用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝 or 德信?
go

林大輝 or 德信? [複製鏈接]

小兒已在林大輝註冊,現在德信又收佢,可否給意見?
請問會揀邊間,校風又邊間好D?
   0    0    0    0

I will definitely choose tak sun!

Thanks. 但德信今年學費加咗5倍. 唔知你又點睇?

原文章由 jenniferlkp 於 08-3-23 17:38 發表
Thanks. 但德信今年學費加咗5倍. 唔知你又點睇?

選直資就預交學費,德信加五倍,學費其實是林大輝的2.2倍,但就小班教學由36人一班改變為30人一班。以個人見解最終要與小孩分析,如小孩不喜歡他會跟妳作對。

Oh, I didn't consider the fee when I said I would choose Tak Shun. For money -- I think you have to think about it -- however, in terms of all other things, Tak Shun are far more better than Lam Tai Fai. -- well, depends on you and your child finally.

原文章由 Vagabond 於 08-3-23 18:37 發表

選直資就預交學費,德信加五倍,學費其實是林大輝的2.2倍,但就小班教學由36人一班改變為30人一班。以個人見解最終要與小孩分析,如小孩不喜歡他會跟妳作對。 ...

原文章由 piggynatalie 於 08-3-23 20:21 發表
Oh, I didn't consider the fee when I said I would choose Tak Shun. For money -- I think you have to think about it -- however, in terms of all other things, Tak Shun are far more better than Lam Tai F ...

對, 也參考小朋友的意願, 咁佢會讀得開心d.

不過, 聽人講德信D學生好多讀讀下就會去外國
,唔知有無人知德信過去會考D成績?和學生D品德又如何?喺唔喺英文要好好先能應付到?和每年是不是都有出國遊學呢?

多謝大家比意見, 請容許我再問多一個問題,請問如果有得揀是否讀英中好過中中?

原文章由 jenniferlkp 於 08-3-24 19:29 發表
多謝大家比意見, 請容許我再問多一個問題,請問如果有得揀是否讀英中好過中中?

如果小朋友的成績不太差, 英中是最理想, 我倆個小朋友都是讀中文小學, now 讀英文中學, 都無問題, 小朋友適應力強, 多d鼓勵佢地就ok.

回覆 #11 jenniferlkp 的文章

Hi Jenniferlkp
我想請問你,小朋友是否最近才second in 林大輝,如果是可否提供當日情況,因為我很想小兒入謮林大輝,請幫幫忙!

原文章由 8864 於 08-3-25 12:12 發表
Hi Jenniferlkp
我想請問你,小朋友是否最近才second in 林大輝,如果是可否提供當日情況,因為我很想小兒入謮林大輝,請幫幫忙!

你小朋友幾時second in?

[ 本文章最後由 swallowngxx 於 08-3-25 14:02 編輯 ]

回覆 #1 swallowngxx 的文章

This week.

原文章由 8864 於 08-3-25 14:36 發表
This week.

second in 多數是校長或副校長接見, 會用英文、普通話及廣東話問問題, 都是問日常的生活, 不難, 家長會一同接見.

回覆 #1 swallowngxx 的文章

有得 second in 幾會大唔大 ,好似話立刻知道結果。我好緊張

我個仔喺一月尾second in 的,喺副校長(女)in,記得用英文問佢喜歡睇什麼書?用普通話叫佢講出學校老師是怎樣上普通話堂?最後就輪到副校長發言.in完即刻會知結果.不過我今日最終都放棄了林大輝,選了德信,希望無揀錯啦!

我個仔喺一月尾second in 的,喺副校長(女)in,記得用英文問佢喜歡睇什麼書?用普通話叫佢講出學校老師是怎樣上普通話堂?最後就輪到副校長發言.in完即刻會知結果.不過我今日最終都放棄了林大輝,選了德信,希望無揀錯啦!

原文章由 8864 於 08-3-25 17:11 發表
有得 second in 幾會大唔大 ,好似話立刻知道結果。我好緊張

機會大, 但也見過有人考唔到, 朋友的仔仔讀得不錯, 佢好鐘意件冬季校服, 連去飲都話要着去, 好搞笑.

原文章由 jenniferlkp 於 08-3-25 19:53 發表
我個仔喺一月尾second in 的,喺副校長(女)in,記得用英文問佢喜歡睇什麼書?用普通話叫佢講出學校老師是怎樣上普通話堂?最後就輪到副校長發言.in完即刻會知結果.不過我今日最終都放棄了林大輝,選了德信,希望無揀錯啦! ...

揾直資都係博一博, 好過等大抽獎咁渺茫.
‹ 上一主題|下一主題