同英文需唔需要係有關連嫁?
eg.

中文:書,蘋果....

隔一陣就英文:book,apple....

我flash中文和英文是沒有關連的.
flash完中文, 之後到英文.

是啊, shichida是有不傳之秘的. 0-1歲的flash&link 未必適合1歲以上的, in fact, 0-1yr的ECE重點不是LEARN, 而在develop 右腦廻路, 這階段的memory是直覺性且無organization, 大量的input可以誘發右腦對之進行分析. 所以要"記"1000張卡是廻路建立後的product, 但看1000張咭快則3-4日, 慢則 1wk左右. 如果你是要用shichida方法去做doman的POI, 看完1000張圖即刻可以做, 但按shichida的方法是, 0-1yr的input需在這一年內定期重複, 廻路建立後也要重溫.
0-1歲FLASH&LINK做法: 首階段基本上與doman一樣, 但圖與字分開閃, 絶不可用電腦. 每次以少於1秒1張的速度閃105-120張. 完成後, 將圖與字並列鋪攤出來, 一邊重讀字&圖, 一邊讓BB的小手逐張觸摸.
handread最好在嘗試過HSP活動後才引入

原文章由 appleCC 於 08-6-5 06:33 發表
我也有看SHICHIDA 的書, 但具體做法並不太清楚.請問flashing & linking memory cards是怎樣去做? 怎樣進行去記1000張卡? 適合8個月大的bb玩嗎?
shichida's hand reading又是怎樣?
請指教. 謝謝!

...

原文章由 BabaTed 於 08-6-4 19:37 發表
3X & moondream3003,

我想問下你地小朋友2種語言一齊學, 咁佢地係幾時開始講野架?

因為我聽人講通常雙語既小朋友會遲d講野, 我想知係咪多數都會?

同埋如果真係會遲d, 係咪到佢識講野時, 2種語言都已經ok同埋唔會 ...

BabaTed
bk好慢呀, 好難入0黎, 而家先覆到呀!

小女15個月開始識跟人口水尾覺講野,
15個月之前仲係講單字為主,
當時如問佢叻吾叻, 佢會跟到說 : 叻
問佢乖吾乖, 佢答 : 乖
(基本上我覺得佢可能係跟個尾字而答)

可能學單字過程太久,
佢21個月仲係講單字(95%係英文)
至到23個月左右先有比較明確的句子出現,
而家26個月句子比單字多.(90%係英文)

其實我覺得我個囡可以更早懂得講句子, 問題可能係 :-
1.英文/中文夾雜0甘教(個人相信有影響),
2.教佢生字時間教太長, 同埋我太貪心教太多生字,
沒有盡快投入教句子, 所以佢偏向中意講單字?!?

不過以上都係估only,
起碼佢講野能力, 0岩番佢而家呢個年紀我已經滿足了.

3X mami:
多謝您既回應 ^_^
我自己都係諗會從中文教起先, 一來自己時間唔夠, 二來我諗遲幾個月先學英文都唔太問題卦

原文章由 appleCC 於 08-6-5 21:54 發表
我flash中文和英文是沒有關連的.
flash完中文, 之後到英文.

咁咪會同一樣嘢,一係識中文,一係識英文囉??

kwanaty ,
謝謝你的回覆.
請問是否一次過閃完105張圖, 再閃105個字卡?
會否太多?bb能否專心看?

--------
原文章由 kwanaty 於 08-6-5 22:35 發表
是啊, shichida是有不傳之秘的. 0-1歲的flash&link 未必適合1歲以上的, in fact, 0-1yr的ECE重點不是LEARN, 而在develop 右腦廻路, 這階段的memory是直覺性且無organization, 大量的input可以誘發右腦對之進行分析.  ...
‹ 上一主題|下一主題