用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 入讀聖羅撒,想請教問題
樓主: Cat108
go

入讀聖羅撒,想請教問題 [複製鏈接]

唉咁我個女如果讀一定唔OK啦,佢又唔係首名子女,我又唔係舊生,即係冇機?!
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

醒目開學勳章 貢獻勳章

補充下: 今年小一因重建縮左一班, 所以難入左囉
原文章由 AgnesHimMa 於 08-7-8 14:42 發表
今年, 1st round 20分的全部都收曬,15分好似得一兩個咋, 大抽獎, 好多都入唔到。

...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如你是該區跟派位, 咁大抽獎都唔代表你冇機架
原文章由 tsznok 於 08-7-8 23:16 發表
唉咁我個女如果讀一定唔OK啦,佢又唔係首名子女,我又唔係舊生,即係冇機?!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

回覆 #3 tsznok 的文章

其實, 自從改左小一統一派位後, 已經冇得講明話, 小學係唔可以講明一定話收邊個, 除非間小學係直資或私校. 咁即使佢話收左你, 你仍然可以去參加統一派位.

根據教育局個資料, 每間學校, 大約係有50%係比首輪派位既 (即係自行分配學位), 另外50%就係統一派位喇.

首輪中既50%又大約有一半係比優先果班.

所以你計下條數, 假如小學有4班, 咪即係大約有2班係首輪收生囉. 然後如果係校董會會員既仔女就一定收, 其次係職員既仔女. 然後先到有家姐讀緊果d. 跟次序架............ 以上大約佔一班人數. 最後先到計分果班囉........ (即係媽咪係old girls, 天主教徒果d, 呢度又大約佔一班)

依照我既理解就係咁.......希望可以幫到你!!!

不過成日都改, 3年後又唔知會點?!

我想請問叩門位是不是只給聖羅撒幼稚園的學生的?

原文章由 AgnesHimMa 於 08-7-8 14:42 發表
唔係呀, 今年有好多k3 的小朋友都入唔番小學部, 始終唔係直資學校, 上小學係要跟教育局的制度。
今年, 1st round 20分的全部都收曬,15分好似得一兩個咋, 大抽獎, 好多都入唔到。

...

難唔難考呀????

原文章由 chloe1118 於 08-5-2 15:50 發表
我個女都無nursey, 但st.rose of lima's都收左. 今年9月讀k1.

原文章由 WinnieNg 於 08-6-28 08:52 PM 發表
miss咗今年的k.1,叩門機會大唔大呀!

謝謝

Hi Winnie

I think the chance is very low to knock the door for K1 now because there are still a lot of people waitlisted for K1 2008.

Lucinalau

i suggest u try again for k2. There are always a few vacancies for K2 (at almost every school), since some of the students will go to CCKG for K2. But not sure how many places will they offer. You can call the school office to check out the enrolment date.

[ 本文章最後由 rosactf9999 於 08-8-12 21:46 編輯 ]

問個連k2 都冇晒位lu
原帖由 rosactf9999 於 08-8-12 21:43 發表
i suggest u try again for k2. There are always a few vacancies for K2 (at almost every school), since some of the students will go to CCKG for K2. But not sure how many places will they offer. You can ...

原帖由 crazyfrog 於 08-8-31 10:17 AM 發表
問個連k2 都冇晒位lu   

I think you should try to call them to check the vacancy because some time in the middle of term, some mummy will change the KG as well by some reason.  Don't give up,  if you really want your kids into this KG, pls keep to contact them and leave your information.  I am sure they will put you into the records and deal with the matter.

成日call住 d miss 會唔會覺得好煩 反而對個小朋友有負面呢 ? 我見打親去st rose都係同1個人聽電話
原帖由 Lucinalau 於 08-9-1 19:13 發表

I think you should try to call them to check the vacancy because some time in the middle of term, some mummy will change the KG as well by some reason.  Don't give up,  if you really want your kids  ...

原帖由 crazyfrog 於 08-9-1 09:54 PM 發表
成日call住 d miss 會唔會覺得好煩 反而對個小朋友有負面呢 ? 我見打親去st rose都係同1個人聽電話   

聽你電話的是書記, 所以次次都是她聽..

不用怕煩到人, 只要你有心想打就打啦, 講出你的要求....
努力呀

要揀學校,請問各位聖羅撒有何優缺點?

想幫女兒揀間教會學校, 聖羅撒係咪好選擇?

咁我個女今年要填表揀啦..我應該點揀好呀??我想問下有無人知道叩門係要點做呢...
唔該大家..

1st,2nd round都要揀SRL,否則叩門一定唔會收....
原帖由 918 於 08-9-17 18:20 發表
咁我個女今年要填表揀啦..我應該點揀好呀??我想問下有無人知道叩門係要點做呢...
唔該大家..

咁1st Round係咪只限揀一間?

冇錯,1st round只可以揀一間
原帖由 rosactf9999 於 08-9-18 14:43 發表
咁1st Round係咪只限揀一間?

原帖由 tsznok 於 08-7-8 23:16 發表

hello,竟然係里邊見到你,我囡囡係0403架!
我覺得抽獎嘅野好睇彩數,世事無絶對嘅。

Did U mean 1st round ==>2 choice, 2nd==> 3 choice also is SRL NOT pick any other school??

原帖由 koeydadamama 於 08-9-18 12:01 發表
1st,2nd round都要揀SRL,否則叩門一定唔會收....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cat108 於 21/9/2008 19:30 發表
Did U mean 1st round ==>2 choice, 2nd==> 3 choice also is SRL NOT pick any other school??

妳可選多過一間, 只是第一志願必須是SRL
‹ 上一主題|下一主題