用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 '水晶寶寶' - 最近學校興玩的, 有無人知係乜? ...
go

'水晶寶寶' - 最近學校興玩的, 有無人知係乜? [複製鏈接]

個囡話班上很多人玩, 幾塊錢可買十幾粒, 浸在水中養, 經常換水, 就會變大, 同'生仔'.

有無人知係乜東西? 又有乜野成份呢?
   0    0    0    0

回覆 #1 bigcat 的文章

原文章由 bigcat 於 08-4-14 11:57 發表
個囡話班上很多人玩, 幾塊錢可買十幾粒, 浸在水中養, 經常換水, 就會變大, 同'生仔'.

有無人知係乜東西? 又有乜野成份呢?

我早前響扭旦機到扭過比個女,有不同顏色的。用水浸住, 一陣就會發到有一粒真珠咁大, 都係無咩特別。生仔就即係會變多粒,但唔多,玩了一日就已無興趣。可能小型文具店都有得買。

我個囡玩左好多枝啦, 全部都係我地個屋苑的aunt 比佢, 我仲帶了一些回公司比d同事玩!  真的幾神奇, 由數粒變了數十粒!

原文章由 BO_BO 於 08-4-14 14:21 發表
我個囡玩左好多枝啦, 全部都係我地個屋苑的aunt 比佢, 我仲帶了一些回公司比d同事玩!  真的幾神奇, 由數粒變了數十粒!

我大女都有小朋友給好, 話會生仔, 真系好好笑, 玩了一會就不見了, 請問在哪裡可買到 ???

我只知道係批發有得買, 係出面... 我沒有見過!  我叫左個aunt今個星期入開貨, 幫我買幾袋, 1袋好似係有30小樽!  我打算買來比送比d小朋友!

原文章由 yanyvonne 於 08-4-14 14:38 發表

我大女都有小朋友給好, 話會生仔, 真系好好笑, 玩了一會就不見了, 請問在哪裡可買到 ???

回覆 #1 bigcat 的文章

My daughter also brings one to home as her classmate gave it to her.  Then I searched it from Yahoo.  The following info. is for your reference.

你知道最近南台灣的小學生流行什麼嗎?就是養「水晶寶寶」。

一顆顆長的很像珍珠的東西,而且顏色有很多種,有藍色、粉紅色、綠色等等,遇到溫水會長大,而且還會繁殖出小寶寶,現在在國小校園裡,「水晶寶寶」掀起了新話題,不過提醒小朋友,水晶寶寶是化學物 ,摸過以後一定要洗手,以免對身體造成影響。

幾乎每個小學生都知道,它的名字就叫做水晶寶寶,而且幾乎每二個人就有一個人在養,瞧瞧他們手中的杯子,裡頭裝的全是一顆顆晶瀅剔透的水晶寶寶,藍色、綠色、粉紅色等等,什麼顏色都有,捧在手裡,像個寶貝呵護著 沒錯,溫水比冷水更讓水晶寶寶能長得快又漂亮,大約三到五天就能繁殖,不過要注意,如果不供給水份,水晶寶寶身上就會出現裂痕,接著乾枯死亡,不過神奇的是,水晶寶寶並不是生物,而是一種「丙烯酸高分子聚合物」 連小學生都認為添加香精的水晶寶寶,其實就是芳香劑,只是長的新奇漂亮,又便宜,一包只要十塊錢,在文具行就能買得到,成為校園裡的新玩意,提醒小朋友,這算是化學物 ,只要摸過,吃東西前記得要先洗手,才衛生喔。

我個女間學校出了通告話"水晶寶寶"含致癌物質,接觸得太耐會傷害皮膚。

大家都係少玩為妙。

哦, 原來台灣成年前已經興玩.

Thanks.

水晶寶寶

我個女學校都有玩, 上幾個前星期叫我買給她養. 在舊式文具店有得買.是膠的小奶樽裝的. 有 15-20粒, 有橙, 紅, 黃, 藍, 綠, 透明色. 小的 $ 3.00 大的 $5.00 個女玩咗兩星期, 養大咗生咗水晶 BB. 而家都放在一邊無理啦.  小朋友都是 3 分鐘熱度. 只是玩完要洗手. 所以都ok.

今日阿囡都在學校帶左兩粒回來, 簡直當佢係寶一樣. 佢仲叫我提佢每天要換水, 真係比佢笑死

我女學校15/4 同學生講, 玩這個有危險, 不准再在學校玩, 不准帶回學校, 不可帶回校售賣, 好似話發現會罰嫁. 我都不太留心聽阿女講tim. 今日放學再問清楚佢.

家長們都係不要給小朋友比較安全
‹ 上一主題|下一主題