用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問使唔使搬屋?
go

請問使唔使搬屋? [複製鏈接]

想請問其實依家仲使唔使為左學校而搬屋架呢?因我並唔熟識校網運作,感到好混亂,希望各位可以幫忙。

我住維港灣,如果想囝囝讀九龍城既小學,咁我應該要做d乜呢?

津校、直資或私校做法應分別係點呢?

乜野係大抽獎呢?

謝謝。
   0    0    0    0

你囝囝應該出年入小一? 唔洗咁快搬,等入表大抽獎都未遲.
大抽獎即係以住址分區而抽選學校, 如果你一輪唔夠分抽(無宗教分or old boy 分), 即你唯有等大抽獎先有chance入九龍城d小學.
考私校,直資同address無關係

原文章由 fatsin 於 08-3-28 15:22 發表
想請問其實依家仲使唔使為左學校而搬屋架呢?因我並唔熟識校網運作,感到好混亂,希望各位可以幫忙。

我住維港灣,如果想囝囝讀九龍城既小學,咁我應該要做d乜呢?

津校、直資或私校做法應分別係點呢?

乜野係大抽獎呢?
...

回覆 #1 鳳梨 的文章

都係唔多明,唔好意思,唔夠分意思係第一輪可跨網果種?係咪多數唔夠分都抽唔到架?

咁即係幾多月到要搬呢?係咪如果無信心係第一輪抽到,最好都係搬去心水學校既地區較好呢?

謝謝。

第一輪係唔計地區, 只計分, e.g. 你想抽喇沙, 如你囝囝係first child (5分), 適齡 (15分), 宗教 (5分) = 20分, 如係 old boy 再加多 5分 = 25分
呢幾年25分係全收, 20分係要抽, 機會1/4左右.
跟住係地區大抽獎, 你可以到時先搬 (大約2,3月)

原文章由 fatsin 於 08-3-28 17:47 發表
都係唔多明,唔好意思,唔夠分意思係第一輪可跨網果種?係咪多數唔夠分都抽唔到架?

咁即係幾多月到要搬呢?係咪如果無信心係第一輪抽到,最好都係搬去心水學校既地區較好呢?

謝謝。 ...

大抽獎機會??

咁搬左去心儀學校地區後,所謂大抽獎係咪跟小朋友係學校成績有關,抽中機會有幾高?

原文章由 鳳梨 於 08-3-29 11:15 發表
第一輪係唔計地區, 只計分, e.g. 你想抽喇沙, 如你囝囝係first child (5分), 適齡 (15分), 宗教 (5分) = 20分, 如係 old boy 再加多 5分 = 25分
呢幾年25分係全收, 20分係要抽, 機會1/4左右.
跟住係地區大抽獎, 你可 ...

原文章由 fatsin 於 08-3-31 15:40 發表
咁搬左去心儀學校地區後,所謂大抽獎係咪跟小朋友係學校成績有關,抽中機會有幾高?

*經由政府派位係跟成績冇關.
政府派位分為 : 自行派位 同 統一派位
自行派位係用計分既方法, 不過係同成績冇關, d分係計你同學校既關係, 例如有冇哥哥或姐姐係度畢業, 等等... 詳情 按此 越高分入到既機會就越大.
統一派位分甲乙兩部, 甲部係唔會理你住係邊個校網, 你鍾意選邊間就邊間, 而乙部係只可以選屬於住址既校網. 統一派位壟統d講姐係六合彩睇彩數, 不過由於佢分同區同挎區兩個回合, 所以機會率上, 同心儀學校都係屬於自己住址既校網的話, 機會真係大D, 另外因為甲乙兩部佔既學位都有分別, 所以比較起上黎機會亦係大大增加..

某學校共有小一學位 : 100個
自行派位 : 50個
統一派位(甲) : 5個
統一派位(乙) : 45個
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

Dear Wingmamama

Please e-mail to : [email protected]

Thanks

Dear wingmamama

Pls email to me: [email protected]

Thanks a lot!!

Please e-mail to : [email protected]
Thanks

原文章由 wingmamama 於 08-3-31 18:08 發表
現在需要搵定自己最想入學的區域搵屋啦,方便9月入表,萬一自選不成功,亦不需煩去改地址,可以一心等統一派位,我囡囡現在等緊統一派位結果,希望成功啦,我有D資料可以比大家參考,有興趣可留
email ...

回覆 #7 wingmamama 的文章

Thanks.

pls email to [email protected]

pls email to [email protected]

thanks

Thanks

回覆 #7 wingmamama 的文章

Dear Wingmamama,

Would you kindly send me the information to: [email protected]

Thanks!

原文章由 wingmamama 於 08-3-31 18:08 發表
現在需要搵定自己最想入學的區域搵屋啦,方便9月入表,萬一自選不成功,亦不需煩去改地址,可以一心等統一派位,我囡囡現在等緊統一派位結果,希望成功啦,我有D資料可以比大家參考,有興趣可留
email ...

pls send to [email protected]

Thanks
‹ 上一主題|下一主題