用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 入讀聖羅撒,想請教問題
樓主: Cat108
go

入讀聖羅撒,想請教問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Kiu312 於 5-11-2008 19:53 發表
我囡囡在下月6號進行面試, 我很喜歡srl的校風, 個人認為從小培養小朋友的品德、人格是很重要, 所以我怕自己唔係天主教家庭會很難考入, 不知道現就讀srl的同學們是否大多數是天主教教徒呢? ...

相同機會, 學校收生並不是取決於是否教徒, 請放心

Yes!!學校收生並不是取決於是否教徒!! Because both of is is not 教徒!

原帖由 kylie_mom 於 08-11-5 21:32 發表

相同機會, 學校收生並不是取決於是否教徒, 請放心

請問interview深否及考什麼?謝謝

..............還有, 會否很著重父母工作? 如果認識老師, 是否會優先?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bb_june 於 12-11-2008 17:22 發表
請問interview深否及考什麼?謝謝

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1676347&extra=page%3D1

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bb_june 於 12-11-2008 17:25 發表
..............還有, 會否很著重父母工作? 如果認識老師, 是否會優先?

咁就唔知啦....如果識老師, 不如問問個位老師仲直接啦

我意思係,會唔會大部份學位比了相熟的人?

有關SRL 問題

kylie_mom

我想問吓你一d 有關學校既資料, 唔知可否幫我解答, 謝謝!

1) 有無校車或保母車由葵涌去學校, 咁車費大約幾多? 如上午班或下午班既接送去學校既時間大約幾點呀!
2) 聽bk 家長講, 學校係咪暫時仍未有普通話班?
3) 英文班每星期上幾多堂?
4) 學校有無d興趣班上?
5) 其實我同囡囡都無宗教信仰, 計埋都係得15分, 想問過往有無家長得15分係第一輪計分都入到SRL 小學, 如果唔得, 咁大抽獎時, 第一志願選SRL, 再之後扣門而入到SRL小學呢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 stephanielum 於 21-1-2009 12:06 發表
kylie_mom

我想問吓你一d 有關學校既資料, 唔知可否幫我解答, 謝謝!

1) 有無校車或保母車由葵涌去學校, 咁車費大約幾多? 如上午班或下午班既接送去學校既時間大約幾點呀!
2) 聽bk 家長講, 學校係咪暫時仍未有普通話班?

3) 英文班每星期上幾多堂?
4) 學校有無d興趣班上?
5) 其實我同囡囡都無宗教信仰, 計埋都係得15分, 想問過往有無家長得15分係第一輪計分都入到SRL 小學, 如果唔得, 咁大抽獎時, 第一志願選SRL, 再之後扣門而入到SRL小學呢!

唔好咁客氣, 以上問題我都唔係完全好識, 希望其他家長可幫到妳!!

1. 唔清楚..請致電校巴公司查詢 (2788 0222)
2. 正確, K3先會有
3. 一星期2堂
4. K2有畫畫班, K3有普通話班
5. 2年前15分有學生入到, 今年聽人講20分都有機入唔到, 所以我都唔係好知

Kylie_mom

thanks!!

原帖由 kylie_mom 於 09-1-21 14:25 發表

唔好咁客氣, 以上問題我都唔係完全好識, 希望其他家長可幫到妳!!

1. 唔清楚..請致電校巴公司查詢 (2788 0222)
2. 正確, K3先會有
3. 一星期2堂
4. K2有畫畫班, K3有普通話班
5. 2年前15分有學生入到, 今年聽人講2 ...

想請教各位,
我想幫個女今年報St Rosa K1(10/11), 但係細女(10月出生), 有機會嗎? 好worry呀!!! 可否 給 D tips??? 謝謝!

醒目開學勳章

Rosactf9999,

本人係st rose小學部畢業,  想大女入st rose, 冇洗禮, 咁是否都有20分, 可以大抽獎, 中機會率是否會大d ? 大抽獎是否只限小學?

如果咁講, 我可否將st rose 排2/3 位. 第1,2 位排其他更好學校 ??

幼稚園是否只用申請form, 入學與否睇面試表現 ?

請指教.   thanks.

原帖由 rosactf9999 於 08-10-16 16:08 發表
如果你揀返你畢業間母校, 比個女做自行分配學位, 都有分加播. 你知唔知? 如果你個係大女, 就算冇洗禮, 都有20分. 搏得過架.

講起彌撒, 我個女好笑, 係mass入面真係好乖, 乖過係屋企, 雖然好悶, 佢真係識得靜靜地,  ...

派位分第一輪(11月) 及第二輪(來年6月)

第一輪只計分數. 爭取P1的起碼50%的學位. 母親小學部畢業, 有10分. 加上每個小朋友係人都有既適齡分10分, 合計20分. (母親畢業分10分同大女分5分, 只可以選其一)

20分者, 幸運的一年可以直入; 不幸的一年, 所有擁有20分者一齊抽; 但機會如何也比全世界有分無分都抽大得多.

此輪只有一個志願. 沒有其他志願.

你若要用分數入, 此輪你有著數, 及只可以選ST ROSE.

------------------

到第二輪派位, 唔會計分. 就算你係畢業生都幫唔到你. 因為此輪唔計分.

全香港爭取P1其中的5%或以下學位. 全香港一齊抽. 有三個志願.

另外P1 45%或以下的學位, 是留給34區的小朋友抽. 有30志願.

如果你在第二輪無論全香港或34區去抽, 放ST ROSE第二及以後的志願, 都是徒然的. 因為ST ROSE KINDER的小朋友一定排ST ROSE第一志願, 都唔夠派. 唔會輪到第二或以後的...

原帖由 babellt 於 09-4-7 14:36 發表
Rosactf9999,

本人係st rose小學部畢業,  想大女入st rose, 冇洗禮, 咁是否都有20分, 可以大抽獎, 中機會率是否會大d ? 大抽獎是否只限小學?

如果咁講, 我可否將st rose 排2/3 位. 第1,2 位排其他更好學校 ??

...

請問, 我本人並非教徒, 非SRL畢業生, 住大圍區, 囡囡是首名子女, 上SRL小學會有幾多分及機會大不大, 因我現時最擔心是到選小一時不是同區, 能否上到SRL的小學機會率會多大

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TRACYmami 於 15-4-2009 02:17 發表
請問, 我本人並非教徒, 非SRL畢業生, 住大圍區, 囡囡是首名子女, 上SRL小學會有幾多分及機會大不大, 因我現時最擔心是到選小一時不是同區, 能否上到SRL的小學機會率會多大 ...

機會率真係年年唔同, 好曷乎個年多唔多人揀, 聽聞今年有人20分都入唔到

事實上, 我好少聽聞有人跨網抽到聖羅撒. "話"跨網抽到紅磚仔就大把(當然, 佢地只係"話", 因為太多了, 根本不是跨網的比例)

之所以好少跨區抽到聖羅撒, 我估: 是SRL幼園的小朋友都以SRL做第一志願, 為數都不少. 而不是SRL幼園的小朋友, 家長多抱盡博的心態去選其他名校如紅磚仔. 變成抽到第一輪甲(即跨網)多是幼園的小朋友. 如果你有心想以第一輪甲試SRL, 機會一定比其他名校高.

但如果第二輪乙原網抽, 你住大圍是全部沒有機會的.

原帖由 TRACYmami 於 09-4-15 02:17 發表
請問, 我本人並非教徒, 非SRL畢業生, 住大圍區, 囡囡是首名子女, 上SRL小學會有幾多分及機會大不大, 因我現時最擔心是到選小一時不是同區, 能否上到SRL的小學機會率會多大 ...

I don't agree with you on this...

如果你在第二輪無論全香港或34區去抽, ST ROSE第二及以後的志願, 都是徒然的. 因為ST ROSE KINDER的小朋友一定排ST ROSE第一志願, 都唔夠派. 唔會輪到第二或以後的...

原帖由 nicolemummy 於 09-4-7 22:31 發表
派位分第一輪(11月) 及第二輪(來年6月)

第一輪只計分數. 爭取P1的起碼50%的學位. 母親小學部畢業, 有10分. 加上每個小朋友係人都有既適齡分10分, 合計20分. (母親畢業分10分同大女分5分, 只可以選其一)

20分者,  ...

Hayley,

你是否認識以第二志願抽中srl的朋友?

原帖由 Hayley04 於 09-4-16 15:47 發表
I don't agree with you on this...

如果你在第二輪無論全香港或34區去抽, 放ST ROSE第二及以後的志願, 都是徒然的. 因為ST ROSE KINDER的小朋友一定排ST ROSE第一志願, 都唔夠派. 唔會輪到第二或以後的...

...

原帖由 Hayley04 於 09-4-16 15:47 發表

...

我估意思是:
ST ROSE KINDER的小朋友一定排ST ROSE第一志願

I don't think everyone from SRL kindergarten MUST choose SRL primary as first choice even they are in net 34.

因為ST ROSE KINDER的小朋友一定ST ROSE第一志願,

原帖由 nicolemummy 於 09-4-17 00:31 發表
Hayley,

你是否認識以第二志願抽中srl的朋友?
‹ 上一主題|下一主題