用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無小朋友有語言障礙之後轉左去讀國際班有好大進步 ...
樓主: lycheema
go

[聽/語障] 請問有無小朋友有語言障礙之後轉左去讀國際班有好大進步? [複製鏈接]

hi, jojoplanet,

協康會的資料http://childrehab.heephong.org/develop/develop.htm

(總之說話發展遲緩,而又中了下面少部份特徵都話係有自閉徵狀,政府心理醫生要告訴你,怕你掉以輕心喎!)

自閉症 (Autism)
特徵:自閉症是由腦部異常發展而形成的一種發展障礙,它與其他兒童發展遲緩問題的最大分別是語言、溝通、社交及行為方面的異常。自閉症兒童不單語言發展遲緩,而在情感表達及非語言表達的理解方面也有顯著的困難,嚴重影響與別人進行交往的能力。自閉症的主要徵狀包括下列三方面:

人際關係上的障礙
a)
缺乏使用基本身體語言,例如:(眼神的接觸交流、面部表情及社交手勢等) 的能力;
b) 不能發展與同齡兒童應有的同伴關係;
c) 缺乏主動與別人分享感受的動機及能力;
d) 缺乏参與社交活動的動機,較喜愛獨個兒玩耍;
e) 未能察覺別人的存在、需要及感受;

溝通障礙(包括語言及非語言溝通)
a)
語言發展遲緩或完全缺乏理解和表達的能力;
b) 與同齡之兒童比較,部分會使用語言的兒童,未能如人持續對話;
c) 刻板地重複一些言語或說話的內容(如鵡鵡式對話、混淆使用代名詞等),但句子結構的運用較異常。
d) 無法參與假想或社交模仿的遊戲;
e) 在理解能力方面,自閉症兒童較難明白問題、複雜指示或誤解笑話和含有諷刺的說話;

對事物的興趣和處理方法明顯地表現出狹隘及固執
a)
興趣較偏狹,對有興趣物件的注意力的程度異常;
b) 堅持使用特定的程序或模式做事,拒絕接受改變;
c) 喜愛刻板而重複地做出某些動作,(如前後擺動身體、搖晃頭部、室內繞圈等)
d) 持續專注於物件的某些部份;

除了上述的診斷特徵外,自閉症兒童亦可能具有以下其中一些相關的特徵
(即並非自閉症特徵,而是與自閉症同時出現的情况)

• 弱智及發展障礙;
  • 異常的行為表現;
  • 過分活躍;
    b. 專注力弱 / 短暫;
    c. 容易衝動及自我控制能力不足;
    d. 常有自我刺激或自傷害的行為;
    e. 容易發脾氣並表現過度 / 激烈的情緒反應;
    f. 對外界刺激的反應異常/過敏;
    g. 偏食的習慣或睡眠不足的情況;
    h. 對聲音過敏或表現異常的驚恐()

成因:自閉症的成因至今仍未能完全確定,但據近年臨床的研究指出,基本上病因是由生理因素產生,並強調與遺傳基因有莫大的關係。而患有自閉症的兒童通常在三歲或以前出現上述的徵兆,但有部份兒童會在初生十個月至一兩年間有正常的發展。

處理:自 。現時有多個訓練自閉症兒童的系统,其中較普遍的有結構化教學法(TEACCH) 、應用行為分析(Applied Behavioural Analysis) 等等,詳見下列網址:http://www.swap.org.hk/html/Treatment.htm

原帖由 jojoplanet 於 08-10-4 19:53 發表
睇到你個POST好驚, 我個仔都係咁架, 乜唔係唔啋人先係自閉架咩, 我個仔而家22個月, 講野都係慢, 係4個月前SPEECH THERPIAST叫我全中,因為之前我係中英咁教佢,佢係明架喎。。但佢話佢會CONFUSE唔知講中定英好。。咁我全中之後 ...

Thanks for your information.

我暫時仲未諗去睇....因為跟你通電後,即刻測試亞囝....佢條脷又好靈活咁喎....好快好容易(我眼睇)就跟我做到伸脷到不同方向...暫時會睇定d先,因為亞囝正式開口說話只有三兩個月時間....葉醫生資料我會保存以防萬一!

Btw, 我剛幫亞囝報了Anfield星期六既 Activity Chest班,希望佢可以早一點適應學校....

原帖由 lycheema 於 08-10-10 18:52 發表
Dr. Peter Kam Fai YIP 葉錦輝,小兒外科醫生

旺角Nathan Road 655號大廈1105室(地鐵E1出口)
Tel no. 23916916

Dr. Yip was in 東區醫院 for many years.

Lycheema

Nice to hear that, maybe see you later in Anfield.  Good luck!

Lycheema

原帖由 gardenwoods 於 08-10-11 23:15 發表
Thanks for your information.

我暫時仲未諗去睇....因為跟你通電後,即刻測試亞囝....佢條脷又好靈活咁喎....好快好容易(我眼睇)就跟我做到伸脷到不同方向...暫時會睇定d先,因為亞囝正式開口說話只有三兩個月時間.... ...

阿仔除左講野遲緩, 其他都無乜, 但係固執就係, 好似琴日咁佢要睇奬門人但係未做, 佢就係度LOST BIG TEMPER.
我幫BB報咗協康一個COURSE, 希望有所改善..

我多數都係活動教學, 因為我覺得咁佢有興趣D...有時係街見到D野就中英..琴日無意中比D FLASH CARD問佢, 佢又仲咗2X個..但係好多都唔正(廣東話), APPLE 同BIRD 就最清楚.

原帖由 lycheema 於 08-10-11 08:18 發表
hi, jojoplanet,

協康會的資料http://childrehab.heephong.org/develop/develop.htm

(總之說話發展,而又中了下面少部份特徵都話係有自閉徵狀,政府心理醫生要告訴你,怕你掉以輕心喎!)

自閉症 (Autism) 特徵: ...

我昨天去探一位伯母(已移民老同學的媽媽),談及亞仔是舌繫帶短小,她竟告訴我他現年30多歲的大兒子(一大女,兩子)出生不久已剪舌繫帶,我認識他已近20多年,都不知道這事.

但現在回想起來,亞世伯同同學這位弟弟又真係講嘢好慢,一字一字不馬虎,又大聲,十足似我老爺咁.....都係舌繫帶短的例子.....

我同學這位弟弟自小很安靜,不喜歡說話,向來給人自閉的感覺,而且說話很"硬",不自然,可能剪完舌繫帶又生番埋都有可能(所以醫生會要求剪完縫針).

其實舌繫帶在人身上已進化到沒有作用,但一短小,就可能後患無窮.....太可惡了!朋友中還有很多例子, 有空再分享.....

原帖由 jojoplanet 於 08-10-13 14:03 發表
阿仔除左講野遲緩, 其他都無乜, 但係固執就係, 好似琴日咁佢要睇奬門人但係未做, 佢就係度LOST BIG TEMPER.
我幫BB報咗協康一個COURSE, 希望有所改善..

我多數都係活動教學, 因為我覺得咁佢有興趣D...有時係街見到D ...

原帖由 lycheema 於 08-10-16 11:39 發表
我昨天去探一位伯母(已移民老同學的媽媽),談及亞仔是舌繫帶短小,她竟告訴我他現年30多歲的大兒子(一大女,兩子)出生不久已剪舌繫帶,我認識他已近20多年,都不知道這事.

但現在回想起來,亞世伯同同學這位弟弟又真係講 ...

請問點先知道有沒有這個問題架?我個仔條舌伸得好長架..我個仔d發音係我先聽得明架, 都唔知係唔係有問題..

最明顯是他盡量打平伸出舌頭時, 舌頭尖端有沒有成"W"形狀呢?一般正常人是做不到的...

另外,可以叫他將舌尖伸向上觸及上顎中間部份, 看他的舌繫帶是否粗,白,短小......其實伸展不靈活的舌頭會影響發音的....又有無發覺他舌頭比較大(台灣叫大舌頭)和鈍呢? 可將朱古力醬放於兩旁口角和上唇頂,叫他用舌頭"tim",是否很難做到...口肌是否比較無力???

一般來說, 舌頭伸得比較長和活動靈活的人,不似是舌繫帶短小.....

Lycheema

原帖由 jojoplanet 於 08-10-16 15:04 發表

請問點先知道有沒有這個問題架?我個仔條舌伸得好長架..我個仔d發音係我先聽得明架, 都唔知係唔係有問題..

Hi Lycheema,

Anfield confirmed the Sat playgroup for my son la...the Home teacher is Daisy....do u know her?? Any comments?? Please share if u know any. Thanks.

原帖由 lycheema 於 08-10-13 11:54 發表
Nice to hear that, maybe see you later in Anfield.  Good luck!

Lycheema

My son's teachers are Ms. Puja and Ms. Fiona (she is a ABC or CBC I think).  Both of them are very kind......I do not know about Daisy....

原帖由 gardenwoods 於 08-10-18 22:55 發表
Hi Lycheema,

Anfield confirmed the Sat playgroup for my son la...the Home teacher is Daisy....do u know her?? Any comments?? Please share if u know any. Thanks.

No problem la...will go and check it out on Nov 1. Thanks.

原帖由 lycheema 於 08-10-24 08:44 發表
My son's teachers are Ms. Puja and Ms. Fiona (she is a ABC or CBC I think).  Both of them are very kind......I do not know about Daisy....

Elsa told me this morning that the Home Teacher for my son's playgroup should be Robert instead of Daisy...

原帖由 lycheema 於 08-10-24 08:44 發表

Hope Mr. Robert is a good teacher too.  My son really enjoys the school life in Anfield.....of course, I have to let him write Chinese words at home....

He can speak much better now!

回覆 # 的文章

我上次去相熟的兒童衣服店買衫, 講開亞仔, 個sales話佢有個客個女成7歲先剪舌繫帶, 剪咗之後要成7個月說話先無問題, 而家講話好正常呀! 我聽後都好鼓舞...希望亞仔快d進步...

佢8月底仲講緊s-Now, white and seven Da-war-f, 而家"醒"咗好多, 講seven dwarf喇!條舌頭靈活好多喇.....

最近佢停牛奶停糖....真是乖了很多...

Anfield的Ms. Puja昨天好高興地告訴我,亞仔最近講好多說話... 太令人鼓舞了!

而且近日我亦發覺原來佢幾明白我講的廣東話,可以用幾個字的廣東話回答,所以我已增加同佢講廣東話的機會,雖然唔鹹唔淡,不過希望有幫助,要努力去做.....

真鄧你開心!見到你地可以對症下藥,真羨慕呢!

我囝最近都講多左好多野....不過又中又英咁....而且發音唔正....佢最後都無去 Anfield 度讀...因為唔想再 travel...返左屋企樓下間 IS kinder 度讀....so far okay la....學校響二月換左班主任,叫 Susan...from Tornoto...我之前返 Anfield Sat PG 時見過佢.....
我依家搵左個鬼婆同囝囝惡補一下d英文...咁,我就可以主力教中文....因為生活響香港,碰口碰面既都係講 Cantonese,唔識唔得呢!

一齊加油吧!

原帖由 lycheema 於 09-2-6 11:01 發表
Anfield的Ms. Puja昨天好高興地告訴我,亞仔最近講好多說話... 太令人鼓舞了!

而且近日我亦發覺原來佢幾明白我講的廣東話,可以用幾個字的廣東話回答,所以我已增加同佢講廣東話的機會,雖然唔鹹唔淡,不過希望 ...

醒目開學勳章

我個細仔又係有好似大家所講o既問題, 我覺得佢應該係用英文諗o野, 上個星期學校家長日(佢依家講緊普通幼稚園k1), 我問過老師佢說話o既情況, 老師話佢明顯同同齡o既小朋友有落差, 提議我地帶佢去做評估. 我又有問過老師佢會唔會係唔夠字去溝通所以表達得唔好, 老師就話呢個年紀應該要夠字... 其實我地都打算同佢去做評估, 不過我想問應該做全面o既評估定只做語言發展呢? 佢由細到大都係去仁安睇醫生, 所以我想去番仁安做評估, 唔知好唔好呢?

仲有, 我又可以做d乜o野可以improve到個仔o既情況呢?

仁安做全面既有劉健真....要$7K左右...

不過如果你懷疑囝囝只有speech delay,沒有其他問題,可以淨係去見speech therapist...近近地威記私家症有....
http://www.ihcr.cuhk.edu.hk/relatedSites/ent/privateSpeech.htm

原帖由 Geni 於 09-2-16 10:04 發表
我個細仔又係有好似大家所講o既問題, 我覺得佢應該係用英文諗o野, 上個星期學校家長日(佢依家講緊普通幼稚園k1), 我問過老師佢說話o既情況, 老師話佢明顯同同齡o既小朋友有落差, 提議我地帶佢去做評估. 我又有問過老 ...

may i know how much of 威記

唔知呀...不過之前有朋友個朋友問過做訓練...好似$5xx左右...比一般出名果d平少少咁喇....

原帖由 BBIX 於 09-2-16 20:45 發表
may i know how much of 威記

醒目開學勳章

我就係唔係好肯定佢係唔係只有speech delay, 你話佢講o野唔清楚咩, 又唔係, 佢發音(特別係英文)好準... 佢流口水流到2歲, 但佢個咀同條脷又好靈活, 上下左右反轉都得, 佢仲可以含住d沙律o黎食餅干, 最後吐番d沙律出來又唔會有餅乾碎... 但同時又會有其他奇怪o既行為, 一有突如其來o既聲音佢會逃跑同用手cover耳仔好耐... playgroup換o左老師佢可以喊足成堂都唔參與, 但第2堂佢又冇事... o係自己或者人地畫o既公仔上面打交叉... 我都唔知呢d係唔係有問題, 所以諗佢橫掂都係check就不如一次過o勒! 不過真係好貴, 都真係幾肉痛...

原帖由 gardenwoods 於 09-2-16 15:48 發表
仁安做全面既有劉健真....要$7K左右...

不過如果你懷疑囝囝只有speech delay,沒有其他問題,可以淨係去見speech therapist...近近地威記私家症有....
http://www.ihcr.cuhk.edu.hk/relatedSites/ent/privateSpeech.htm ...
‹ 上一主題|下一主題