用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園假期
go

幼稚園假期 [複製鏈接]

幼稚園假期

囡囡學校放清明及復活節假,由4月4日至4月19日加埋連續放15日。嘩學校真係食水深交左1個月學費,番得半個月認真搵笨

想問o下你地小朋友係咪都放咁耐?

Re: 幼稚園假期

我仔仔由4月8號放假到4月18日,19號才上課。

咩學校放咁耐,我女都係放4月8至4月16日。     

學校假期由教育統籌局監管,一般來說為全年最多可放90天,學校的假期表會在學期初呈交教統局,由他們跟進,所以,如復活節假期長咗,你可以留意吓其他的假期是否縮短。如果全年多過90天便屬違規。

係啊....其實計落差唔多o架咋...
(同埋幼稚園真係預左佢食水深,不過焗俾佢食gel...hehe)
同埋呢,學校收學費唔係計每個月的,佢地係計一年收幾多,然後睇下分幾多期去交,所以有d人覺得七月返得o個幾日又要交一個月學費好衰咁,其實係分期付款咁俾一年學費的~~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

其實在8月份開學返佐十幾日學都已經比佐一個月學費, 咁7月份返幾日學是否不會收一個月學費呢????

其實教統局批核幼稚園的收費是以全年計算:
例一:批額 10000元,一般幼稚園會分11期學費,即每月909元,7月返半個月,8月放假不收費。
例二:批額 10000元,有D幼稚園會分12期學費,即833元,7、8月各返半個月。
例三:批額 10000元,有D幼稚園會分10期學費,即1000元,7、8月放假不收費。

所以,當你入學幼稚園收梗你全年10000,但當佢話只收10個月學費,7、8月唔收,咁家長覺得好合理。其實咪又係數字遊戲。

該用戶已被刪除

要睇番間學校一年收幾次期學費lor,多數都係分10期or11期的,其實入學前的概欖好似介紹學校時都有列出的啊,若小朋友已經讀緊打電話去問都得o架,不過始終都係o個句la,唔好計住話返幾日要交一個月學費就係唔抵lor,因為學校o既學費"定價"係全年計,唔係每月計的啊,...
不過我自己就覺得學費可以係選校前直接打去學校問清楚,反而家他林林碎碎o既費用就真係要返左學先知,比較難預算lor...
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題