用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何改善專注力
go

如何改善專注力 [複製鏈接]

小兒今年4歲,在2.5歲時証實有自閉除了社交弱,專注力也很弱,來做一件事,絕不能坐下多過5分鐘,試過 試過, 都無用, 各位媽媽請教請教
   1    0    0    0
耶和華是我的牧人,我必不會缺乏. -詩篇23:1

我囡囡4-1/2 yrs old, 也有注力弱問題, 以致在學校學得好少.
請各位有經驗媽咪發表改善方法.

如果想改善專注力你可到協康會參加訓練叫健腦操, 我仔仔就上緊我覺得幾好, 上了幾個月我仔仔都不段有改善, 每一堂$600約1個鐘

May I know how old is your kid? I heard someone said 健腦操 is only for primary kids.
原文章由 媽咪保保 於 08-5-14 13:53 發表
如果想改善專注力你可到協康會參加訓練叫健腦操, 我仔仔就上緊我覺得幾好, 上了幾個月我仔仔都不段有改善, 每一堂$600約1個鐘

[ 本文章最後由 DMJ103 於 08-5-19 10:15 編輯 ]

我小朋友現在3歲4個月, 而我都上了這個訓練約半年多, 而我仔仔就比未上之前定了很多, 但每個訓練家長一定要配合才可改善, 因為當中要同小朋友做運動及每次上堂都會有一些訓練遊戲給家長係屋企訓練

原文章由 DMJ103 於 08-5-14 22:09 發表
May I know how old is your kid? I heard someone said 健腦操 is only for promary kids.

[ 本文章最後由 媽咪保保 於 08-5-19 10:04 編輯 ]

請問是阿媽上定阿仔上的? 我去協康個 website 睇過好似係比阿媽上.....

是單對單仔仔上要有一位家長陪同, 因為到時治療師會教你返屋企點樣訓練, 你可打電話去問問

原文章由 Tigermamy 於 08-5-19 13:30 發表
請問是阿媽上定阿仔上的? 我去協康個 website 睇過好似係比阿媽上.....

媽咪保保,

請問每堂大約做什麼? 是否主要做運動?

最初時係做運動及一些遊戲訓練, 到治療師覺得仔仔有改善就會開始做少啲運動就加入好似按摩+遊戲訓練, 我仔仔有時會一路做一路訓覺見佢好似好舒服, 每一堂都有一至三份遊戲帶回屋企, 而家長返屋企就要訓練小朋友, 我仔仔眼神接觸同專注都好弱, 所以治療師會用一些遊戲訓練佢呢2方面, SO FAR 現在個人就定咗好多, 但注專都較弱同本身我小朋友都係好急, 而眼神接觸就比之前改善了, 以前是450元一堂現在加了600元一堂所以我就2個星期先上堂一次, 因為加幅好多實在太貴啦以前就一個星期一次

原文章由 SOHOT 於 08-5-20 14:38 發表
媽咪保保,

請問每堂大約做什麼? 是否主要做運動?

[ 本文章最後由 媽咪保保 於 08-5-21 13:54 編輯 ]

媽咪保保,

Thank you for your reply!
我仔仔現在3歲3個月, 跟你仔仔差不多大,
專注力也很弱,常卑老師投訴, 我都好大壓力,
你仔仔返學情況怎樣?
除了健腦操外, 仲有冇做其他訓練?
謝謝你!

我仔仔現在返緊NURSERY全日班返了2個月老師都無投訢過, 只是話佢有時會離隊, 之前就返了半年半日見佢完全學唔到野就退學, 宜家全日班個老師知道佢好鍾意MICKEY就放一個大貼紙係佢個位及大堂上課位置比佢, 老師話用了這個方法佢就會識自己搵番個位坐就較定啲,而我仔仔都有係協康上幼兒訓練, 因我仔仔本身語言慢了半年,專注力弱,社交弱 而我都去了政府評估醫生話佢有啲自閉証徵狀, 現在我排緊早期詶綀, 但都未CONFIRM係唔係要比精神料醫生再做評估,不過我仔仔就好喜歡英文他認識了約200多個, 佢一見到個實物就可以話比你知英文點叫有時就會有句子, 唔知係唔係這個原因令到佢本身母語就慢了, 現在他認知都比以前進步了, 而且協康姑娘對佢進度都好滿意及比預期快了, 而幼兒訓練我都上了一年多, 但我都好開心因為見到仔仔不段進步,而且現在我仔仔語言都進步緊我覺得返了全日班就見佢都有進步, 所以知道小朋友有問題就及早治療, 你小朋友有冇上訓練班嗎??而且你小朋友除了專注弱還有沒有其他問題???我可以同你分享一下

原文章由 SOHOT 於 08-5-21 22:54 發表
媽咪保保,

Thank you for your reply!
我仔仔現在3歲3個月, 跟你仔仔差不多大,
專注力也很弱,常卑老師投訴, 我都好大壓力,
你仔仔返學情況怎樣?
除了健腦操外, 仲有冇做其他訓練?
謝謝你! ...

[ 本文章最後由 媽咪保保 於 08-5-22 14:10 編輯 ]

我仔仔已經轉了3間幼稚園, 每次卑老師投訴話他好活躍,
無時停, 亦受過對待一d唔好的對待,
不過, 個個老師都話他學習上無問題,
他係22月係政府做評估,醫生話他什麼事也沒有, 一切正常,
不過,他返學後,老師叫我帶他再做評估,
3歲時,再做評估,醫生話他專注力很弱,語言慢了,體能發展慢,
而家, 做緊private st,  語言治療師話他語言表&理解無問題,
不過發音唔正,而家,我排緊早期詶綀,不過都唔知要排幾耐!
你仔仔的智力發展怎樣? 我仔仔識 "大 細, 高矮',etc, 的概念,
數數量都ok, 識數1-20, simple英文都識聽, 識用單字對答,
不過,;顏色明明好細已經識了,  現在常常混淆幾種色!
同埋,他而家都唔識問:"點解" 的問題,
你仔仔的情況怎樣?
謝謝你同我傾談, 其實我都有d氣餒! because 好難先教識他野, 教識了, 好快又唔記得!

你有冇比仔仔讀全日班嗎???讀全日語言會學得快啲, 我仔仔智能就沒有問題現在可以數1-30, 而顏色全部都識, 大小,上面下面,物件一樣, 形狀等等, 我仔仔就記性好好, 教佢一兩次就記得, 只是佢注專差影響學習, 如果佢一有專注時就學得好快, 姑娘都係這樣講,有時教佢都幾勞氣, 但我就同自己講如果我放棄佢就冇人可以幫到佢, 而且佢自己都唔想天生出來都冇辦法啦, 所以我都冇放棄過而且有時係屋企訓練仔仔時見佢真係一日比一日進步, 我就覺得好開心幾辛苦都值得, 講真呀我知道自己仔仔有問題時,我同我先生都好唔開心, 但又想起比其他有病痛及身體有問題小朋友已經係好好彩, 只不過我哋可能要比正常小朋友化多雙倍時間去訓練佢, 所以佢一有進步我就感到好開心覺得自己沒有白費心機, 近呢一個月佢真係進步咗好多, 尢其時認知方面比我想像中識多好多, 但我仔仔本身大小肌肉都較慢唔係好識運用力度, 所以一步一步唔可以急, 所以大家要加油努力呀, 我相信仔仔有一日一定會可以達到同齡標準

原文章由 SOHOT 於 08-5-22 15:32 發表
我仔仔已經轉了3間幼稚園, 每次卑老師投訴話他好活躍,
無時停, 亦受過對待一d唔好的對待,
不過, 個個老師都話他學習上無問題,
他係22月係政府做評估,醫生話他什麼事也沒有, 一切正常,
不過,他返學後,老師叫我帶他再 ...

媽咪保保,請問係邊間協康有得上堂?
原文章由 媽咪保保 於 08-5-22 14:06 發表
我仔仔現在返緊NURSERY全日班返了2個月老師都無投訢過, 只是話佢有時會離隊, 之前就返了半年半日見佢完全學唔到野就退學, 宜家全日班個老師知道佢好鍾意MICKEY就放一個大貼紙係佢個位及大堂上課位置比佢, 老師話用了 ...

我宜家係沙田圍沙角村果間上緊

原文章由 llcathy2004 於 08-5-24 01:47 發表
媽咪保保,請問係邊間協康有得上堂?

我已問過健腦操治療師, 佢話健腦操係協康只有沙角村及大坑東先有堂上, 佢還比了她e-mail地址我, 如果你哋真係有興趣及想了解多啲可e-mail比佢查詢[email protected], 而且佢話名額都幾滿, 如果你哋真係有興趣請盡快報名, 因為報名後可能都要等幾個月,希望可以幫到大家

[ 本文章最後由 媽咪保保 於 08-5-27 14:18 編輯 ]

"努力試"

我小朋友今年5歲,在3月之前都是專注力好差,好快已要走來走去,而且十問九不應,3月時參加了"努力試"的家教課程,在屋企教,開始時只是與他玩,現在他已可以坐定定做完工課先走開,上星期返醫院覆診,姑娘亦認為他是半約兩人,但"努力試"每年只轝辦一次講座,大家可以明年留意留意,另外亦有書本參考,大家要努力試
‹ 上一主題|下一主題