用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無人報左08普通話傳藝比賽?
go

請問有無人報左08普通話傳藝比賽? [複製鏈接]

收到比賽時間表未呢?
   1    0    0    0

Yes, I have.

原文章由 totochu 於 08-4-1 01:14 發表
收到比賽時間表未呢?

收到喇

醒目開學勳章 王國長老

激鬼死我, 上星期日, 女女學普通話果度打黎, 話收到時間表, 時間係next sunday!!!!!!!!!!!!!!!
得返幾日時間點預備呀! 仲要arm arm復課又要補默書(好彩我女學校無測考咋!)
學普通話果度話, 有一lot上星期3收到, 叫人星期六去比賽
今次主辦機構攪咩呀??!!
原文章由 CMMANDY 於 08-4-1 09:15 AM 發表
收到喇

我唔記得看日期添, 但好像宣傳單寫 5月4 日.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-1 13:00 發表
激鬼死我, 上星期日, 女女學普通話果度打黎, 話收到時間表, 時間係next sunday!!!!!!!!!!!!!!!
得返幾日時間點預備呀! 仲要arm arm復課又要補默書(好彩我女學校無測考咋!)
學普通話果度話, 有一lot上星期3收到, 叫人 ...

如果佢話比賽時間是9-11am,小朋友是否要一開始就坐入去?如果出場序較後的咪好慘,又悶,又可能壓力太大。

Actually, after register, can go out for a while? But according to the experience of last year, you don't know your number.

原文章由 totochu 於 08-4-3 15:41 發表
如果佢話比賽時間是9-11am,小朋友是否要一開始就坐入去?如果出場序較後的咪好慘,又悶,又可能壓力太大。

醒目開學勳章 王國長老

印象中, 應該係去到門口至知出場次序(會貼出黎)
至於等候...........哈! 舊年我女小一, 傳藝比賽係閉門既, 即係話, 學生入晒去後, 家長要全部離開, 真正"go out for a while"喇! 可能我女面皮厚唔怕掛, 仲執左個第3tim! (出去表演, 驚青唔驚青真係差好多架)
每次傳藝完左比賽都會即場派分紙, 先派一般表現果d, 再派優良果d, 最後無俾人叫過出去既就係三甲喇, 所以一路call名一路好緊張呀
原文章由 馬媽媽 於 08-4-3 04:07 PM 發表
Actually, after register, can go out for a while? But according to the experience of last year, you don't know your number.

me2, 4/13 k3 第一組
我囡係第 16 位出場

編號 last # 係出場次序

原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-1 13:00 發表
學普通話果度話, 有一lot上星期3收到, 叫人 ...

囡囡今次第一次參加, 希望吸收下經驗.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-3 16:23 發表
至於等候...........哈! 舊年我女小一, 傳藝比賽係閉門既, 即係話, 學生入晒去後, 家長要全部離開, 真正"go out for a while"喇! 可能我女面皮厚唔怕掛, 仲執左個第3t ...

HELLO
你哋好
想問下你哋係學校幫手報名定係自己報名呢?
定係學普通話的學校幫手報啊?
我乜都唔知既, 可否俾多啲INFOR 我啊
謝謝~
原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-3 16:23 發表
至於等候...........哈! 舊年我女小一, 傳藝比賽係閉門既, 即係話, 學生入晒去後, 家長要全部離開, 真正"go out for a while"喇! 可能我女面皮厚唔怕掛, 仲執左個第3t ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

每年都好多普通話朗誦比賽架, 校際開學無耐就報名(http://www.hksmsa.org.hk/, 今年改左例要足5歲), 之後有北大(http://pkuschool.hk), 傳藝每年4月左右開始比賽(http://www.putonghua.org.hk/), 暑假又有北大
大部分學校都會幫學生報校際, 受認性亦高, 其他比賽你可以上網留意下, 或是市面上好多學普通話既中心到時都有訓練課程架

原文章由 grace_xian 於 08-4-3 05:08 PM 發表
HELLO
你哋好
想問下你哋係學校幫手報名定係自己報名呢?
定係學普通話的學校幫手報啊?
我乜都唔知既, 可否俾多啲INFOR 我啊
謝謝~

嘩我個女last no 是26,咪差不多最後先出場,唔知會唔會驚到口啞啞呢? 請問會唔會有咪?我個女說話唔係幾夠氣.

原文章由 jazzmama 於 08-4-3 16:59 發表
me2, 4/13 k3 第一組
我囡係第 16 位出場

編號 last # 係出場次序

[ 本文章最後由 totochu 於 08-4-3 21:44 編輯 ]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-3 17:52 發表
每年都好多普通話朗誦比賽架, 校際開學無耐就報名(http://www.hksmsa.org.hk/, 今年改左例要足5歲), 之後有北大(http://pkuschool.hk), 傳藝每年4月左右開始比賽(http://www.putonghua.org.hk/), 暑假又有北大
大部 ...

我個囡都係今個星期日上午, 係 TST Cultural centre, P.1, 会唔会同場 ar? 去年只係攞咗個優異獎, 不過, 比賽只係比囡囡有多 D 比賽經驗.....去年 K3 group, 家長可以係埋入面 ga.....

[ 本文章最後由 bbqueen 於 08-4-3 22:47 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

26應該唔算最後, 一場比賽通常都有40-50個參賽者(雖然話唔埋既!)
有無咪...........真係唔知架! 個場有就有, 無就無, 預計唔到
原文章由 totochu 於 08-4-3 09:43 PM 發表
嘩我個女last no 是26,咪差不多最後先出場,唔知會唔會驚到口啞啞呢? 請問會唔會有咪?我個女說話唔係幾夠氣.

請問家長要離開係去另外一間房等定係要外出文化中心架?又有無電視或聲音可以睇/聽到入面比賽既情況呢?仲有,果日著校服定便服較好呢?
今年我係第一年同個囡報名,所以咩都唔知,sun就係喇,成2個半鐘亞囡實悶水.......
亞囡同我講,話自己唔好攞1,2,3,因為佢唔想再入決賽喎,激水無

[ 本文章最後由 心美 於 08-4-4 13:57 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

你叫佢放心啦, 淨係冠軍至要決賽架 , 第2第3唔駛架
幼稚園組就可以陪住架, 係小學組至要清場(舊年係咁, 唔知係咪真係場場都係), 無直播架, 所以我舊年都唔知我女做左d咩架...

原文章由 心美 於 08-4-4 01:51 PM 發表
請問家長要離開係去另外一間房等定係要外出文化中心架?又有無電視或聲音可以睇/聽到入面比賽既情況呢?仲有,果日著校服定便服較好呢?
今年我係第一年同個囡報名,所以咩都唔知,sun就係喇,成2個半鐘亞囡實悶水.......
...

真係比佢吹脹,我都無諗過佢會有獎,但係佢咁講即係無鬥心,媽媽乎乎就算,其實去都無心去
唔該晒,咁我話唔定可以行下街
原文章由 Charlotte_mom 於 08-4-4 14:16 發表
你叫佢放心啦, 淨係冠軍至要決賽架 , 第2第3唔駛架
幼稚園組就可以陪住架, 係小學組至要清場(舊年係咁, 唔知係咪真係場場都係), 無直播架, 所以我舊年都唔知我女做左d咩架...

...

醒目開學勳章 王國長老

我都唔敢行得太遠, 都係去附近飲下野, 你知啦, 陣間大小姐顛起上黎要搵媽咪 ......
我女咪仲吹漲! 練左15分鐘左右, 哦佢2句喊俾我睇, 好似我迫得佢好慘咁! 佢自己又成日話想LOR獎, 但又懶wor.......
原文章由 心美 於 08-4-4 03:31 PM 發表
真係比佢吹脹,我都無諗過佢會有獎,但係佢咁講即係無鬥心,媽媽乎乎就算,其實去都無心去
唔該晒,咁我話唔定可以行下街

噓~~我女掛住溫exam~所以佢連背都未背呀~星期日就到tim~
係咪一定要背誦架???
‹ 上一主題|下一主題