用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 RHS全日班幼稚園
go

RHS全日班幼稚園

本人想幫囝囝申請報讀RHS, 請問難唔難入? 由于路途遙遠, 有意報全日班, 請問就讀全日班返幾點放幾點架?係咪好似一般托兒咁,學校提供早午茶餐? 中午瞓晏覺有自己床仔?
全日班上課怎樣安排?是否混合上、下午班一同上課?

請各位多多帮忙!

點解唔問學校. 唔通佢地唔肯答你?
==> 2835 5122

原文章由 emiapril 於 08-4-10 03:56 發表
本人想幫囝囝申請報讀RHS, 請問難唔難入? 由于路途遙遠, 有意報全日班, 請問就讀全日班返幾點放幾點架?係咪好似一般托兒咁,學校提供早午茶餐? 中午瞓晏覺有自己床仔?
全日班上課怎樣安排?是否混合上、下午班一同上課?

...

全日班是自已獨立一班, 不是上下午班混合..! 早上約 8:20分上校車(視乎地區, 有少少分別), 下午 4:45 分, 校車由學校開出. 學校提供午餐同茶點. 沒有早餐供應, 要在家食左早餐先上車. 中午瞓晏覺好似唔係自已床仔, 不過有自已的被套...!

emiapril:

你想報今年Sep 定下年啊?
今日個playgroup 老師重去左做interview.
總會有D人hold 幾個位架, 要報今年重有機架

emiapril:

原文章由 StrongCat 於 08-4-12 22:31 發表
emiapril:

唔該哂你報料呀! 但我囝囝係出年先K1. 不過我心急想早D問。
唔知通常每年幾時開始報名架呢?

原文章由 mango22 於 08-4-12 09:33 發表

全日班是自已獨立一班, 不是上下午班混合..! 早上約 8:20分上校車(視乎地區, 有少少分別), 下午 4:45 分, 校車由學校開出. 學校提供午餐同茶點. 沒有早餐供應, 要在家食左早餐先上車. 中午瞓晏覺好似唔係自已床仔,  ...

如果無自己床仔,咁會瞓邊呀?會瞓幾耐嫁?

9-10月報名, 11月interview, 我都會報呀...不過係出年n1.

你住邊架? 如果好遠的話, 校車好似要坐另一班架, 放學時間會早d架.
希望每天開心渡過 ;-)

原文章由 Jessy 於 08-4-16 00:44 發表
9-10月報名, 11月interview, 我都會報呀...不過係出年n1.

你住邊架? 如果好遠的話, 校車好似要坐另一班架, 放學時間會早d架.

我而家住緊青衣, 有打算遲d搬過港島住為未来小学铺路。
係le, n1=k1?

[ 本文章最後由 emiapril 於 08-4-17 01:33 編輯 ]

n1 is not equal to k1, n1 係幼兒班, for 2歲的bb, 讀完一年後就升k1羅.

如果你會搬出港島咁搭校車就好方便啦, 青衣就好似無校車去玫瑰崗了.

原文章由 emiapril 於 08-4-17 01:10 發表

我而家住緊青衣, 有打算遲d搬過港島住為未来小学铺路。
係le, n1=k1?

原文章由 Jessy 於 08-4-18 01:42 發表
n1 is not equal to k1, n1 係幼兒班, for 2歲的bb, 讀完一年後就升k1羅.

如果你會搬出港島咁搭校車就好方便啦, 青衣就好似無校車去玫瑰崗了.

n=nursery! I understood.
但RHS有n1全日班ga咩?

N1無全日呀..得半日, k1-k3 才有.

其實玫瑰崗的幼兒班叫pn呀, 即係pre-nursery.

我係諗住報pn半日班, 升上k1才轉全日呀!

原文章由 emiapril 於 08-4-18 12:13 發表

n=nursery! I understood.
但RHS有n1全日班ga咩?

Hello mango
你記唔記得我呀..哈佬!
我記得老師講過,每朝9:15會有集會,返課室後大概10點鐘鬆d,上午/全日班都會有茶點食架!

原文章由 mango22 於 08-4-12 09:33 發表

全日班是自已獨立一班, 不是上下午班混合..! 早上約 8:20分上校車(視乎地區, 有少少分別), 下午 4:45 分, 校車由學校開出. 學校提供午餐同茶點. 沒有早餐供應, 要在家食左早餐先上車. 中午瞓晏覺好似唔係自已床仔,  ...

原文章由 蝦仔媽咪 於 08-4-19 14:19 發表
Hello mango
你記唔記得我呀..哈佬!
我記得老師講過,每朝9:15會有集會,返課室後大概10點鐘鬆d,上午/全日班都會有茶點食架!

蝦仔媽咪,
Hi Hi, 你好嗎? 原來10點先上堂,我都唔知 tim..! 唔怪得有媽咪話,佢成 9點先係中環上車 都趕得切 la..!  係呢你有冇而家張餐單, 我只是有第一張餐單(10月份 和 11月份), 之後就冇收過了....!

朝早我見到佢地d校車,大約9點鬆d,陸陸續續返到學校,9:15a.m開始集會,唱下歌仔和祈禱,大約9:30am返課室上堂和活動!10點幾係食茶點先至啱!
我都沒收到餐單...

原文章由 mango22 於 08-4-21 13:03 發表

蝦仔媽咪,
Hi Hi, 你好嗎? 原來10點先上堂,我都唔知 tim..! 唔怪得有媽咪話,佢成 9點先係中環上車 都趕得切 la..!  係呢你有冇而家張餐單, 我只是有第一張餐單(10月份 和 11月份), 之後就冇收過了....! ...

[ 本文章最後由 蝦仔媽咪 於 08-4-21 18:50 編輯 ]

原文章由 蝦仔媽咪 於 08-4-21 16:47 發表
朝早我見到佢地d校車,大約9點鬆d,陸陸續續返到學校,9:15a.m開始集會,唱下歌仔和祈禱,大約9:30am返課室上堂和活動!10點幾係食茶點先至啱!
我都沒收到餐單...

...

蝦仔媽咪,
你小朋友而家讀緊幾年級ah?
全日班小朋友ge午睡時間幾點架?會係边邊度瞓架?
學校係照顧全日班人手是否充足呢?小朋友係學校時間咁長, 我難免有点點担心照顧不足!
唔好意思咁多嘢問tim!

請問全日每個月幾錢學費? 全日會做d乜野? 地方實在太遠想送返學都好難....甘如坐校車, 從跑台山大概幾錢...剛開始時, 會唔會俾家長陪同作適應期??

原文章由 wakeup07 於 08-6-1 01:08 發表
請問全日每個月幾錢學費? 全日會做d乜野? 地方實在太遠想送返學都好難....甘如坐校車, 從跑台山大概幾錢...剛開始時, 會唔會俾家長陪同作適應期??

Hi,
我仔仔今年9月會入讀k1全日班, 每月學費係$34xx, 校車費就$590, 茶點費$120, 午膳費$600
老師好似話開學頭兩日會比家長跟車番學及放學, 頭兩日都只係番半日!

[ 本文章最後由 lamchung610 於 08-6-3 14:49 編輯 ]

原文章由 lamchung610 於 08-6-3 14:44 發表

Hi,
我仔仔今年9月會入讀k1全日班, 每月學費係$34xx, 校車費就$590, 茶點費$120, 午膳費$600
老師好似話開學頭兩日會比家長跟車番學及放學, 頭兩日都只係番半日! ...

你好,
       其實我仔仔現正讀緊維多利亞, 今年升k1, 我正在煩惱緊是否應該轉仔仔到玫瑰崗.....我今日打電話去學校, 老師講全日班k1 k2 都無位啦...只剩混合班, 即上午班上當, 中午訓覺, 下午同其他混合班同學一齊做功課同玩 (當中可能有k1同k2同學仔, 下午時段既老師會唔同上午) (全日班就只跟一個老師), 學費一樣, 但佢話係hk$2xxx woh.....
      另外, 想問下點解你會揀玫瑰崗幼稚園呢而唔係其他? 有無諗過想入邊間小學呢? their english teachers are native english speaker or not?  sorrry, many questions tim....heehee...thank you....