用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 水墨畫用品
go

水墨畫用品 [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位,

請問水墨畫用的生宣紙, 毛毡及各式各樣的筆 (大蘭竹.大白雪.大京提.勾線. 點梅及大狼毫等) 等. 因在那兒買齊備及平宜呢?

生宣紙是怎樣買法 是以一刀計或是一張計?

請多多提點!!

感激.
   0    0    0    0
:-o

原文章由 FungBBMaMa 於 08-4-5 16:19 發表
各位,

請問水墨畫用的生宣紙, 毛毡及各式各樣的筆 (大蘭竹.大白雪.大京提.勾線. 點梅及大狼毫等) 等. 因在那兒買齊備及平宜呢?

請多多提點!!

感激.
...

我个女係用月宮殿,一卷卷買的,筆一向都係老師幫佢買,但我知花園街後面有些專買美工材料啲鋪頭應該有,價錢可能要比較下,因為買一个畫筒都差十幾廾蚊,希望幫到你!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

回覆 #1 FungBBMaMa 的文章

我之前學書法及國畫都是去這裡買畫具,你可以去這裡看看。

http://www.shizhai.com/index.htm
囡囡媽

醒目開學勳章

唔該晒兩位 "Noddy-mammy" & "囡囡媽"

佐敦的石齊, 油麻地彌敦道近中華書局有關"國際畫廊",  上環的文聯莊 都有你要的文房四寶.

再找平的可以到深圳書誠都有.

原文章由 FungBBMaMa 於 08-4-5 16:19 發表
各位,

請多多提點!!

感激.
...

<有生昌>

地址:九龍油麻地西貢街3-5號昌華商業大廈三樓B座(大華戲院側)

電話:23328881

他們沒有設有網頁,詳情可致電查詢。

老師有無叫你買乜野?我老師幫我買一套先ga! 一刀係重量,好多ga!我個D兩尺x六尺 大ge 有成差不多一百張。係深圳買80蚊。

紙又分好多種有厚有薄

醒目開學勳章

老師有叫買既野是我發表第一個內容中?老師話最好唔不要叫他幫手買! 我要既size約A3 大。 深圳書誠有無寄貨服務?
THANKS.

原文章由 wensi 於 08-4-7 11:07 發表

<有生昌>

地址:九龍油麻地西貢街3-5號昌華商業大廈三樓B座(大華戲院側)

電話:23328881

他們沒有設有網頁,詳情可致電查詢。

老師有無叫你買乜野?我老師幫我買一套先ga! 一刀係重量,好多ga!我個D兩尺x六尺 大ge 有成差不多一百張。 ...

原文章由 FungBBMaMa 於 08-4-8 18:55 發表
老師有叫買既野是我發表第一個內容中?老師話最好唔不要叫他幫手買! 我要既size約A3 大。 深圳書誠有無寄貨服務?
THANKS.

深圳寄貨服務好貴ga 4十幾 蚊1kg,我上開去順手抬返來。係HK 買學耐D又上開去咪去行吓!畫畫吓就知自己欠乜野筆。

俾心機!幾好玩ga!

今年六月我紫娃娃去開畫展,push 吓自已俾心機畫。

‹ 上一主題|下一主題