用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統名校有冇邊間壓力唔大嫁?
go

傳統名校有冇邊間壓力唔大嫁? [複製鏈接]

例如課程唔會比人深, 功課唔多,考試測驗唔多,考得唔好唔會踢出校,唔使文武全材.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

咁,唔使運動唔使節食唔使打针唔使食药唔使做手术唔使搣脂,减唔减到肥丫?

原文章由 broadband 於 08-4-5 21:17 發表
例如課程唔會比人深, 功課唔多,考試測驗唔多,考得唔好唔會踢出校,唔使文武全材.

其實, 我在想如果讓我的孩子讀名校,無可避免要這麼辛苦,值得嗎?

以前,爸媽為了糊口辛苦工作.跟本不會,也不懂理會我們讀書的事.我讀屋邨小學,我的學校就像前面提及的一樣.我只需要每年2次考試前一天才溫習一會,所以我有一個很長的美好童年.我也很滿意現在自己所擁有的.

送孩子到哪種學校讀書,會影響他的一生,但需要由父母決定.我應該怎樣選擇呢?

原文章由 YongXin 於 08-4-5 21:50 發表
咁,唔使運動唔使節食唔使打针唔使食药唔使做手术唔使搣脂,减唔减到肥丫?

原文章由 frenchfries 於 08-4-5 22:35 發表
其實, 我在想如果讓我的孩子讀名校,無可避免要這麼辛苦,值得嗎?

以前,爸媽為了糊口辛苦工作.跟本不會,也不懂理會我們讀書的事.我讀屋邨小學,我的學校就像前面提及的一樣.我只需要每年2次考試前一天才溫習一會,所以 ...

Hi,

請不要怪我多事. 妳的問題其實好簡單, 只要妳問一問自己, 你對個小朋友有多大期望, 普普通通, 還是遠大的. 經濟又是否許可你個小朋友讀一間私校的名校(如果考不到政府或其他機構津貼的名校).

有時當我煩惱時, 我都會想一想: 生得佢出, 就要為佢付出腦汁和時間. 不要再向後望, 向前看, 現在的時代不同了, 回想以前中三就可以找到一份不差的工作. 但現在想找到一份人工高過7000都話要一張讀過大學的入場券才可以"見工", 你話死唔死. 潑一桶水落街都可以淋濕幾個大學生, 服未, 唉!

還有, 要看看你個小朋友的能力了, 如果佢係可以應付的, 也無防試下讀啲辛苦啲的學校, 無謂浪費咗佢的能力, 到時你可能又會怪自己點解唔幫佢找間好啲, 可以發揮佢小宇宙的學校了.

唔好意思, 咁長氣, 我都係同個試下讀間人家說有小小辛苦的學校, 見佢又都可以應付, 咪繼續囉, 現在咁多學校, 一間唔得咪第二間囉, 咪咁煩惱啦!

原文章由 broadband 於 08-4-5 21:17 發表

I think if you pick govt subs. famous schools, the govt will require these schools to set their syllabus according to their guidelines.  So won't be too difficult for normal kids.

If you are happy with below average ranking, say, rank 30 out of 33 students, it is not that difficult to reach.
I think only the very last ones will need to repeat.

And I think the govt. subs. schools will not require you to be good at any other interests, too.  Not every family can afford paying for the students interests class.

我覺得名津校同屋村學校都係辛苦, 一樣要默書要做好多功課, 一樣要應付考試, 程度跟教署所訂差唔多....不過事實名校家長較緊張小朋友成績(大部份), 好多時都會出外打補針, 數學,英文可以學高好幾級, 所以好多時外人覺得名校程度高,我會認為家長同小朋友既功勞多過學校, 因根本係外面已學識晒.. peer competition亦都好大, 學校唔會比留班, 亦都唔會迫家長小朋友, 因如果長期成績好唔掂, 家長都有必要另搵一間合適學校, 因小朋友大會無晒自信心更加無心機讀書.

讀名校家長首要睇家長有無時間和金錢去培育小朋友...

uote]原文章由 BoBoCute 於 08-4-5 23:44 發表

I think if you pick govt subs. famous schools, the govt will require these schools to set their syllabus according to their guidelines.  So won't be too difficult for normal kids.

If you are happy  ... [/quote]

我識個DBS家長,佢話學校課程根本唔難.學校也無俾壓力.

我諗,係d家長係度谷仔女鬥鬥鬥
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

其實應該咁講, 名校有d野係教得深.  個小朋友未必跟到, 不過又要考wo, 咁你做家長既會唔會好緊張要佢一定識? 作為家長, 你一定會! 點都希望佢考試個成績唔好比下去啦.  你一定會出哂法寶(搵好既補習, 比佢上xx班, 做d高幾級既補充, 日溫夜溫....), 點都要追得上架.

當你知佢既同學仔拎好高分, 你會唔會好guilty你冇同自己個小朋友溫得熟d?

學校又會覺得, 教得深d, 小朋友又pick up到, 點解唔去盡?

呢個係一個循環, 係咪惡性/良性, 咁就因人而異喇.

[ 本文章最後由 Teresa 於 08-4-7 00:30 編輯 ]

課程深, 多功課都唔緊要, 重要的是父母不要給太大壓力, 給小朋友多點時間休息, 活動, 靈性的修養很重要

現在社會上有很大競爭, 有不少家長都只注重個人成就, 忽略了品德的培育, 對其他人及社會的關心

知易行難, 大家共勉

原文章由 Paris 於 08-4-6 10:56 發表
我識個DBS家長,佢話學校課程根本唔難.學校也無俾壓力.

我諗,係d家長係度谷仔女鬥鬥鬥

I think the 'second-line' schools will put much more pressure on childred than the already famous school, be careful.

:-D

其實教得深有無用? 小朋友要消化倒同運用倒才重要

原文章由 Teresa 於 08-4-7 00:29 發表
其實應該咁講, 名校有d野係教得深.  個小朋友未必跟到, 不過又要考wo, 咁你做家長既會唔會好緊張要佢一定識? 作為家長, 你一定會! 點都希望佢考試個成績唔好比下去啦.  你一定會出哂法寶(搵好既補習, 比佢上xx班, 做 ...

在我而言, 這不是符合人性的教學,令家長精神分裂,破壞父母子女關係.

原文章由 Teresa 於 08-4-7 00:29 發表

呢個係一個循環, 係咪惡性/良性, 咁就因人而異喇.
...
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

醒目開學勳章

咁咪唔好追求所謂 "名校" 囉, 追來做0羊?

唔係個個細路/家長都適合同埋認同傳統教學架嘛. 小雜呢度時不時都有: 唔適合, 讀唔上, 嫌辛苦, 唔付出就響度鬧, 其實係錯配, 自己揀錯囉.

至於話有無0的讀得唔辛苦, 要求唔高既 "名校" ......想要名牌又想付出最小......呢個世界, 似乎只有去羅湖商業城, 0個度大把A貨名牌手袋......

其實呢個問題係bk時常見到, "讀名校=辛苦" 我覺得真係因人而議, 有d小朋友真係有咁既資質, 幼稚園個底打得好, 上名校可能真係唔辛苦.  但係有d好彩入到名校, 但本身吸收能力無咁好既, 就父母同小朋友都要付出好大努力(or 代價)先追到課程.  

我有個朋友個女讀到名女校, 今年六年班, 呢幾年讀到個人都呆呆地, 佢好唔鍾意間學校, 功課好多, 佢根本跟唔上, 每個星期都要睇英文小說然後答問題, 佢好多都睇唔明, 因為d字好深, 佢亞爸要晚晚幫佢查字典寫好哂比佢睇, 因為佢自己淨係做功課都做到11點, 真係無時間, 痛苦咗6年, 今年升中, 學校覺得佢成績唔夠升上直屬中學, 宜家要周街搵學校.

我覺得佢地呢6年, 大家都係輸家, 個女讀到個人無哂自信, 同父母感情又因為功課成績有好多磨擦, 親子時間全部比哂學校.  宜家搵中學亦好難, 始終係自己學校唔要, 出到嚟想搵間好既都有d難度.  

我個人覺得讀名校真係要量力而為.

講得好、講得正確
原文章由 YongXin 於 08-4-7 10:17 發表
咁咪唔好追求所謂 "名校" 囉, 追來做0羊?

唔係個個細路/家長都適合同埋認同傳統教學架嘛. 小雜呢度時不時都有: 唔適合, 讀唔上, 嫌辛苦, 唔付出就響度鬧, 其實係錯配, 自己揀錯囉.

至於話有無0的讀得唔辛苦, 要 ...

Very agree. 真係要量力而為

原文章由 G-Ma 於 08-4-7 10:45 發表
其實呢個問題係bk時常見到, "讀名校=辛苦" 我覺得真係因人而議, 有d小朋友真係有咁既資質, 幼稚園個底打得好, 上名校可能真係唔辛苦.  但係有d好彩入到名校, 但本身吸收能力無咁好既, 就父母同小朋友都要付出好大努 ...

大家似乎考入名校的目的是成績.  但我希望小朋友的目的是因為其校風.  我每日營營役役工作, 小朋友長時間在學校和同學一齊, 所以校風和同學的質素是好重要的.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

所以我成日同朋友講, 如果讀唔上或者小朋友唔迫得而成績係係邊緣浮沉, 倒不如早點轉校, 搵間合適既小學比小朋友, 唔通到小六仲要四處撲去搵中學.

原文章由 G-Ma 於 08-4-7 10:45 發表
其實呢個問題係bk時常見到, "讀名校=辛苦" 我覺得真係因人而議, 有d小朋友真係有咁既資質, 幼稚園個底打得好, 上名校可能真係唔辛苦.  但係有d好彩入到名校, 但本身吸收能力無咁好既, 就父母同小朋友都要付出好大努 ...

我覺得唔係名校都係一樣忙,功課少極五六樣, 中英文黙書,兩測兩考,有D三測三考。不如問下自己有幾多時間,我無乜時間要返工,所以我對仔仔要求又相對低D。NO pain, No Gain.

‹ 上一主題|下一主題