用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繫中學之20%
go

聯繫中學之20%

如果心儀中學係有聯繫, 敢統一派位又選聯繫中學為第一志願,果25%重有無呢(係mic自行分配已經用左)????
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

聯繫果25%, 只會在大抽獎選校, 乙部份第一志願才會分配學位,
先將全區band 1組別第一志願大抽獎, 再抽有聯繫學校(25%學額) band 1組別第一志願, 冇聯繫又唔中獎便撥去抽第2志願,
(當然自行已收的學生, 係冇得大抽獎啦!)
**例: 某中學中一學額200 -  60 (自行分配)=140 -10 (留級生),
=130, 再x25%(聯繫) =33位 (分配給所有聯繫小學).

[ 本文章最後由 kit7266 於 08-4-24 10:22 編輯 ]

hi kit7266:
THANKS
明白了
原文章由 kit7266 於 08-4-17 15:58 發表
聯繫果25%, 只會在大抽獎選校, 乙部份第一志願才會分配學位,
先將全區band 1組別第一志願大抽獎, 再抽有聯繫學校(25%學額) band 1組別第一志願, 冇聯繫又唔中獎便撥去抽第2志願,
(當然自行已收的學生, 係冇得大抽 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

kit7266

tks for your explanation
甘即係如果有聯繫學校,第一次自選可以唔揀個間聯繫學校啦?岩唔岩呀?(意思係等大抽獎先揀)

唔該晒

原文章由 kit7266 於 08-4-17 15:58 發表
(當然自行已收的學生, 係冇得大抽 ...

hhma,
如果聯繫學校唔係你0既首選OR次選, 第一次自行可以唔揀, 大抽獎要放乙部份第一志願才會分配到聯繫學位.
自行冇揀聯繫學校, 若派位不理想, 有部份聯繫中學都唔比叩門

kit7266

明白了, tks
btw, 大抽獎甲部份是什麼?

原文章由 kit7266 於 08-4-18 00:44 發表
hhma,
如果聯繫學校唔係你0既首選OR次選, 第一次自行可以唔揀, 大抽獎要放乙部份第一志願才會分配到聯繫學位.
自行冇揀聯繫學校, 若派位不理想, 有部份聯繫中學都唔比叩門 ...

大抽獎甲部份是不受學校網限制 (選3間心儀中學)
但學位好少 (減去自行60位x10%)

但學位好少, 如有直屬小學

Total X 70% (減去自行30%) X 15%(減去直屬85%) X10%

這些資料對升中家長很有用啊!大家加油!

敢我心儀既中學係聯繫中學, 又係網入內, 敢係MIC甲乙部分都要填呢??
原文章由 木土土 於 08-4-18 23:23 發表

但學位好少, 如有直屬小學

Total X 70% (減去自行30%) X 15%(減去直屬85%) X10%