用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一/小四想學國際拼音,有無好介紹?
go

小一/小四想學國際拼音,有無好介紹? [複製鏈接]

麻煩各位!!
   0    0    0    0

音標教學

www.ipa.edu.hk

原文章由 Teresa 於 08-4-7 23:01 發表

請問有無係ipa學過?

原文章由 Teresa 於 08-4-7 23:01 發表

請問你有無係ipa學過?

原文章由 samuelsixleung 於 08-4-10 18:07 發表

請問你有無係ipa學過?

有.  自己上完basic courses, 又上過家長班, 跟住上埋親子班喇.

Teresa,

咁你覺得以上了三個course, 有何得著? 若果只上親子班(小兒小四), 他會明白嗎?

原文章由 Teresa 於 08-4-12 15:21 發表

有.  自己上完basic courses, 又上過家長班, 跟住上埋親子班喇.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原文章由 Crabtree 於 08-4-13 14:47 發表
Teresa,

咁你覺得以上了三個course, 有何得著? 若果只上親子班(小兒小四), 他會明白嗎?

我覺得好有用架.  

不過, 我個仔去學既時候已經有底子, 因為佢K3時已經學IPA, 我又O係屋企同佢溫.  佢上親子班時(2007年尾, 佢當時讀緊P.3)已經好快上手, 老師講既野佢都收到.  佢而家基本上可以憑IPA讀番個字出黎.

小四學生應該明白, 不過如果上親子班, 家長一定要同佢堂堂溫. 學左而唔用, 好快唔記得.

去左 www.ipa.edu.hk 個 website, 見 10月有 courses, 報左名, 不過佢地要我 5月13日前比錢, 咁早比, 唔知安唔安全 ?  同埋點解要咁耐先再有親子班 ?

原文章由 detungmama 於 08-4-15 09:53 發表
去左 www.ipa.edu.hk 個 website, 見 10月有 courses, 報左名, 不過佢地要我 5月13日前比錢, 咁早比, 唔知安唔安全 ?  同埋點解要咁耐先再有親子班 ?

你唔洗擔心架, 佢d courses好full架.  因為全部大人小朋友既courses都係同一個老師教, 又要就番小朋友既返學時間, 所以親子班唔係開得好密.

你一早交左錢, 安安落落, 一定有位比你.  記得到時早d去搵個靘位坐仲好啦.

我冇介紹錯架, 佢真係教得好好.  

ps: 我唔係做媒, 我同呢間學會冇任何connection, 只係我讀過佢d courses, 又介紹過比其他人, 佢地都話好.

IPA   

原文章由 Teresa 於 08-4-16 23:01 發表

你唔洗擔心架, 佢d courses好full架.  因為全部大人小朋友既courses都係同一個老師教, 又要就番小朋友既返學時間, 所以親子班唔係開得好密.

你一早交左錢, 安安落落, 一定有位比你.  記得到時早d去搵個靘位坐仲 ...

原文章由 detungmama 於 08-4-15 09:53 發表

我亦打去留位,有個女仔聽,我問佢最遲幾時畀錢,佢話8月嘅 ,佢仲比意見我....話如果升P.3可以小朋友自己上小
學課程共16 堂,內容同親子一樣,但小朋友可在堂上practise, 課程所以拉長咗。咁家長就另外報6堂的成人班......大人學的較全面。親子班共10堂,快完成,小朋友回家才practise.佢話視乎需要,我唸住好似Teresa 咁報三班,點知佢仲話唔需要重覆啦....真係唔商業喎。

Teresa, 請問你認為如何?Thanks.

醒目開學勳章

The IPA course of this centre is very good. I'd also taken their adult course 2 years ago.

My son (P1) is now taking their primary class. After finishing fist 8 lessons, he can recognise and pronouce the 20 vowels already. He is also able to pronouce simple words of around 2-3 syllables by just reading the IPA symbols.

Teresa,

Is the parent course worth to take? What kind of resources can I get from the course actually?

[ 本文章最後由 kittylock 於 08-4-18 12:11 編輯 ]

aiya, just go to the website, only have   class in Sept. ja

多年前我與仔仔都上過親子班, 當時他剛是小一生, 可能太細, 加上在外面學了1年多併音, 與音標完全不同, 有D混淆, 所以未能
handle.

但這個centre 真是教得不錯, 我覺得高少少年級去學較好.
‹ 上一主題|下一主題