用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣教導兒子應有的學習態度???
go

怎樣教導兒子應有的學習態度??? [複製鏈接]

囝囝對態度係愛理不理咁, 測驗/考試份卷唔晒, 成績差又好似覺得無野咁...
我絶對相信囝囝學習嘅能力係無問題, 因為佢次次默書都一定有90分以上, 而且仲以100分為多...
我應該點可以教到囝囝緊張下自己嘅學業成績呢?
   0    0    0    0

回覆 #1 helenting 的文章

我個女都有呢的問題,默書得考試唔得,今日派卷中文唔合格,我都想知有什麼方法可以提昇佢中文成績.

我囡囡都是踢幾踢才會move的人,現在成績不錯,但唔識自動自覺,所以都擔心將來高班些的時侯就會退步!

要中英文成績好,多閱讀故事書就是最work的方法!我反而不贊成做太多的補充練習!

原文章由 helenting 於 08-4-16 13:25 發表
囝囝對態度係愛理不理咁, 測驗/考試份卷唔晒, 成績差又好似覺得無野咁...
我絶對相信囝囝學習嘅能力係無問題, 因為佢次次默書都一定有90分以上, 而且仲以100分為多...
我應該點可以教到囝囝緊張下自己嘅學業成績呢? ...

[ 本文章最後由 vanessamom 於 08-4-16 22:53 編輯 ]

我囡囡也是踢幾踢才會move的人,試過叫佢自己溫,
結果係佢一d都唔緊張重係度玩玩具,連本書都無看過.
現在為有跟都足,捉住佢溫.溫到識為止.

我囝囝要返補習社架, 已經跟到好足架啦, 但佢竟然夠擔係測驗考試嘅時候話做到好累, 唔想做而真係停咗手真係唔做...
如果當然係好低分/唔合格啦...
‹ 上一主題|下一主題