用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

趕工剛translate晒500個中文字做英文版嘞~
明早馬上print出來~~ 認真教埋英文嘞~!

會架, 所以我會閃左"圖", "書", 然後才閃"圖書"

原文章由 pearll 於 08-5-14 17:00 發表
Hi moondream

我剛為快3歲的孩子玩中文閃卞
我多數閃詞語(即兩個至三個字一組)
我己肯定其中一些詞語
他是記得/認得的

只是如果單獨抽取其中一個字比佢睇
佢就認吾到
你有試過這情況嗎?

另外我有閃單字
如:碗   門 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

一個星期最少換五次咭, 因為星期日同星期六我會好懶

係跟足少於一秒一張, 因為多左就會變成左腦學習, 0吾係右腦.

原文章由 miumiu809 於 08-5-14 18:48 發表
3x & moondream3003,

多謝你們的鼓勵^^
睇咗你地嘅post, 我又比返心機嘞:;pppp:
原本目標是一天轉5個新中文字+ 5個新英文字, 因為自己懶惰, 通常要成3-4日先轉比bb.
唔知你地係唔係真係做到非常認真地每天最少3次 ...

[ 本文章最後由 moondream3003 於 08-5-16 22:34 編輯 ]
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

大約不到一歲啦.
係用abc架, 不過abc我係當圖書咁比佢睇, 睇完到Stage 1 先開始用杜曼放法, 因為已經諗0吾到做自制書idea啦.

正如之前講, 係print 出來架.

無話幾歲左右可以開始, 我囝囝就完成左機靈狗Stage 2, 就開始stage 3 和 國家地理兒童百科隔住用.

原文章由 miumiu809 於 08-5-15 20:06 發表
moondream3003,
你仔仔幾大開始用機靈狗呢? 一開始用abc or stage 1?
字, 句子,全部print出來嗎? or 用powerpoint?

我其實都打算買中英文版國家地理兒童百科呀~不過, 幾歲左右可以開始睇呢?

Samuel現在N1咋,  我突意選間程度較深國際班, N1第一份功課已經係字"book, school bag, pencil.....", 無做早期教育真係0吾知點死.

雖然佢英文已經去到這間學校的K3以上程度, 也能和外籍老師溝通,  但係從來無比老師投訴上堂無心機影響其他小朋友, 反而話佢去乖, 又鍾意睇書.  不過就比外籍老師話我囝囝玩的時間成日要外籍老師陪住佢傾計, 0吾比其他小朋友"搶"走外籍老師.

原文章由 3X 於 08-5-15 22:26 發表
moondream:
你個仔而家該k1,
我想問下佢番學時會吾會悶,因為好多字已經識晒,
會吾會無 心機上堂? 影響其他小朋友同比老師投訴?

係呀字card先--> print 句子--> 先真正比佢睇書

原文章由 miumiu809 於 08-5-16 05:57 發表
3x & moondream3003,

你地講嘅2套書我都好有興趣! 似乎好適合用緊flash card的小朋友!!

你地係自己print晒d字card先--> print 句子--> 先真正比佢睇書嗎?

我其實屋企d童書多到...  唔知仲買唔買好? 而 ...

dreammoon:

sorry, 我又有野問啦!
我突意選間程度較深國際班==>我想問下係邊間?
因為我個囡今年9月開學入n1, 又係同佢選左國際班.
我都選左間人地說比較深0既有n1幼稚園,
吾知你個仔讀邊間呢?
(如果吾方便0向度講, pm我都得呀..千萬個吾該)

另外你k1會吾會轉另外的幼稚園?
(我相信如果轉已經考左入學試)
可吾可以透露埋???

聽你0甘講, 個仔番n1無話去影響人地, 我都安樂好多啦,
因為我個囡係超活躍型..怕老師教佢0既野都叫識,
坐吾定, 周圍攪同學...........

原文章由 moondream3003 於 08-5-16 22:48 發表
從來無比老師投訴上堂無心機影響其他小朋友, 反而話佢去乖, 又鍾意睇書. ...

真係好有成效啊~~
我一定會努力 + 加油~~~~

moondream,
請問一set (e.g.: abc) 機靈狗大約幾重?
書很thin嗎? or 很大盒?
如果4 set 合計一個hand-carry的喼入得晒嗎?

3x, moondream, 亞頭,
又想問下你地...你地仔女都不約而同中意英文,

1:平時用咩語言溝通呢?
2: 你們從沒用powerpoint flash 比bb睇? 覺得冇咁好?

原文章由 miumiu809 於 08-5-17 19:43 發表

2: 你們從沒用powerpoint flash 比bb睇? 覺得冇咁好?

1:平時用咩語言溝通呢?==>我,老公,工人廣東話同英文都用,
不過盡量全句英 or 中.

睇tv, vcd, 上pg都係95%係英文,
所以阿囡likes 英文多d~有時我用廣東話問佢,
佢都以95%英文答我.

===>yes, 吾想0甘快比佢睇太多電腦住,
一來易壞眼, 二來吾想令佢0甘快覺得無左電腦生活吾到~

原文章由 3X 於 08-5-19 10:38 發表

1:平時用咩語言溝通呢?==>我,老公,工人廣東話同英文都用,
不過盡量全句英 or 中.

睇tv, vcd, 上pg都係95%係英文,
所以阿囡likes 英文多d~有時我用廣東話問佢,
佢都以95%英文答我.

2: 你們從沒用powerpoint fla ...

我現在全用電腦來閃, 開頭都有print 但好難閃, 呀仔又狂來搶我d卡, 一係就只留心我閃d咭這個動作, 所以改用左電腦, 諗住佢會專心d.

但見你地有成效的媽咪都是print的, 我是否應該改好?

見到你地咁好成效, 我都好鼓舞, 因我個仔閃左咁多個月我都唔SURE佢有無學到, 我只知道讀出來佢會知道, 因為屋企中有BALL,BOOK,同佢自己的BELONGINGS一講佢就知, 但係淨係對住個字我就唔知佢知唔知啦.

大家教中文時, 例如唸唐詩時, 會用普通話還是廣東話呢?

~~~~~~~~~~~~~
以下是我的狀況:

我教阿仔主要是教英文, 因為我本身教中文, 我認為佢耳濡目染應該會比較OK, 英文唔係成日用, 驚佢聽唔慣唔學, 所以主打英文. 歲半以後才系統性地教中文, 大家認為這樣可行嗎?
另, 我仍諗緊中文用廣東話還是普通話, 大家又會如何選擇呢?

我唔係一開始就用杜曼, 本來係用shichida一日閃起碼5-7次, 呢兩個月才逐步轉用DOMAN, 3次黎講真係輕鬆好多.

我個仔如果看PRINT的話, 一張都唔看, 這兩個月試用PPS, 佢肯看多左,  但我其實唔想佢看電腦....

我唔係用開心網的, 因為這兩個月才知道開心網, 之前一直都用HANDWRITTEN版FLASH CARD, 看到開心網才知可以用電腦, 不過我已不能用網上現成的PPS了, 因為阿仔已看過晒咁濟(我指英文WORD), 要全部自己做....

我個仔又係閃PRINT好分心, 但都有每日有閃PRINT(MAX 5), 不過主力用電腦

而家方法為我用電腦閃完, 手寫一批造成書俾佢自己揭, 唔知咁得唔得呢?

原文章由 Timyi 於 08-5-19 18:29 發表

我現在全用電腦來閃, 開頭都有print 但好難閃, 呀仔又狂來搶我d卡, 一係就只留心我閃d咭這個動作, 所以改用左電腦, 諗住佢會專心d.

但見你地有成效的媽咪都是print的, 我是否應該改好? ...

係呢, 關於套"機靈狗" , 一頁大字, 一頁圖...似乎很適合用作閃card bb.
但它的內容重複, 重複, 又重複!!! 我數過, 一個生字重複了12次~!!! (連續wor~)
咁係咪同glenn doman/shichida的方法背道而馳??

moondream,
你有改良了的方法嗎?

原文章由 kwanaty 於 08-5-19 22:25 發表
我個仔又係閃PRINT好分心, 但都有每日有閃PRINT(MAX 5), 不過主力用電腦

而家方法為我用電腦閃完, 手寫一批造成書俾佢自己揭, 唔知咁得唔得呢?

我之前有同樣情況, 不過你諗下有冇咩方法可以閃print時快d, 如果做到1秒1-3張, bb會留心好多~~~!! 比電腦仲好~因為有咗同你嘅互動!
不過, 我bb都好飄忽, 都唔係話次次坐定定同你睇... 有時一張都唔想睇, 有時閃晒25張仲坐定定好想繼續...
做媽咪真係要諗諗計+萬二分留意佢地的表現!
唔可以勉強佢地. 最緊要佢地愛上這個game!!

天水圍英藝.

原文章由 3X 於 08-5-16 23:37 發表
dreammoon:

sorry, 我又有野問啦!
我突意選間程度較深國際班==>我想問下係邊間?
因為我個囡今年9月開學入n1, 又係同佢選左國際班.
我都選左間人地說比較深0既有n1幼稚園,
吾知你個仔讀邊間呢?
(如果吾方便0向度講, ...

A4紙咁大, 9cm深.  重就我囝囝都拿得起.

原文章由 miumiu809 於 08-5-17 04:01 發表
moondream,
請問一set (e.g.: abc) 機靈狗大約幾重?
書很thin嗎? or 很大盒?
如果4 set 合計一個hand-carry的喼入得晒嗎?

係鍾意英文多D, 雖然中英一齊開始.
一歲半前會一日英一日廣東話, 大左講野深入左, 我無能力, 所以只有廣東話.

powerpoint最近用來比佢睇普通話, 都係當甜品, 可有可無, 但係囝囝好鐘意.

原文章由 miumiu809 於 08-5-17 19:43 發表

重複, 又重複, 但係字只要閃一次, 閃左在Excel mark左, 下次另一本書有就0吾會再閃, 句子及書內重複見無問題.

原文章由 miumiu809 於 08-5-20 07:27 發表
係呢, 關於套"機靈狗" , 一頁大字, 一頁圖...似乎很適合用作閃card bb.
但它的內容重複, 重複, 又重複!!! 我數過, 一個生字重複了12次~!!! (連續wor~)
咁係咪同glenn doman/shichida的方法背道而馳??

moondream,
...
‹ 上一主題|下一主題