用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有讀寫障礙小朋友媽媽請入
樓主: heyli
go

[讀障] 有讀寫障礙小朋友媽媽請入 [複製鏈接]

你的仔仔是否寫字很慢?
她的女兒在寫字方面都幾固執下.
朋友不太相信她的女兒有寫障, 但亦有懷疑, 因為覺得只是間中一些字; 說她女兒現在只默書較困難, 難以記入腦, 而且學校一次默得太多, 剛小一既細路未能適應.
是否普通小朋友不會有這現象?

原帖由 smallmama 於 08-10-8 17:30 發表
未必, 我仔中文字都唔係太多加減筆劃, 但經評估是中度讀寫障礙(仲要係中英文), 所以都係經評估好d.

我有點擔心,因為...自己一個人去面對仔仔(我是全職工作的單親媽咪),
平日亞仔放學到保母EE家做工課到我放工,我的人工又不足請工人來照顧佢
(佢好常做吾晒,因為手仔寫得慢,常要回家再做),
佢是要睡好多覺的小朋友因身體差,吾係就會病.....
溫書時間吾足夠用,
好在他算乖...

原帖由 smallmama 於 08-10-8 12:26 發表
唔緊要, 只要做父母陪佢一齊, 佢哋都會有進步的, 加油!
我仔同你仔一樣大 (7歲), 但佢舊年12月係學校幫佢評估已知佢有呢個困難, 所以我明白你的, 一齊努力吧.

...
過去了的,由他過去..幸福的日子才會來.單親路由我們一起來創造

我仔寫字也不算很慢, 都OK啦, 沒有一般有這類障礙的小朋友咁唔肯做功課 (算係咁, 可能我惡掛, 但我係WORKING MAMA).

不過我想都係比專業人仕評估好D, 可以先同學校講話懷疑, 等學校放入小一評估LIST入面, 因為唔係個個小一生都會做評估, 係家長要求或是老師發現懷疑先會排隊做評估架, 而且早D知係會好D架.

原帖由 EMMA88 於 08-10-9 13:42 發表
你的仔仔是否寫字很慢?
她的女兒在寫字方面都幾固執下.
朋友不太相信她的女兒有寫障, 但亦有懷疑, 因為覺得只是間中一些字; 說她女兒現在只默書較困難, 難以記入腦, 而且學校一次默得太多, 剛小一既細路未能適應.
...

我跟你差不多, 只是我不是單親, 但DADDY由亞仔開始讀書到而家, 都唔會及冇可能理亞仔讀書方面D野, 而且亞仔又唔會理佢, 由N1開始只會聽我講, 所以我明白係好辛苦, 但點都好, 我哋係要陪佢哋行, 我相信佢哋會有改善的.

原帖由 vane 於 08-10-9 16:26 發表
我有點擔心,因為...自己一個人去面對仔仔(我是全職工作的單親媽咪),
平日亞仔放學到保母EE家做工課到我放工,我的人工又不足請工人來照顧佢
(佢好常做吾晒,因為手仔寫得慢,常要回家再做),
佢是要睡好多覺的小朋友因身 ...

我明白....由亞仔6個月大起....而選擇自己照顧仔仔開始,我都無放棄過....要陪佢行呢條路....
可能因為我們雙依為命的原故.,我們會好好感情...
...
但好多時溫書/做功課見到佢都好辛苦都好似無能為力,

我最怕佢十問9吾認時,我怕自己失控..會火都黎...鬧佢一埸,...鬧完又心痛 ...仲會感到好大壓力..

原帖由 smallmama 於 08-10-9 16:50 發表
我跟你差不多, 只是我不是單親, 但DADDY由亞仔開始讀書到而家, 都唔會及冇可能理亞仔讀書方面D野, 而且亞仔又唔會理佢, 由N1開始只會聽我講, 所以我明白係好辛苦, 但點都好, 我哋係要陪佢哋行, 我相信佢哋會有改善的 ...
/\
過去了的,由他過去..幸福的日子才會來.單親路由我們一起來創造

THANKS!大家

原帖由 貓大姐 於 08-10-8 22:30 發表
唔好太擔心, 有讀寫障礙 都唔係太難對付, 只是比多些不同方法幫小朋友...
眼見 那些 自閉, 過度活躍, 怎至有多樣證問題的, 更難搞...

我表姐有對孖仔, 兩個都有過度活躍証 (要食藥), 其中一個又有讀寫障礙, 佢都帶 ...

係呀, 我試過一邊打一邊喊 (係佢又喊時我又喊), 但唯有既係我哋自己盡量控制自己; 一齊加油吧.
請check pm, thanks!

原帖由 vane 於 08-10-9 19:42 發表
我明白....由亞仔6個月大起....而選擇自己照顧仔仔開始,我都無放棄過....要陪佢行呢條路....
...

我最怕佢十問9 ...

去那裡平估

小朋友太小係吾會幫妳做的..好似要6歲起...

1,...以我亞仔為例:
我小朋友是在讀高班時老師叫我找評估的,當時我打電話去政府的評估中心問,佢D叫我先看家庭醫生,叫醫生寫轉介信到評估中心排期....要幾個月先有得見第一次...之後會做好多不同部份的評估4-5樣.(言語/手等)...最後先到心理學家...之後就先有報告出到...

2...如果小朋友讀小一開始,學校的老師會留意有邊D小朋友學習有困難KA....好差的,就會再轉介去評估...

要等到小朋友讀小學先開始有得做KA...

我自己排快過學校少少KA...

原帖由 leungyee 於 08-10-10 15:11 發表
你們好,

請問如有讀障問題, 可去那處平估呢, 而我本身已沒有多如的錢去看C+醫生了, 政府要排多久呢...希望大家有資料可以幫下我, 謝謝。

LEUNGYEE

...

我兒子6嵗去屯門醫院評估話有過度活躍及專注力嚴重不足,現在每天2粒利他林,好明顯可以幫到他,現在老師不投訴,成績名列前茅,獎狀拿了好多,以前我也和好多家長一樣認爲吃葯不好,副作用多,其實沒有想象中的恐怖,呵呵,早知道1年班開始就給他吃,到了2年級開始老師的投訴越來越厲害,沒辦法只好給他葯,想不到效果這麽好,他現在已經4年級了,沒發現有什麽副作用,快有我這麽高了,本人覺得利他林比12小時的葯好,不會嘔吐,我兒子之前吃的12小時的葯出現嘔吐和頭暈,換了利他林后就沒問題了,但利他林葯效只有4小時,小朋友要自覺才能在午飯后吃第2粒,假期停葯,這樣可以增強抗葯性,不用吃不了多久就要加葯,我看的是政府醫院,每2個月回去開一次葯,全部70元

原帖由 leungyee 於 08-10-10 15:11 發表
你們好,

請問如有讀障問題, 可去那處平估呢, 而我本身已沒有多如的錢去看C+醫生了, 政府要排多久呢...希望大家有資料可以幫下我, 謝謝。

LEUNGYEE

...
我下星期會去聖雅各福羣會幫亞女做讀障test

回覆 # 的文章

我有個8歲女兒, 原意為她做學障test,
但心理學家說先做IQ test後再才做學障test的, 所以未做咗個IQ囉, 成最後IQ test部份証實女兒屬IQ正常但偏低, 所以建議唔好做 學障測試免浪費金錢, 請問你所做的也是這次序。 因我都唔知點打算, 女兒的成績都唔多掂, 因為已給她轉校及留一年了, 唉... 不知是不是不智, 請可否給意見。

煩死人

但心理學家說先做IQ test後再才做學障test的, 所以未做咗個IQ囉, 最後IQ test部份証實女兒屬IQ正常但偏低, 所以建議唔好做 學障測試免浪費金錢, 請問是不是這情序的。 因我都唔知點打算, 女兒的成績都唔多掂, 因為已給她轉校及留多年了, 唉... 不知這樣決定是不是不智, 請可否給意見。

原帖由 Wishhavebb 於 08-10-3 13:34 發表
你去請個補習老師, 一定要一對一果d, 唔好去補習社, 冇用, 因為要搵專人看管住, 起碼佢教佢數學, 唔駛你老公教, 都會好好多 !  分擔你教功課既壓力, 會好d !

...

其實我覺得一對一都未必一定好, 除非補習老師係讀過有關學障方便的, 如果不是其實幫助都唔係太大, 因為我的女兒也一樣沒多大分別

原帖由 vane 於 08-10-9 19:42 發表
...

我最怕佢十問9 ...

盡量睇開d喇! 好似我有老公都係自己教, 因為佢都幫唔到我, 我都係好辛苦而無能為力咁! 因為幫她轉校及留一年了, 都沒有什麼大進展, 因為佢好似將以前所學過的重申再學, 完全忘記了曾經學過的東西, 唉... 我們互免之。

唔係應該同步測試咩, 我仔係同一時間做埋架.

原帖由 Louisacatcat 於 09-3-4 16:47 發表
但心理學家說先做IQ test後再才做學障test的, 所以未做咗個IQ囉, 最後IQ test部份証實女兒屬IQ正常但偏低, 所以建議唔好做 學障測試免浪費金錢, 請問是不是這情序的。 因我都唔 ...

請問邊到可以check讀寫障礙啊

thanks

tammy

免費教材下載

各位家長..
其實呢一類既學生我都有教過,呢類既小朋友要得到身邊既人支持,盡量唔好話佢同傷佢自專心..教佢果陣要溫柔d,因為相反既會弄巧反拙,我補過一個小二,一開始佢數學既文字類題目都唔識,做第一題解左有十次以上都話唔明..但佢又做得出答案..好奇怪...
之後就一路做下一題..再下一題..一路做多d..
後尾佢都明左好多..仲識點做..
其實教呢類小孩要好有耐性..
我教佢教左一年左右..因為我果陣有好多project要做..所以唔得閒教.
家長們要加油啊!!!

我推介呢個班,看看幫唔幫到你的小朋友

讀寫小孩英語天地
很多有讀寫障礙的小朋友在英語學習上都遇到不少困難,經驗告訴我們,透過色彩鮮明的圖畫、具節拍及韻律感的詩歌及生動的戲劇表演方法,讀寫小孩一樣能夠愉快地學習及應用英文字句。我們希望有讀寫困難的孩子能把學習方法和知識「帶回學校」,讓他們在學校的課堂中仍保持學習動機及自信。此課程真的不容錯過!

升小一至小三
728 827(共十堂)
逢星期二、四 3:00 pm– 4:30 pm
HK$ 1650

升小四至小六
727- 828(共十堂)
逢星期一、五 5:00 pm– 6:30 pm
HK$ 1650

報名及查詢:
Miss Cheung
電話:9030 1657
電郵:[email protected]