用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

3x ,

thanks !  你的分享, ! 

還有小小唔明, 

我用了6日去閃sight words, 之後就轉教一整句啦!
sight words比較抽象,都好難知道佢明吾明啊!

閃完6日後用一整句是什麼意思 , 第7日是不是將字card 全部更換新card , ?

還是每日更換一張, ?

好轉教一整句 ? 是5日都是讀這字句 , 還是幾日一字句 , ? 

o廿 sight words 是不是會和字句 一起進行閃給小朋友look ?

請問自製書一開始做幾頁, 是不是一頁字一頁圖? 
每本書是不是每日讀一次,,, 幾內轉一本書, ???
書的字顏色是不是用黑色  ?

要不要小朋友識了本書才轉新一本, ???

sorry o廿多 野問你, 希望你可回覆我,thanks!

thanks for sharing.

原文章由 yanyvonne 於 08-6-23 09:22 發表
3x ,

thanks !  你的分享, ! 

還有小小唔明, 

我用了6日去閃sight words, 之後就轉教一整句啦!

閃完6日後用一整句是什麼意思 , 第7日是不是將字card 全部更換新card , ?

還 ...

yanyvonne:

==>不用考佢.只需input就可以.

===>閃完6日, 全換晒新0既cards,
入面句子0既字, 係用閃過0既字所組成.

還是每日更換一張, ?
好轉教一整句 ? 是5日都是讀這字句 , 還是幾日一字句 , ? 
===>一日5句, 閃的方式跟閃單字一樣.

o廿 sight words 是不是會和字句 一起進行閃給小朋友look ?==>
6日剩單字for sight words, 之後完成6日,
直接跳入閃句子 : you are a boy.

請問自製書一開始做幾頁, 是不是一頁字一頁圖?
===>yes 

每本書是不是每日讀一次,,, 幾內轉一本書, ???
書的字顏色是不是用黑色  ?
====>如果去到自製書, 我想小朋友已經對文字產生左興趣,
所以規格同睇0既方式比較隨意.

要不要小朋友識了本書才轉新一本, ???
====> 點為止識晒??
識讀晒d字? 定係明白晒d內容?
其實當你做到呢步, 你同佢睇書時, 該自己找到答案了.

原文章由 3X 於 08-6-24 23:29 發表

yanyvonne:

==>不用考佢.只需input就可以.

===>閃 ...

3X , THANKS 你的解答, 我已明白很多啦, ! 

總有小小唔明, O廿是不是 :

用6 日閃字, 後再用6日閃字句  ? 

是不是不斷重覆6日閃字, 6日字句的模式 ? 

還是要閃約幾佰字後才加入字句 ? 

請再幫忙回答, ! ?????

我已準備了中文 &英文 字CARD約300 張啦,  要開始做下字句先, !

十分感謝你, ! 

[ 本文章最後由 yanyvonne 於 08-6-25 10:41 編輯 ]

原文章由 yanyvonne 於 08-6-25 10:37 發表

3X , THANKS 你的解答, 我已明白很多啦, ! 

總有小小唔明, O廿是不是 :

請再幫忙回答, ! ?????

我 ...

===>連續6日閃sight words
第7日開始閃句子
(用以往閃過的sight words + 生字來造句子)
之後都係閃字句啦

原文章由 3X 於 08-6-25 23:16 發表

===>連續6日閃sight words
第7日開始閃句子
(用以往閃過的sight words + 生字來造句子)
之後都 ...

THANKS! 
之前見伙有閃日文 , 你現在有沒有閃???? 

成效好唔好, ? 

想問日文的平假名 & 50音私聽CD 在哪裡找到? 

因為D字CARD 我找到了, 但沒有聲方便讀給他, 我自己唔識, ! 請幫助 ! THANKS!

[ 本文章最後由 yanyvonne 於 08-6-26 09:26 編輯 ]

原文章由 yanyvonne 於 08-6-26 09:17 發表

THANKS! 
之前見伙有閃日文 , 你現在有沒有閃???? 

成效好唔好, ? 

想問日文的平假名 & 50音私聽CD 在哪裡找到? 

因為D字CARD 我找到了, 但沒有聲方便讀給他, 我自己唔識, ! 請幫助 ! THANKS! ...

yanyvonne:
我無閃日文呀,
ONLY PRINT出來, 貼出0黎比佢睇下咋,
未開始教日文呀! 不過起碼想佢對50音有D印象0甘0者~

原文章由 BabaTed 於 08-6-28 09:36 發表

3X,

你真係好人呀~~~成日解答我地d問題~~~

我岩岩上完一堂montessori既家長班, 講開bb學語言, 佢地話bb係對號入座咁, 媽媽同佢講英文, baba講中文, 咁佢先會認人黎同佢講返個種語言, 所以 ...

佢地話bb係對號入座咁, 媽媽同佢講英文, baba講中文, 咁佢先會認人黎同佢講返個種語言,===>
我地無呀, 我, 爸爸, 工人都分別有講英文同中文,
不過係全句講, 吾會夾雜中&英,
其實都無大問題,
只係佢自己鐘意英文多d, 所以講英文為主only.

我估要視孚小朋友接受程度啦!
理論0既野吾可以一概而論.

原文章由 Elefant老婆 於 08-6-8 20:28 發表
多謝分享,真係好有用。

I can't go to ""看漫畫學英語"", anyone help me?

原文章由 BabaTed 於 08-6-30 19:37 發表

你真係抵呀~~~
其實你自己做得咁好, 仲成日上黎分享俾我地知點做, 真係好人呀~~~
真係要俾足million個你呀, HAHAHA ...

請問你們 有沒有閃數字 ????? 是否跟書一樣先閃點數先????

我就先閃數點, 每天十張, 直至100點, 之後到+-x除, 現在做緊三則運算, 仲未閃數字.

原文章由 BabaTed 於 08-7-2 13:51 發表
我開頭有閃, 到五十幾, 不過佢而家冇乜興趣, 我改用第2 d方法introduce數lu....

有什麼新方法  ?????

我試緊是閃數字, ! 未知得唔得 !

我的b最近開始識爬後, 不太留心, 但若她心情好, 她都幾喜歡看數點卡, 當然最喜歡是百科圖卡, 字卡就一時時.

原文章由 BabaTed 於 08-7-7 09:11 發表

其實唔係d咩新方法, 只係一有機會就同佢數數lor, eg. 我同佢食粥時, 一啖數一下咁lor, 玩緊積木又數下有幾塊咁.......

總之我諗俾到佢數量個concept都ok既 ...

這方法我都有做, 他現在自己識數1-10 用英文 ! 都OK !

我暫時同他閃數字 & 算式先,!

可以試咁樣教數

用具:
1.廢紙一疊裁成A5 size, 用大夾夾好或打孔穿繩.
2.圓形原子印約5蚊大小 (其實正方形都得架, 主要係要有個框, 唔好話一堆狗腳印咁, 咁BB會唔清楚點為之一個單位)
3.一邊數數, 一邊蓋印.
4.適用年齡:可手持東西並握穩即可實行. 15個月大開始可聽指示自行蓋印. 稍大可用於加法教學

用具:
1.貼紙簿(起碼A4size)
2.形狀貼紙(不要小於1毫子)
3.一邊數數一邊貼
4.適用年齡: 約12個月懂得運用指頭(但其實仍很笨拙,這同時訓練手眼協調), 15個月開始可聽指示貼(但會貼到周圍係).
5.特點: 稍大後可用於加及減法教學, 且可重覆使用(其實用5-6次D貼紙已經俾BB蹂躪得不可再用, 不過貼紙簿縐極都可以繼續用)

仲有其他如數雪條棍及串珠等

原文章由 yanyvonne 於 08-7-7 09:47 發表

這方法我都有做, 他現在自己識數1-10 用英文 ! 都OK !

我暫時同他閃數字 & 算式先,!

原文章由 kwanaty 於 08-7-9 21:55 發表
可以試咁樣教數

用具:
1.廢紙一疊裁成A5 size, 用大夾夾好或打孔穿繩.
2.圓形原子印約5蚊大小 (其實正方形都得架, 主要係要有個框, 唔好話一堆狗腳印咁, 咁BB會唔清楚點為之一個單位)
3.一邊數數, 一邊蓋印.
4.適 ...

thanks!你的教學, ! 還有沒有d有趣學英文玩法, ! 
‹ 上一主題|下一主題