用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙兒Don't do homework!
go

[讀障] 讀寫障礙兒Don't do homework! [複製鏈接]

What can I do?

Kate
   0    0    0    0

Anyone can give me more advice??

My son 8 year old, he is P.1 repeat!
Every homework he can do for himself
(Because he is repeat!)
But he will not do homework for himself!
Now I let him go to 補習社.
But I am afraid he can not Ok at next year!
( I mind in P.2 class)
We need to change school or not?
International school is better or not?

Kate

原文章由 ioi624 於 08-4-4 23:17 發表
佢幾大呀?幼稚園同小學做法唔同!另你點同佢做功課架!講多小小睇下可可唔可以幫到你!!!

其實佢已經在去年10月做左評估in school,
評定有嚴重讀寫困難!So he is all fail in last year P.1.
現在每星期去港大做寫字couse,
去年summer 花費一大筆在私人中心做traning!
結果明白錢can not "WORK" for him!
我大概知道My son 問題在那,
但每日只是做功課,休息,根本無法再做什麼!

Do you think international school is better for my son?!

原文章由 ioi624 於 08-4-7 22:34 發表
katelam,
  其實佢未必真係有心唔做功課,可能佢真係有讀寫困難,變左有心無力,而且佢越做唔到就越想逃避!所以你真係要搵到個問題,長遠計你要先攪掂佢既問題,如果真係既補習社都未必真正幫到佢!其實你可以同佢去做下有關評 ...

原文章由 katelam 於 08-4-8 15:40 發表
評定有嚴重讀寫困難!So he is all fail in last year P.1.
結果明白錢can not "WORK" for him!:s ...

我仔仔就比較遲,到p.2至發現佢有讀寫障礙,屬中等程度.嗰時都同佢搵左好多course想俾佢去試下,但d時間都就唔到,佢d成績都好差,學校又多功課,成日會為佢做功課攪到大家都唔開心,攪得掂功課又無時間溫書,跟住我同佢轉校重讀p.2,而家間小學比較少抄寫既功課,同埋有課後託管,佢又好怕老師,所以好多時都可以做晒大部份功課至回家,咁我就多左時間同佢溫習.
另外,佢雖然無上過d course,但我就去上家長工作坊,學d方法去教佢認字.串字,都幾有效. 同埋我要佢參加棒球隊, 學習擲球,傳球,呢d對佢手眼不協調,有好大功效,而家佢好少睇書會跳行跳字,寫字快左同字體正常.
你可以試下唔好太集中學業,俾d時間佢做下運動,發掘下佢其他興趣,因為呢類小朋友學習上會有挫敗感,又唔多唔少會受人排斥,建立佢地自信心都好重要.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

聽讀special edu的朋友說,在面對學習上失敗情況的小朋友同大人一樣,有許多frustration在當中,而其中面對老師的時候表現出全無自信.也是為數不少,(但平日與學習無關的事又ok wow.)可見...在校的日子有幾難受!為父母的...面對知識型的世界,又是可等的焦躁與不安。要努力試不同方式的學習方法、找出小朋友的天聰(也有不少的專才與文字少d關係吧),與學習'艱巨中'成長的小朋友一同努力啊!
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

版主

fitceo

可唔可以講下, 你的小朋友在那間學校讀書
我個女 讀緊 p.3, 佢默書成日唔合格, 怎至 零分, 搞到亞女冇晒心機, 雖然今年學校已經同佢補習, 但係班主任成日投訢, 話佢可以做到, 但係唔做, 去逃避, 班主任話佢唔係讀寫問題, 只係懶, 但學校的心理學家已經評估左佢係 讀寫障礙 + 專注力不足

我怕再禁落去, 亞女做咩都冇心機, 冇晒學習動機

原文章由 fitceo 於 08-4-9 02:01 PM 發表

我仔仔就比較遲,到p.2至發現佢有讀寫障礙,屬中等程度.嗰時都同佢搵左好多course想俾佢去試下,但d時間都就唔到,佢d成績都好差,學校又多功課,成日會為佢做功課攪到大家都唔開心,攪得掂功課又無時間溫書,跟住我同佢轉 ...

原文章由 貓大姐 於 08-5-29 01:00 發表
fitceo

可唔可以講下, 你的小朋友在那間學校讀書
我個女 讀緊 p.3, 佢默書成日唔合格, 怎至 零分, 搞到亞女冇晒心機, 雖然今年學校已經同佢補習, 但係班主任成日投訢, 話佢可以做到, 但係唔做, 去逃避, 班主任話佢 ...

貓大姐,

好多小學老師真係唔肯承認小朋友有讀障,佢地多數話學校無咁多資源,津校又無咁多位俾小朋友留班,就算成績唔好,都照升班,跟本就將佢地擺埋一邊,捱到畢業就算.
阿仔讀緊呢間都算唔錯,老師有愛心,同埋知仔仔有讀障,每星期有一節自修堂安排高年班哥哥陪佢讀故事書,一個學期後,阿仔對讀故事既能力都好左,其實都用唔到學校乜野資源,又可令高年班既同學學習教導小朋友,培養責任心,大家都得益.
貓大姐:收pm
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

版主

我細個 果時 (幼稚園至小三上學期) 同你亞仔 同一間學校
依家洗唔洗返學費??

其實我亞女學校都已經好好, 逢星期二,三, 四 每朝早半小時返學, 有老師 (不是主科老師) 講多次 課堂上教過的, 作文堂又抽佢地出來, 老師親自教佢地作文, 考試又有調適, 又有註校社工關心下佢地, (更加好的, 就是非常近我屋企, 由搭 lift 到入學校, 都唔洗 8分鐘) 不過 唔知點解, 佢今年的班主任, 好似好唔了解我個女, 仲叫我唔好就晒我個女, 要迫下佢先得, 要亞女知到, 佢自己要負返責任.....

我都想佢 可以咩都自己黎, 但係佢未做到 就要幫佢架啦, 唉, 我都唔知點好, 都已經學期尾

原文章由 fitceo 於 08-5-30 12:44 PM 發表

貓大姐,

好多小學老師真係唔肯承認小朋友有讀障,佢地多數話學校無咁多資源,津校又無咁多位俾小朋友留班,就算成績唔好,都照升班,跟本就將佢地擺埋一邊,捱到畢業就算.
阿仔讀緊呢間都算唔錯,老師有愛心,同埋知仔仔 ...

原文章由 貓大姐 於 08-5-31 02:26 發表
我細個 果時 (幼稚園至小三上學期) 同你亞仔 同一間學校
依家洗唔洗返學費??

其實我亞女學校都已經好好, 逢星期二,三, 四 每朝早半小時返學, 有老師 (不是主科老師) 講多次 課堂上教過的, 作文堂又抽佢地出來, 老師 ...

咁你阿女間學校已經好好,阿仔而家間學校都無呢d調適,勝在功課少,抄寫少,默書有晒範圍去溫,同埋幾課就測一次,變左每次溫書既範圍少d,你阿女而家既問題,似老師愛心既問題.
阿仔間係私小,而家要交學費,好似$1700一個月,自動轉賬唔係太記得實數.

我囡囡今年6歲,已經讀緊P.1,越來越覺得佢有問題.例如:寫字好慢,邏輯,黙書不合格,考試好差等等.佢現在讀緊BAND 1校學,所以有好多功課做,每日都用好多時間做功課,佢是好用心去做,沒有時間參加課外活動了.漸漸覺得佢是不是有讀寫困難呢?現在已安排去做評估.如果佢是有問題,是否應該轉校呢?

版主

我個人覺得, 如果係 讀寫障礙的小朋友, 抄寫的功課唔可以太多, 因為佢地對抄寫 有困難

如果評估左 佢係有 讀寫障礙, 睇下學校有冇調適比佢, 如果學校唔"佩"合, 我相信轉校 對小朋友比較好, 如果唔係, 整整下佢就怕左讀書

其實我亞女 P.1果時 已經同班主任講, 但係佢話我女冇問題, 可能佢太細 (12月出世), 未能跟上, 後尾我出去私人機構做完評估, 再去學校見社工, 轉介我去見心理學家, 最後都證實左亞女係 讀寫障礙

原文章由 YYPORTIA 於 08-6-11 09:09 PM 發表
我囡囡今年6歲,已經讀緊P.1,越來越覺得佢有問題.例如:寫字好慢,邏輯,黙書不合格,考試好差等等.佢現在讀緊BAND 1校學,所以有好多功課做,每日都用好多時間做功課,佢是好用心去做,沒有時間參加課外活動了.漸漸覺得佢是 ...

回覆 #1 貓大姐 的文章

我個女都是年尾出世,佢D老師都係甘講,話佢細跟唔上,所以建議佢重讀P.1,但我現在考慮同佢轉校,揾一間沒有太多抄寫功課的學校.

[ 本文章最後由 YYPORTIA 於 08-6-14 21:00 編輯 ]

版主

我報左個 日營, 唔知你地有冇興趣 : 奇妙學習之旅--親子日營

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1447081&page=1#pid23343131

原文章由 katelam 於 08-4-8 15:40 發表
結果明白錢can not "WORK" for him!:s ...

hi , katelam

你同仔仔每星期去港大做寫字?
是否有學校推薦港大,
我仔仔都有嚴重讀寫困難,但學校冇同我仔仔做任何野.
只說仔仔成績達不到學校要求,要留班.
我都想去港大做tranning,  請問有甚麼途徑可以去
thanks

hi ,
各位媽媽,如有讀寫障礙活動or tranning,
請post出來,發揮互助精神,不會使我們孤獨無助的感覺

你可以JOIN 特殊學習障礙協會, 他們一定會幫到你, 因為他們就是由一班學障家長自行組織, 他們成立已有10年了, 你可以到以下網址:http://www.asld.org.hk/ 看看有沒有適合你小朋友的活動或TRANNING

原文章由 junejune 於 08-6-22 18:00 發表
hi ,
各位媽媽,如有讀寫障礙活動or tranning,
請post出來,發揮互助精神,不會使我們孤獨無助的感覺

回覆 #10 fitceo 的文章

Hi fitceo,

可否告知你的小朋友在那間學校讀書,
我個小朋友 讀緊 p.2, 佢中文科成日唔合格, d 老師好惡,搞到冇晒動機讀書, 成績唔好都唔知可以點

Yme
Yme
‹ 上一主題|下一主題