用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無小朋友有語言障礙之後轉左去讀國際班有好大進步 ...
樓主: lycheema
go

[聽/語障] 請問有無小朋友有語言障礙之後轉左去讀國際班有好大進步? [複製鏈接]

Well, pressure will be on your son if he goes to SC, I think.  My son will start schooling at Anfield in Sept.  Looking back in the past 2 years, I have only less than one hour talking to my son during week days, because I had OT and late to home.  Today, I took him to McDonald for lunch and read him book in the afternoon.

I am regret that I have not quitted my job last year.

Lycheema

原文章由 EthanMama 於 08-6-1 00:11 發表
Congrats!

I have been talking more to my son too and he seems to be more conversant too.
I think we as parents also need to spend more time really talking to our kids to solve the fundamental problem ...

回覆 #1 lycheema 的文章

好開心, 我仔昨晚一口氣講"Father come", "Father Seven Eleven Strawberry ice-cream".

有進步!有進步!

good , so encouraging to hear this.  work hard, your son will gradually have improvment bit by bit.

那證明你的努力是沒有白費的

原文章由 lycheema 於 08-6-19 07:32 發表
好開心, 我仔昨晚一口氣講"Father come", "Father Seven Eleven Strawberry ice-cream".

有進步!有進步!

回覆 #1 大鴨媽 的文章

多謝你! 真是一日一日數手指咁, 慢慢教.....

回覆 #1 lycheema 的文章

昨天見了智能中心的醫生, 話我仔智力應是正常, 但有autistic features, 而且兩小時會面中同醫生玩得太熟(唉, 咁都係自閉徵狀???), no attachment to parents 喎....(其實佢日夜都attach著我嫁!)

不過醫生話唔反對我轉亞仔讀國際幼稚園,因為亞仔嘅興趣在英文, 讀中文反而會拖慢亞仔嘅進展....好了, 現在可能要亞仔辛苦d, 讀兩間幼稚園睇睇點.....

[ 本文章最後由 lycheema 於 08-7-17 21:40 編輯 ]

為什麼要讀兩間幼稚園???

??autistic feature??醫生有什麼建議??

原文章由 lycheema 於 08-7-13 00:43 發表
昨天見了智能中心的醫生, 話我仔智力應是正常, 但有autistic features, 而且兩小時會面中同醫生玩得太熟(唉, 咁都係自閉???), no attachment to parents 喎....(其實佢日夜都attach著我嫁!)

不過醫生話唔反對我轉亞 ...

是較輕微自閉徵狀或叫自閉傾向, 但其實亞仔是很不怕陌生人, 而且過於不怕, 過於熱情,醫生話都是自閉徵狀.  亞仔是較為固執(例如一定要說英文)和有語言發展遲緩...所以智力中心醫生話基於此等徵狀, 相信亞仔是有autistic (tendency) features. 不過相信他智力正常. 建議排期watchdog,但社工話可能2010年才情排到.不過已經排緊隊.

我本讓他讀國際幼稚園K2, 但K1班主任好惜亞仔,於是建議他讀兩間幼稚園k2看看如何?反正有些博入名校小一的小朋友家長都是探取這種做法, 我見亞仔英文進步唔錯, 希望一試.... 真是六神無主,急病亂求醫.....

P.S. My sister in law who is children health centre nurse told me that she also had autistic features in her childhood, so I think it is heritable issue.  She told me not be too worried, she thinks my son will be fine at last.

原文章由 大鴨媽 於 08-7-13 18:17 發表
為什麼要讀兩間幼稚園???

??autistic feature??醫生有什麼建議??

[ 本文章最後由 lycheema 於 08-7-18 08:58 編輯 ]

watchdog也要排???
不是private的嗎???

明白
希望你有好的決定啦

原文章由 lycheema 於 08-7-17 21:39 發表
是較輕微自閉徵狀或叫自閉傾向, 但其實亞仔是很不怕陌生人, 而且過於不怕, 過於熱情,醫生話都是自閉徵狀.  亞仔是較為固執(例如一定要說英文)和有語言發展遲緩...所以智力中心醫生話基於此等徵狀, 相信亞仔是有autis ...

可經政府排watchdog, 很平, 不過唔知等到何時?

自己私人又已登記排watchdog,很貴,不過都係要排, 又唔知等到何時?

協康會私人又要排, 大概3個月....

有朋友說在油麻地楊震也有private的,要排,你不妨試下

原文章由 lycheema 於 08-7-21 09:19 發表
可經政府排watchdog, 很平, 不過唔知等到何時?

自己私人又已登記排watchdog,很貴,不過都係要排, 又唔知等到何時?

協康會私人又要排, 大概3個月....

Thank you, will get more information.

Lycheema

原文章由 大鴨媽 於 08-7-21 10:34 發表
有朋友說在油麻地楊震也有private的,要排,你不妨試下

請問點知個小朋友係咪語言混亂呢?請指教!
原帖由 lycheema 於 08-3-22 17:00 發表
My son is now 3.5 years old, he can speak a bit English and Cantonese, but he prefers English.  He is very enthusiastic in the English class, but not the Cantonese one.  But he seems has no problem of ...
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

你問語言混亂, 請看下面資料:-

中 英 文 夾 雜 下 幼 兒 易 語 言 障 礙

【 本 報 訊 】 香 港 是 國 際 大 都 會 , 精 通 兩 文 三 語 將 有 助 學 業 及 工 作 等 發 展 。 不 少 家 長 為 求 提 升 子 女 的 語 言 能 力 , 過 早 為 子 女 營 造 雙 語 環 境 學 習 語 文 , 如 刻 意 以 中 英 夾 雜 的 詞 句 對 話 及 聘 請 外 傭 等 。 有 語 言 治 療 師 警 告 , 本 港 約 有 十 一 萬 名 兒 童 患 有 語 言 障 礙 , 混 亂 的 語 言 環 境 反 而 會 阻 慢 兒 童 的 正 常 語 言 發 展 , 得 不 償 失 。
語 言 治 療 師 朱 嘉 麗 接 受 訪 問 時 表 示 , 正 常 兒 童 在 一 歲 至 一 歲 半 期 間 , 已 可 讀 出 中 文 單 字 ; 一 歲 半 至 兩 歲 更 可 道 出 由 兩 個 中 文 字 彙 組 成 的 詞 語 或 句 子 。 如 兒 童 的 語 言 發 展 階 段 較 為 緩 慢 , 即 可 能 患 有 語 言 發 展 障 礙 或 溝 通 障 礙 。 她 指 出 , 一 成 兒 童 有 語 言 障 礙 問 題 , 以 本 港 有 一 百 一 十 萬 名 十 五 歲 以 下 兒 童 及 青 少 年 計 , 估 計 本 港 約 有 十 一 萬 名 十 五 歲 以 下 人 士 患 有 不 同 程 度 的 語 言 障 礙 。
她 又 稱 , 語 言 發 展 緩 慢 的 原 因 , 除 包 括 患 有 自 閉 症 、 智 障 或 弱 聽 等 先 天 性 問 題 外 , 也 有 不 少 是 受 到 混 亂 的 語 言 環 境 影 響 所 致 , 「 十 個 語 言 發 展 慢 小 朋 友 , 有 兩 、 三 個 係 受 到 語 言 環 境 影 響 。 」 她 解 釋 , 一 至 三 歲 是 兒 童 學 習 語 言 的 起 步 階 段 , 若 在 此 時 已 同 時 學 習 兩 種 不 同 語 言 , 即 容 易 產 生 混 淆 , 尤 其 是 家 中 有 外 傭 的 兒 童 , 「 如 果 成 日 中 英 夾 雜 , 例 如 『 kiss ( 吻 ) 媽 咪 啦 』 , 會 令 佢 覺 得 好 難 分 辨 中 、 英 文 ; 而 如 果 成 日 講 英 文 , 又 可 能 令 中 文 吸 收 慢 。 」

語 言 重 應 用
朱 嘉 麗 警 告 兒 童 語 言 發 展 能 力 緩 慢 , 影 響 表 達 能 力 時 , 或 進 一 步 對 日 常 學 習 、 社 交 及 心 理 造 成 負 面 影 響 。 所 以 她 建 議 家 長 切 勿 過 早 讓 兒 童 在 雙 語 環 境 下 學 習 語 文 , 「 三 、 四 歲 先 上 班 , 識 字 都 OK 。 但 如 果 兩 、 三 歲 時 見 佢 學 習 語 文 比 人 慢 , 就 應 該 先 學 一 種 語 言 先 。 」 家 長 也 可 教 導 家 中 外 傭 講 廣 東 話 , 如 一 些 比 較 常 用 的 詞 語 , 如 「 飲 」 、 「 食 」 、 「 俾 」 及 「 衫 」 等 。
朱 嘉 麗 指 出 , 家 長 過 早 讓 子 女 觀 看 學 習 語 文 的 動 畫 教 材 , 也 不 一 定 可 以 提 升 子 女 的 外 語 能 力 , 「 其 實 睇 VCD 或 者 DVD 去 學 語 言 唔 係 咁 適 合 , 因 為 語 言 係 要 應 用 , 但 係 呢 好 貴 VCD 或 者 DVD 面 語 言 , 好 難 套 入 日 常 生 活 中 , 未 必 可 以 學 以 致 用 。 」 她 建 議 家 長 在 兒 童 兩 至 三 歲 才 開 始 讓 他 們 觀 看 這 些 教 材 , 並 陪 伴 在 旁 作 出 指 引 , 才 能 達 致 最 佳 效 果 。

語言障礙是另一個大topic.

lycheema:

剛睇到你的post. 我都有相同煩惱!! 呀仔只說英文, 抗拒中文.

囝囝而家2.5歲, 做了評估, 有自閉症. 好細個時識講apple, mama. 其他咩都唔講, 因為當時唔知佢austic, 所以中英都有教.

2歲時肯講abcdefg, 同one two three - ten. 於是不停教佢英文. 做評估時, 咩都唔肯講. . 2歲2個月時, (4個月前)又突然識讀晒a-z, 1-20, 同咪教過的英文字都好快識, 仲好好記性. 而家識讀3,4佰個字了. 不過都係識reading, 唔係communication. 一見中文字就走...

我教咗d字, 同佢去supermarket, 指住實物, 佢識講. 見到bird, dog都識講.

我都有諗比佢讀international school, 而另一原因係我地可能會去美國生活(但又唔係100%), 所以我想呀囝先識英文, 第日再教中文. 起碼而家佢肯講, 我好驚轉晒英文, 佢會唔講嘢.
真係好煩好煩!!!

我都會報anfield & esf. 希望佢讀得開心. 不過, 真係好頭痛!!
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

睇到你個POST好驚, 我個仔都係咁架, 乜唔係唔啋人先係自閉架咩, 我個仔而家22個月, 講野都係慢, 係4個月前SPEECH THERPIAST叫我全中,因為之前我係中英咁教佢,佢係明架喎。。但佢話佢會CONFUSE唔知講中定英好。。咁我全中之後好似係好D。。咁約佢21個月時我教佢中文1-9咁佢只能發音1,2,5,8,其他係唔出聲。。但上星期我比VCD佢睇係英文既1-10但佢全部跟住讀,當然發音唔正。。

而家佢主動會講既字係,好味,抱抱,DADDY,MAMI,爸爸,媽媽。。其餘既有D你叫佢佢先會跟住講。。

咁會唔會係Austim ga..
原帖由 lycheema 於 08-7-17 21:39 發表
是較輕微自閉徵狀或叫自閉傾向, 但其實亞仔是很不怕陌生人, 而且過於不怕, 過於熱情,醫生話都是自閉徵狀.  亞仔是較為固執(例如一定要說英文)和有語言發展遲緩...所以智力中心醫生話基於此等徵狀, 相信亞仔是有autis ...

lycheema, please check pm. Thanks.

回覆 # 的文章

Ronni

Not sure if my reply thro' BK has reached you, so pls see below:

"Hi, sorry for late reply.  I am busy with my elder daughter these days....

我由健康院refer到中九龍兒童智能中心做評估, 話有稍少austic features, 而今日要去做speech assessment(我話咗要做英文的),唔知結果會點....私人言語治療方面,找香港耳鼻喉科中心(tel no. 2523 7373(Kln) 2523 7998(HK) )做過中, 英文speech assessment, 兩樣都係delay,但英文程度他delay少D...."

回覆 gardenwoods 的文章

Dr. Peter Kam Fai YIP 葉錦輝,小兒外科醫生

旺角Nathan Road 655號大廈1105室(地鐵E1出口)
Tel no. 23916916

Dr. Yip was in 東區醫院 for many years.

Lycheema

其實我暫未能相信亞仔是有自閉徵狀...我相信佢只是舌繫帶短影響說話能力及自1歲9個月起天天閃英文字咭,閃足兩年,令佢不接受說廣東話, 而一定要用英文溝通,但我卻給了他一年英文真空期,令佢無所適從.....而家佢無讀local school,只是返國際學校, 他已有所進步, 希望2年內可以追番上嚟....

現在香港地小朋友真的多了語言混淆的情況....

原帖由 jojoplanet 於 08-10-4 19:53 發表
睇到你個POST好驚, 我個仔都係咁架, 乜唔係唔啋人先係自閉架咩, 我個仔而家22個月, 講野都係慢, 係4個月前SPEECH THERPIAST叫我全中,因為之前我係中英咁教佢,佢係明架喎。。但佢話佢會CONFUSE唔知講中定英好。。咁我全中之後 ...

Hi, Korg

你有無懷疑囝囝是資優的, 但資優到固執地只使用他喜歡說和有較高能力使用的英文呢?

為何我會這樣說, 因為我個大女最近做了IQ test,是資優,但為人固執....

我同工人明明覺得亞仔除了說話和理解比家姐差之外,其實其他比家姐聰明和古惑(很早識讀英文字,未教已識寫字,dictation,好記憶力,一眼關七),只是牛精和不懂說話,理解力差....但更固執....統計學上計他有47%會和家姐一樣智商,一般人口只有少於2%....如果這樣想,可能比較亞Q,不過比較安心....超碼晚上都可以入睡....希望佢真的不是自閉, 只是固執一點.....(不過,過於固執都是自閉徵狀,好矛盾呀,是不是???)

迷團一日未解開,一日都不得安寧.......

原帖由 korg 於 08-10-2 03:41 發表
lycheema:

剛睇到你的post. 我都有相同煩惱!! 呀仔只說英文, 抗拒中文.

囝囝而家2.5歲, 做了評估, 有自閉症. 好細個時識講apple, mama. 其他咩都唔講, 因為當時唔知佢austic, 所以中英都有教.

2歲時肯講abcdefg ...

‹ 上一主題|下一主題