用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生應有的自理能力
go

小學生應有的自理能力 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 #1 點點解 的文章

其實人是能力好强,要視乎環境,無得依賴就
會自己做,所以最好自己照顧才可train 到,
我仔仔5歲已經自己冲凉、換校服、執自己的玩具、小一開始自己執書包和做功課。
慢慢學習放手,要忍心點,小錯由得他承擔。
你小心點因為習慣性到大個更加難教!

其實小朋友係識既, 但有人幫佢就唔做.

我仔仔都係小一, 佢會自己洗頭沖涼, 但天冷時我會同佢快手沖; 佢會著校服, 但朝早時間關係我會同佢著, 放學就自己搞掂; 書包會自己執, 但我會再check;

都係好細o者, 唔好要求太高. ^_*

原文章由 點點解 於 08-4-1 20:30 發表
我想問下小一生應有的自理能力?
可唔可以答下我, 你地小朋友而家應該自己可以做到o的咩野??

雖然我個仔係細仔, 讀緊小一.
但自理能力真係好差, 有咩方法可以幫佢?
但我又同奶奶一齊住! 唉!
奶奶照顧到佢 ...

你地係咪同奶奶一齊住?

其實眼見很多同老人家一齊住,一齊成長小朋友都會有這個問題。

不過我覺得如因有老公支持會好好多,
不如你同你老公傾下。有時由佢(老公)出聲好過你自己出聲。

我自己個大女滿月就奶奶湊,見到佢地眾個女情形。
到生第二個時我都係決定要自己湊翻。

返全日班幼稚園, 學自理一流, 又有老師教!全日班學校已經設計好流程, 你可以放心!我兒子在入讀n1時, 已經會自己吃飯, 現在k1, 已經穿衣服及鞋, 去大小便!
‹ 上一主題|下一主題