用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

想請問.... [複製鏈接]

小兒將於今年入讀K1,想請問這間幼稚園小一多數派邊間小學?有冇媽媽可以答覆?謝謝!
   0    0    0    0

其實派邊間小學, 是要看你自己想小孩讀什麼小學 !
大多都分配各地, 有家長要去名校, 有家長要近屋企 !
亦要看你的小朋友有多少分等等 ..... !

不過如果留在將軍澳, 我所知大多會選擇"天主教聖安德肋小學" !

原文章由 hei822 於 08-4-13 00:48 發表
小兒將於今年入讀K1,想請問這間幼稚園小一多數派邊間小學?有冇媽媽可以答覆?謝謝!
一女一仔萬事足 笑看人生無求欲 :-P :-P :-P

[ 本文章最後由 HCPOON 於 08-6-16 21:38 編輯 ]
一女一仔萬事足 笑看人生無求欲 :-P :-P :-P

聖安德肋係戶動教學or傳統幼稚園呢
澄澄小公主的家

我覺得st andrew校舍環境一流,
請問程度高嗎?涵接傳統學校小一容易嗎?
畢業生透過自行派位或考到心儀直資/私小的機會高嗎?

原帖由 HCPOON 於 08-6-16 21:32 發表
其實派邊間小學, 是要看你自己想小孩讀什麼小學 !
大多都分配各地, 有家長要去名校, 有家長要近屋企 !
亦要看你的小朋友有多少分等等 ..... !

不過如果留在將軍澳, 我所知大多會選擇"天主教聖安德肋小學" !

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

The following link may give you the answer

http://www.sackg.edu.hk/public/modules/notice/notice_detail.asp?file_id=76

原帖由 BabyHilary 於 08-9-18 20:24 發表
我覺得st andrew校舍環境一流,
請問程度高嗎?涵接傳統學校小一容易嗎?
畢業生透過自行派位或考到心儀直資/私小的機會高嗎?

chinchinmammy唔該哂﹗
其實我有睇過呢個表,
跨區升小學生唔多, 同埋數字上唔明確,
好多間都係1-2%, 喇沙都有, 1%...
係咪大約1-2個學生呢?

原帖由 ChinChinMammy 於 08-9-19 11:21 發表
The following link may give you the answer

http://www.sackg.edu.hk/public/modules/notice/notice_detail.asp?file_id=76
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

My daughter joins K1 this year.  3 classes in AM session.  2 classes in PM session.  Each class has around 20 students.  Total = (3+2) x 20 = 100 students.  1% may be nearly equal to 1 student.

原來每級只有100個學生咁少, 唔該哂妳d info呀﹗
妳女女返左差不多1個月, 適應得好嗎?
覺得呢間幼稚園好唔好呀?

原帖由 ChinChinMammy 於 08-9-23 09:31 發表
My daughter joins K1 this year.  3 classes in AM session.  2 classes in PM session.  Each class has around 20 students.  Total = (3+2) x 20 = 100 students.  1% may be nearly equal to 1 student.

She likes to go to school.  As she graduated from pre-nursery course, she can adapt the school life easily.  All the teachers and staff are kind and like to take responsibility.  However, you cannot expect that the students language level are the same as that studying in kowloon tong famous schools.

原帖由 BabyHilary 於 08-9-24 20:37 發表
原來每級只有100個學生咁少, 唔該哂妳d info呀﹗
妳女女返左差不多1個月, 適應得好嗎?
覺得呢間幼稚園好唔好呀?

ChinChinMammy,
   我仔仔去年畢業,現正讀小一。雖然小朋友的學習內容未必可以與九龍塘的比較。但相對地,聖安德肋幼稚園的小朋友無論在學習的動機及個人道德方面都很好。所以,仔仔很快適應小一的學習生活。
  再者,小朋友有一個愉快的幼稚園生活是很重要的;相信你的小朋友會很開心的渡過這3年的校園生活。到畢業時,作為家長的你可能會同小朋友一樣很不捨得學校的校長、老師及姐姐。

Dear pc_chol,

Thank you form your comments.  Would you please tell me where your son is studying P1.
Any after-school activities for K1 students provided by St. Andrew's???

THANKS !!!

原帖由 pc_choi 於 08-9-25 12:24 發表
ChinChinMammy,
   我仔仔去年畢業,現正讀小一。雖然小朋友的學習內容未必可以與九龍塘的比較。但相對地,聖安德肋幼稚園的小朋友無論在學習的動機及個人道德方面都很好。所以,仔仔很快適應小一的學習生活。
  再者,小朋 ...

Dear ChinChinMummy,

仔仔現就讀將軍澳一直資學校,功課較K.3時多,但唔駛担心,因為係K.3下學期會有一些小一適應安排。

如果我無記錯K.1有一課餘活動叫做"創意無限分" ,是讓小朋友發揮藝術潛能的活動。

不過,呢幾年學校不斷發展,我相信會有更多的活動安排。

Dear pc_choi,

Thank you for your information.  Today, I attended the first birthday party.  I feel so surprised that nearly all the teachers know my daughter's name.  Is St. Andrew's Catholic primary school good or not ?????

原帖由 pc_choi 於 08-9-25 14:25 發表
Dear ChinChinMummy,

仔仔現就讀將軍澳一直資學校,功課較K.3時多,但唔駛担心,因為係K.3下學期會有一些小一適應安排。

如果我無記錯K.1有一課餘活動叫做"創意無限分" ,是讓小朋友發揮藝術潛能的活動。

不過,呢幾年學校 ...

ChinChinMummy,

學校會於K.3安排家長參觀聖安德肋小學及其他教區小學。上年我也參觀過,其實將軍澳的小學在課程設計上不同相差太遠。只是在教導方式上有不同,不妨在小學的親子王國問吓小學的家長意見,咁就可以客觀的分析了。

不過,你亦不需太擔心,應好好享受與小朋友的成長過程。

thanks for pc_chioi and chinchinmummy's sharing!

原帖由 pc_choi 於 08-9-29 20:29 發表
ChinChinMummy,

學校會於K.3安排家長參觀聖安德肋小學及其他教區小學。上年我也參觀過,其實將軍澳的小學在課程設計上不同相差太遠。只是在教導方式上有不同,不妨在小學的親子王國問吓小學的家長意見,咁就可以客觀的分 ...
‹ 上一主題|下一主題