用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不用補習
go

不用補習 [複製鏈接]

請問有冇家長的小朋友不用補習,但成績都好好,煩請指教一下......
   0    0    0    0

原文章由 katherinelam 於 08-4-13 17:05 發表
請問有冇家長的小朋友不用補習,但成績都好好,煩請指教一下......

我覺得小學不用補習,只要你在小一、二跟得貼,他們就會習
慣了模式知道怎樣做,到三年級就可以慢慢放手。

請問 二話不說

你一定是有好經驗的家長
請問 如果小朋友來至好活動教學的幼稚園
上到一般傳統小學
係小一、二都跟得貼
咁效果係咪跟其他來至深的幼稚園相若呢
當然我知係睇小朋友本身
請見諒 此問題有點......

其實都主要係好睇小朋友.
我就跟足我大仔六年小學,但到而家中學都係懶懶散散... 激氣..而家都欠功課/欠帶書......
但個細女衹係跟o左小一上學期,就自動波上喇,成績都OK,而家小五都係精伶班添

原文章由 夏安 於 08-4-14 10:22 發表
請問 二話不說

你一定是有好經驗的家長
請問 如果小朋友來至好活動教學的幼稚園
上到一般傳統小學
係小一、二都跟得貼
咁效果係咪跟其他來至深的幼稚園相若呢
當然我知係睇小朋友本身
請見諒 此問題有點. ...

我小朋友是幼稚園都好是活動教學(國際幼稚園),一日跟中文老師,一日跟外籍老師,外籍老師對他們很 friend又擁又抱,小朋友還爬上老師個頭,但小學我囝囝入咗間傳统的教會小學,無問題。
其實係幼稚園時我已經同他玩很多遊戲棋、啤牌是最好的數學教材,英文就用字母玩砌字,坐巴士去街時可以玩接龍(中or英)或者鬥講部首字。我小朋友最鍾意在街上玩看到車牌鬥快將它加减乘除等於12 、36或48。玩是最好練習的方法。今年我囝囝已經6年級,平時我唔洗理,只是到考試我才會同他温習,成績ok啦頭5名。

感謝你們的意見

My son will start P.1 in September 2007.  He will study in a private school so I expect the homework will not be as such as those in the traditional school.  I am a working mom, so I cannot spend too much time on checking my son's homework.  

Can you give me some hints or methods of guiding your children at the beginning such that they can learn to do the work independently?  Thanks.

原文章由 二話不說 於 08-4-14 09:27 發表

我覺得小學不用補習,只要你在小一、二跟得貼,他們就會習
慣了模式知道怎樣做,到三年級就可以慢慢放手。

我小朋友都是在活動教學的幼稚園
今年小一到一般傳統小學. 最大問題是英文串字, 幼稚園時不用測驗, 黙書, 背書. 現在才起步是非常吃力的. 因我要返工, 沒有太多時間跟他溫書. 剛剛給他出外補習英文, 暫時看來还可以... 比自己教的效果要好多了.

但我还是會選活動教學的幼稚園給細女, 想她開心返學. 但會在K1-K3時給她看多點教學DVD給她INPUT串字, READING給她.  不是只給她看故事DVD. 希望會有效果.

如有何意見, 請多多指教.

我2個仔都係活動教學既幼稚園畢業,幼稚園無dict無exam,而家2個係私小,我無工人亦要番工。好彩學校有功課班(即可以留在學校做功課到上校車)通常都可以在學校完成所有功課,除非有活動如跆拳、圍棋就全部功課要番屋企dinner後做,咁dinner後我會check功課或陪佢地完成未做完既功課。
另外DICT及TEST學校通常會係之前既Fri mark在家課冊內,咁我地會在sun morning 會溫好晒,到真係dict或test之前既一晚再溫一下就ok,而exam 範圍亦都早3個星期就派,咁可以早d開始溫,唔洗到exam時太辛苦。
我2個仔都無補習,大仔p2-p5都係頭5名,細仔今年p1上學校都係第5名,平日每天亦要求有打機及練琴時間,我2個仔唔算自動自覺,但係可能見過自己考到好,所以唔想跌番落去,都幾緊張keep自己既成績名次(想過其他人)我亦會盡量協助佢地,如各科我都做本note book,summarize所有資料,盡量找多d唔同format既worksheet比佢地試做,有時上唔同既學校網做佢地唔同既ws!所以好多時我要等佢地睡了再起身找paper、資料及做本notebook比佢地。盡量sat 用黎參加activities,sun morning用1-2小時 溫番那星期既野,sun餘下時間就要全家去玩樂一下。

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 08-4-15 14:52 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題