用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

moondream:
thanks~~~

all:
我想問下閃中文0既朋友..
個中文字你地係讀 國語 or 廣東話 ?????
我想定左位先開始教中文呀!
吾該比d idea啦

[ 本文章最後由 3X 於 08-5-20 12:04 編輯 ]

原文章由 smt070115 於 08-5-20 14:49 發表
...

U can check here:
http://www.happyfamilynet.com/baby/

你也可以買glenn doman (杜曼) 的書看, 有:
<如何教寶寶閱讀>,
<如何教寶寶數學>,
<如何教寶寶百科知識>,
如果你bb咁細, 其實我highly recommend 你看看<how smart is your baby> 這其實是幫助小b發展右腦最basic所需, 好易follow的一本書~!! 我買埋佢set "infant program set" 5個月時比bb睇.

p.s. 7田真都係以similar教育法教bb

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-5-20 20:30 編輯 ]

原文章由 3X 於 08-5-20 11:54 發表
moondream:
thanks~~~

all:
吾該比d idea啦

如果可以, 閃晒2樣就of coz最好啦, 我最初join了eduplus的online course時都係教晒2樣.
後來無join了, 耐何自己普通話唔掂, 想教都唔得!!

之後請咗個北京來的工人, 教佢閃普通話比亞b, 點知亞b極反感, (又唔熟佢, 又唔識聽掛?!) 我驚令小b看flash card的興趣都冇埋, 所以都係放棄吧啦~~

miumiu:
thanks~~ 0甘我try下先.

smt070115:

係呀, 我都強烈覺得
"<how smart is your baby>如何讓你的寶寶更聰明"
呢本非常好睇有用,
如果有心想用doman方法, 一定領悟到好多野,
佢入面除了講教寶寶閱讀之外,
仲講好多培養小朋友0既理念,
值得買來收藏, 因為0向小朋友吾同階段,
不時拿出來review下, 睇到0既野又吾同的了...
我totally都認真0甘刨左3次!

再想深入d了解,
先再買<如何教寶寶閱讀>,
<如何教寶寶數學>,
<如何教寶寶百科知識>, 都ok.

我個仔現在5個幾月, 我由佢出世就開始教(以這方法), 佢在街見到卡上教過既字, 又好似有反應, 識得笑同叫, 好似話俾我聽佢識咁。===> 你個仔0既反應同我個囡5個月大時0既反應好似,
當時佢未識講野, 不過出街一見到d字就好開心(尤其學過0既),
而且會好專心睇到入晒神, 比人感覺佢好似真係識睇0甘.

我估你要更加油啦,
你個仔已經知道左咩係'字',
對文字有一定0既敏感度,
有左呢樣野會吾難教佢閱讀!

字card吾好又文字又圖,
(玩具xx城有d $2x 0既card幾好的,
係我0向市面上買過最好用0既現成card)
一面係字, 後面係圖的, 可以去找找)
因為圖 + 字佢地有機會會以為係同一影像,
未識分呢組係字, 呢組係圖, 可能會混亂左.

[ 本文章最後由 3X 於 08-5-20 23:51 編輯 ]

中文係廣東話先, 始終我地都係講廣東話, 我又0吾識普通話, 普通話我係最近用powerpoint 閃.

原文章由 3X 於 08-5-20 11:54 發表
moondream:
thanks~~~

all:
吾該比d idea啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

係由杜曼書<<如何教寶寶閱讀>>來架, 你可以到http://www.happyfamilynet.com/baby/new/preschool.htm 參考BK友所寫的summary.

原文章由 smt070115 於 08-5-20 14:49 發表
見你地啲bb咁醒, 我都好羨慕!!!

我都有在街買了些卡俾小朋友認, 但我見你地講既好似淨係俾文字小朋友認, 而唔用圖, 係唔係?

因為我其實唔你係好清楚杜曼方法係點, 我既方法係俾圖小朋友認, 然後讀出中文及英文名稱 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我BB已經1.5歲, 打算用Flash Card.  I start the program so late because I haven't learnt about it before!  I hope to get started asap.

請問各位媽媽, 我打算自製中英文字卡, 數點卡, 因為容易整, 度身訂造, 而百科卡就會買, 因為我要返工, 無時間整.

製作過程中, 遇到以下問題, 請各位給予意見/解答:

1. 家庭成員字卡上的文字, 用書面語抑或口語? 例如Grandmother 應該寫 "奶奶" 還是 "嫲嫲", "外婆" 還是 "婆婆"?  BB叫慣"嫲嫲", "婆婆", 係咪應該照佢平日嘅叫法寫? 但係 "婆婆" 喺書面語解作mother-in-law, 不解作grandmother.  怎辦?

勞煩各位.

其實我都唔係好明係點樣閃比bb睇,係咪攞住一張一張卡係bb面前閃過呢?係咪要一路閃一路讀比佢聽呢?因為我一攞出黎佢就想搶,佢一搶到佢就想整難佢架!可以點呢? 我個bb15個月。

係0吾會用口語架, 因為字卡最終目標係睇書.

原文章由 maymay430 於 08-5-21 11:12 發表
我BB已經1.5歲, 打算用Flash Card.  I start the program so late because I haven't learnt about it before!  I hope to get started asap.

請問各位媽媽, 我打算自製中英文字卡, 數點卡, 因為容易整, 度身訂造,  ...

moondream3003,

1.係咪一定要用a4紙咁大張?(我bb5個幾月大)
正常係比A4紙仲要大張架.

2.係咪一定要用紅字(因打印機只能印黑白, 而手寫怕字體不公整, 會影響bb學習)?
杜曼就一定要用紅字, 因為較吸引主意.

3.想問下各位係中文先/英文先?
定係間住教?
我係中英文都一齊起步架.
如教英文, 字體係咪用全大楷?
一定要小楷, 因為看書係小楷.

4.第一次只用5張,會否太少?你們每天通常用幾多張卡?
要睇小朋友情況, 現在中文一日九張, 每日閃三次.  英文十二張, 都係每日閃三次. 係一次過閃晒咁多張.

5.你地會唔會覺得閃一秒bb會睇唔清楚?
一般一張卡閃幾耐?
係少於一秒, 太耐會悶.

6.教中文我聽人講用書面語較好, 方便將來bb閱讀, 你們是否用書面語教?
係用書面語, 因為最終目標係睇書.

你可以用powerpoint來想像一下, 1 秒一張的情況.

原文章由 MUNTUNG 於 08-5-21 13:30 發表
其實我都唔係好明係點樣閃比bb睇,係咪攞住一張一張卡係bb面前閃過呢?係咪要一路閃一路讀比佢聽呢?因為我一攞出黎佢就想搶,佢一搶到佢就想整難佢架!可以點呢? 我個bb15個月。 ...

原文章由 moondream3003 於 08-5-21 14:51 發表
你可以用powerpoint來想像一下, 1 秒一張的情況.

咁係咪唔駛讀比佢聽架?只係係佢面前閃。

我初初用PPS會配上真人發聲以1秒1張速度自動播放, 但係發覺太慢, 於是自己發聲及手動按mouse, 咁會快好多

我想閃print,(覺得電腦傷眼... 不過佢連電腦都唔認真望) 但係真係唔夠手快, 我而家一叠卡用釘孔機釘左, 串住成本書咁, 當翻書咁就會快過散卡, 閃完除左條繩洗亂次序再串返下次用, 咁得唔得呢?

我努力想達到閃print 1秒3張, 因為bb太易分心啦... 佢成個月前已經唔想睇字, 如果字+圖, 咁會好d, 但係如我按doman同1set10張圖看5日, 佢只能看2-3日,
我想問, 係咪可以當佢已經識左, 可以cut作3日就轉圖呢?

原文章由 MUNTUNG 於 08-5-21 16:40 發表

咁係咪唔駛讀比佢聽架?只係係佢面前閃。

原文章由 kwanaty 於 08-5-21 23:08 發表
我初初用PPS會配上真人發聲以1秒1張速度自動播放, 但係發覺太慢, 於是自己發聲及手動按mouse, 咁會快好多

我想閃print,(覺得電腦傷眼... 不過佢連電腦都唔認真望) 但係真係唔夠手快, 我而家一叠卡用釘孔機釘左, 串 ...

OK架, 我而家都係用透明FILE套(有3個hole果d) , 入起d字110磅的梗card紙, 用2個大圈圈扣住, 可以昨閃到1秒1-2張架~~

原文章由 smt070115 於 08-5-22 00:00 發表
moondream3003,

好多謝你咁詳細解答問題!!!

我想問下你地係咪全部都係用紅字呢?

有無人用黑字?

因為我今日叫老公去睇彩色printer(接近$3000, 錢不是問題), 曼難搞係佢話重成30-50磅, 我聽到有啲驚, 因為好大 ...

千其唔好買咁靚嘅printer啦~~!! print 字之ma, 又唔係要佢色彩鮮明, 定係你打算print埋dictionary picture圖/ 百科圖? (d 墨好重皮wor)
如果你打算只用來print 字,粗粗地是但買部, 用代用墨ok架嘞~!
因為真係要print好多嘢, 而且每張用5日架咋!
唔好浪費

原文章由 kwanaty 於 08-5-21 23:08 發表

我想閃print,(覺得電腦傷眼... 不過佢連電腦都唔認真望) 但係真係唔夠手快, 我而家一叠卡用釘孔機釘左, 串 ...

咁一秒三張,你都係照讀比佢聽架?佢會唔會想搶你啲卡架?
‹ 上一主題|下一主題