用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梭利:專注力問題;家居改革:教具架,閱讀角,書架 ...
go

蒙特梭利:專注力問題;家居改革:教具架,閱讀角,書架 [複製鏈接]

發覺9個月大的女女專注力很有問題,想請大家討論吓, 蒙媽們有沒有好提議? thanks!
她玩每樣玩具也只玩3-10, (新玩具好dd:5-10mins)玩緊一樣又爬去另一樣度樣玩,甚至於有時爬爬吓又改變主意,再爬去第3樣玩具度mouth:" />

這與蒙特小朋友可長達數少時的專注力有很大出入, 而且我妹一歲的仔仔也一向可以閒閒地自己玩一塊樹葉or 一個招牌嘜玩1-2hours!
於是覺得事不延遲, 將原來已花了不少心血的環境再改變一下,忍痛放棄
所有過於attractive的玩具, 也馬上set好這個蒙特梭利教具架, 不過,有很多問題想請教一下:

蒙特理念提到教具要小朋友伸手可取到的位置, 同時不要打擾他們, 任由他們自由探索
1: 咁細個bb, 如果佢做錯了, 應不應該stop?
2: 最下2層佢都拎到, 佢玩緊一樣未完成就拿第2件, 要不要stop?
3: 還是在最下2層只放1-2件教具?
4: 可否mix其他不是蒙特的玩具在呢個架呢?
5: 如果bb2件完全不一樣的教具一起玩, 要不要stop? 教佢?
6: 而家洗唔洗用工作地毯讓她養成習慣呢?
7: 呢個年齡, 要不要完全陪伴她一起玩?
8: 如果萬一有時我在忙, 她爬到教具架拎晒出來亂玩應點處理呢?Thanks!!!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-25 18:46 編輯 ]
   1    0    0    0

這個是將原本有一張baby gym-mat, (上面吊了6-7個公仔.有音樂,有閃燈) 還有
一個波, 3本布書, 2個手鈴的playzone, 一向任她玩耍,不加控制/ 阻止
9:是這裡出了問題導致她專注力這麼差嗎??
10:我還有什麼要注意?

現在收起所有玩具, 有音樂&閃燈&玩具的其中兩道wall 改裝了在外.只放了個bookdisplay, 打算讓他成為共讀的一個閱讀角

我知道色彩是過於鮮艷了, 不過由於之前已經將整個客廳盡量收起了所有危險的東西讓她explore, 如果連這都收起就沒有什麼東西讓她扶着行. 所以想keep返個playzone.

2度門一直以來都是長期打開的,
11:有問題嗎? 要一同放棄不用嗎?
Thanks!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-25 18:54 編輯 ]

這是女女房的書架,2套蒙特的<故事寶寶> & <英語萬歲>已經很多了, 由原來很short (合小孩高度) 的步迫不得以轉了這個6尺的

有朋友也問同一個問題:
12:是不是一定要將書display 在最下2層讓她自己選擇? 如果像平時放書咁放, 比佢看書脊選擇ok?
大家交流一吓心得啦…. Thx

hello 你好! 睇黎你都係一位好有心既蒙特梭利媽媽呢! 我試下回答你既問題:
蒙特理念提到教具要小朋友伸手可取到的位置, 同時不要打擾他們, 任由他們自由探索
其實所謂既"自由探索", 其實都係會有限制既, 唔係真係任佢想點都得~

1: 咁細個bb, 如果佢做錯了, 應不應該stop?
其實點樣先係佢做錯左? 咁細個小朋友玩既玩具, 應該無"岩"同"錯"之分? umm... 如果係蒙特梭利教具, 就應該係由成人以好慢既速度示範幾次比佢睇先, 然後就比bb自己黎試.. 如果佢做"錯"左都唔緊要, 可以問佢可唔可以比你試下, ok的話你就再示範兩至三次比佢睇, 如果佢唔肯比你玩, 就由得佢, 下次先再示範返"岩"既做法比佢睇

2: 最下2層佢都拎到, 佢玩緊一樣未完成就拿第2件, 要不要stop?
如果佢未完成就想拿第2件, 你可以試下以誇張既表情動作之類吸引返佢, 話不如玩埋呢件先玩第二件啦; 但如果唔成功, 就由得佢玩第二件, 但要請佢收返埋第一件先(成人要協助佢, 話比佢知收o係邊)

depends on 教具櫃既寬度, 但一般最多只放3-4件

4: 可否mix其他不是蒙特的玩具在呢個架呢?
應該可以, 但盡量都係可讓bb發展既玩具, 而唔係無目的既玩具

5: 如果bb2件完全不一樣的教具一起玩, 要不要stop? 教佢?
最好係一樣一樣咁做, 因為mix埋一齊可能會令教具失去左原本既目的, 咁失去左目的既教具就無意義了... 成人可以同佢分返開兩份玩具, 然後比佢選擇, 要玩邊一份... 然後再由成人示範比佢睇點玩

6: 而家洗唔洗用工作地毯讓她養成習慣呢?
暫時唔洗, 因為佢地呢個年紀一般都係拎左個工作就坐低玩架勒... 再大d先需要...

7: 呢個年齡, 要不要完全陪伴她一起玩?
唔一定, 如果bb可以自己玩, 可以比佢自己玩, 坐遠少少睇住佢就得, 等bb獨立d... 到bb再大個d時成人可以拎本書或一d野出黎做, 比bb知道成人都要工作既

8: 如果萬一有時我在忙, 她爬到教具架拎晒出來亂玩應點處理呢?
無乜所謂, 請佢一齊收返好晒就得啦! 然後請佢選一份出黎玩...

其實你的playzone... 唔.... 可以不要的話最好拆左佢, 或者關門比佢o係外邊扶住行都得.... 以前所用既吊飾方面, 其實蒙特梭利一向都唔讚成用有音樂同閃燈既吊飾架, 因為呢種係"多功能"既玩具, 會令到bb唔能夠專注o係一方面既發展...

至於專注力差其實有好多原因, 但好多時都係由成人做成架... 我地好多時會唔覺意就打擾左bb既專注力, 好似稱讚呀, 帶佢去wewe呀之類, 可能無留意佢專注活動緊就打擾左佢, 做成不斷被打斷專注力既環境... 所以, 成人要留意喔!

書架方面, 最好係display方式, 因為咁樣bb先識得自己選擇要睇邊本書呀! 得書脊, bb點識揀? 佢又未識睇字... 再者, 放回去會有困難, 會做成bb既挫折感, 對自己失去信心...

以上係我個人既意見, 希望以上答案幫到你啦!  

你真的花了很好的心機呀..

1. 有關專注及興趣
我女女現2歲, 其實佢1歲前的專注都不好, 其實我估真係太細, 跟本本性就喜歡不同的刺激,但我會同佢一齊玩, 玩得好高興及示範下點樣,佢就可以投入,如果唔係跟本人就唔知點樣好玩。其實我都信MON的理念, 不過都要家長去少少的引導, 不是講答案的...同埋我會加入PLAY Theraphy的概念, 不停的稱讚及形容佢玩。

2. 有關看書
到女女1歲, 她才開始學習到自己看書... 因用的教材有DVD同配合的圖書, 我開始教佢時係同佢一同揭書, 跟住再看DVD, 之後她看到書入面的畫面與DVD的相始,她看書的興趣就更加提升。就會得閒自己去攞佢熟悉的書。

到而家2歲, 我有時講一d其他的故事書, 講左佢就了解同佢先知係咩, 都會自己再取來看。我想, mami的陪伴都好重要。

3. 書架同玩具display...
我就會用個矮架... 真係要佢地攞到, 不過我估你女女9個月, 你點都要協助, (因仲細同太矮啦..) 不過因地方我都係棟起d書, 佢書背都認得d書... 所以都ok... 不過我想有地方好似你咁, 最低平放好d, 我都想買d如雜誌display的架, 跟住定時可以更換書...
玩具我無架... 放晒係佢自己的玩具房...
分享下我女女個玩具房... 因地方不能方架令到好似mon咁的理念, 不過佢都好專注係入面玩每一樣玩具。

http://www.baby-kingdom.com/?uid-168943-action-viewspace-itemid-15504

我學過遊戲治療同蒙特梳梭利的...我combine左兩套去教女女同建立親子關係....

[ 本文章最後由 Mqchris 於 08-3-26 00:39 編輯 ]
Mqchris :>

HI Meredith你好呀!!

好多謝你的回答! 我之前有看你的blog! 你寫得很好啊~繼續努力呀! 你還在刺 上課嗎? 是為期多久呢? 每天上多少個小時呢? 介意告訴我學費是多少嗎? 任何人也可以去上嗎? 是不是只有full time的讀呢? 有沒有為期短一點for家長的呢?

對了,有個比較緊急的問題想先問你一吓, 請問你覺得我帶埋9個月大的bb回來hk(fr usa)上兒童無限0-3歲30hrs那個course值得嗎?
我意思不是他們水準的問題, 他們教得很好!
是小b9個月剛學行的階段回來1.5個月,租住只有600多尺,又不是為小bb而預備的環境. 又要重新適應時間&照顧的人(0-3個月大時照顧她的保母) ...1.5個月後又要再適應回來usa...這會不會大大影響了她的秩序感呢?
不過,我又覺得0-3歲是set up她人格的重要階段... 很想上這個course. 真的矛盾了好一陣子...

p.s.: 如果回來, 會去埋LM上晒時間上可安排到D COURSES.
我該回來嗎?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-27 11:07 編輯 ]

原文章由 Meredith 於 08-3-25 22:19 發表
hello 你好! 睇黎你都係一位好有心既蒙特梭利媽媽呢! 我試下回答你既問題:
蒙特理念提到教具要小朋友伸手可取到的位置, 同時不要打擾他們, 任由他們自由探索…
其實所謂既"自由探索", 其實都係會有限制既, 唔係真係 ...

但好多時就係好CONFUSE究竟幾時先要限制?!幾時自自由?

我呢set不是傳統蒙特梭利的教具, 咁我assume應按照蒙特的方法,要示範比佢睇,right?

depends on 教具櫃既寬度, 但一般最多只放3-4件

--->我的意思是,因為佢成日注專不夠,玩一樣又望住第2樣, 索性在最下的2層只放1-2件啱佢玩的教具會更好嗎?

其實你的playzone... 唔.... 可以不要的話最好拆左佢, 或者關門比佢o係外邊扶住行都得
-->如果可以關門比佢扶住行即係唔係色彩太鮮艷了? 咁點解唔好坐在內呢?
其實而家佢成日從一度門入,另一度出.不停兜圈,扶住行...好似對佢發展體能都不錯?!

唔覺意就打擾左bb既專注力, 好似稱讚呀..
-->oh,咁又係wor~..我成日犯咗呢個錯.

另外,我同緊bb去gymboree music class.堂上共45mins,有唱歌仔,玩波波,玩絲巾,打鼓,跳舞,玩手鈴...全部由導師安排玩完一樣就收起,再進行另一樣.這樣,依據蒙特理念,又會嚴重影響她專注力嗎?
thanks!!!

原文章由 Mqchris 於 08-3-26 00:37 發表
你真的花了很好的心機呀..

hi Mqchris,
thanks for yr reply,too!
PLAY Theraphy的概念是不停的稱讚及形容佢玩嗎? 它應該和蒙特的理念與方法很不同的嗎?

我都想只用矮display書架, 不過真係唔夠裝,因為我已經訂咗d書寄緊來.我女女9個月, 唔下果2層都唔洗協助嘞,佢企得好穩同可以拎到了.
你女女又係連書脊都認得? 你地d bb都好叻呀!!希望我亞b都ok啦!
不過轉咗呢個新擺設+我的新方法&態度只有2天,bb睇書的情況好多了~~!! 昨天共讀完完一本,我教她放好. 她自己又爬去再拎第本,又教她放好. 如是者看了好多本呀!haha..

joshua0318,
我妹妹對蒙特梭利認識不深, 只從我口中聽講. 她喜歡看7田真的書,也照他的方法&方向教仔仔.效果很好~!!

Toddler Imbucare Peg Box provides a young toddler with experiences of fitting objects into holes, exploring the use of the hand and developing eye-hand coordination. 同時提供matching的經驗,我想是為日後"色板"&"cylindar block"作好基礎吧!!

對了,你是一個音樂老師嗎? 我不懂音樂的,不過也想給女女在早期接觸多些音樂!
而set "Jingle Bells"其實是我參考蒙特梭利"音感鍾"的使用而另外買的,蒙特的音感鍾只有一顏色,是讓3歲以上小朋友用的.
我也參考了<卡爾威特的早期教育>中大卡爾用了7彩的吊鈴教初生的兒子音感&顏色.
也看到glenn doman也有提到bb 早期可以訓練到他們的"絕對音感"/ "完美音調",這有助他們的語言/外語和學音樂的能力.
方法如下:http://www.musical.com.tw/baby/
介紹: http://news.bbc.co.uk/chinese/trad/hi/newsid_1180000/newsid_1180500/1180550.stm
wht do u think?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-26 18:05 編輯 ]

Joshua0318,
無疑我覺得你的態度和方法效果都很好! 我也發覺,你的"貫徹始終" 是一個很重要的成功要素! 這一點我要時刻好好提醒自己啊!

你仔仔幾大開始可以聽到clean up就很開心去收拾的?真的好叻!

virtually impossible to display everything within toddler's reach.
--> 我意思是說只放1-2件教具在她可拎到的地方,佢就唔會攪到亂晒/我無咁難控制

工作地毯 what's about this? Hey, how about toddler's table and chair? Should the little ones (at 1 year) work sitting around a table What's Dr. Monte's advice on this matter?
--> 蒙特學校都讓小朋友坐在"工作地毯"上工作,他們完成工作後也會自己捲起放回.
---> 我都好想知咁細個好唔好比佢地用table.
(因為我覺得個太空寶寶易d操控.)

hi..
play theraphy 係同蒙特係兩樣野來的...

蒙特係一套協助小朋友成長的方法
遊戲治療係一套輔導技巧, 亦有助提昇及改善親子關係的方法
(我都係學過下, 解錯希望唔好見怪)

所以係兩樣野. 不過我自己就覺我兩樣野係可以互相配合, 以蒙特的理念教導bb, 培養佢的智能及習慣, 以遊戲治療的方式去同佢玩, 增加親子良好的關係, 互相補足... haha 我都係自己覺得的, so far, 女女學到野又建立到好關係...

其實遊戲治療都係由得小朋友不停的玩, 以小朋友為中心.當中家長只會加入不停的稱讚及形容佢玩的動作, 不會阻止亦不會教他, 會陪佢玩, 但不會太多, 10分鐘的過程, 有5次的讚及5次的形容都好夠.。 我自己就唔覺阻礙小朋友的, 相反佢會覺得你明白佢...好開心tim。

不過我想以蒙特的理念, 少d的阻礙讓他自己摸索係重點。所以平衡到就最好.... haha 好像講完無講tim

其實
原文章由 Joshua0318 於 08-3-26 12:39 發表
I 不停的稱讚及形容佢玩, too...   but I doubt if tht would be too distracting. Should I sit back more?
Mqchris :>

我將會同2個仔女回流。Montessori 喺加拿大好流行,我哋唔會買教材自學。教授Montessori 要有認可尊業資格,孩子唔會獨自學習,而喺和2歲半至6歲一同學習,以大教小的方式互相學習。每個小孩的學習程度都不同。老師每天每人花15分鍾個別教授,其他時間是Play group 和自選教材。

Montessori 教材甚多而且只供認可學校購買。

我個女和仔分別讀了3年和4年Montessori,最得益是學會英語拼音。個女7歲半巳有4年級的閱讀能力, 仔仔高班已有2年級的程度。學習Montessori 要有2年以上才看見成果。

如果HK有課程都建議參加,要查証是否有Montessori 証書資格。

唔知呢張咁細嘅書枱比小bb好唔好呢?
得16.9"高, 依然可以媽咪坐地下,bb坐在我上面. http://www.montessorioutlet.com/ ... l-Rectangular-Table

mqchris,
是的! 我都想用不同的教學方法,好多時互相有衝突時, 都唔知點攞個平衡,有一定難度!!

‹ 上一主題|下一主題