用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

大家唔好咁啦.

心平氣和.

[ 本文章最後由 kiteli 於 08-3-25 11:10 編輯 ]

原文章由 katelee 於 08-3-23 17:55 發表
在我認識的人當中沒有想讀又升不上SPC的小朋友

聽到舊年有幾個人spc唔收返,唔係佢地唔想讀

我認識其中一個媽媽, 她的女兒就是升不上小一, 她問校長, 校長說沒有位, 但不說為什麼她的女兒不能升上小學, 我問她, 她說除了她, 有大概8個都是這樣, 不計男孩子, 這是統一派位前的

呢個係聽返黎, 試過有個小朋友收左上小學, 但係到註冊個日, 家長記錯日子, 錯過個註冊日, 學校當佢放棄, 唔肯再收. 所以個D收左既, 記住唔好miss 左個registration呀, 無得求情架

原文章由 Sindy 於 08-3-25 22:47 發表

[ 本文章最後由 開開心心 於 08-3-25 23:34 編輯 ]

有9個唔收,180人減10個男仔,9/170=5.3%唔收讀小一, 都好,比例唔算高,聽講K3開學大概10月份,小學便會通知取錄與否,如果唔收,我還可以參加政府的第一輪自行收生和第二輪大抽獎.唔會失預算.OK LA.

原文章由 開開心心 於 08-3-25 23:25 發表
我認識其中一個媽媽, 她的女兒就是升不上小一, 她問校長, 校長說沒有位, 但不說為什麼她的女兒不能升上小學, 我問她, 她說除了她, 有大概8個都是這樣, 不計男孩子, 這是統一派位前的

呢個係聽返黎, 試過有個小朋友收左上小學, 但係到註冊個日, 家長記錯日子, 錯過個註冊日, 學校當佢放棄, 唔肯再收. 所以個D收左既, 記住唔好miss 左個registration呀, 無得求情架

原文章由 Sindy 於 08-3-25 22:47 發表

其實我也有聽說過﹐但我肯定上午班是沒有這樣的情況﹐也可能全集中在下午班吧﹐不過就算有8個不收﹐也是在是統一派位前的事﹐而且應該是候補生﹐最後始終會入到。就拿我女兒那一班為例﹐除了四個男生外﹐有三個考到其他私校﹐四個轉讀聖保祿天主教小學﹐就是說有七個小朋友放棄小一學位﹐相信全校一定不止這個人數吧﹗而這些空位是足夠可以收回所有候補生的。

其實SPC真是很大方的﹐因我們在交了留位費後是可以隨意選擇參加統一派位的﹐這點就真不是每間私校可以做得到的啦﹗

[ 本文章最後由 katelee 於 08-3-26 15:53 編輯 ]

原文章由 katelee 於 08-3-26 15:45 發表

其實SPC真是很大方的﹐因我們在交了留位費後是可以隨意選擇參加統一派位的﹐這點就真不是每間私校可以做得到的啦﹗

其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,所以學校方面唔想一人hold兩個位,咁對其他學生唔公平,所以先有咁既情況

最終1個小朋友只可讀1間學校.考k1時不也是1個人hold幾個位.

肯俾學生參加大抽獎的學校係有信心可收到更好既學生.

原文章由 Sindy 於 08-3-26 16:41 發表

其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,所以學校方面唔想一人hold兩個位,咁對其他學生唔公平,所以先有咁既情況 ...

,你真係心水清。
原文章由 cat28 於 08-3-22 00:24 發表
只係睇完你篇文章覺得你非常矛盾, 你講到間學校咁差咁負面, 我好奇你點解去interview姐.

薳然媽媽....You are native!!!

How about the allocation result of SPC from P.6 to F.1?

Hi Sippo,
Would you please tell me about the allocation result of SPC from P.6 to F.1? Is that only top girls can be enrolled to F.1?
Thanks a lot!

原文章由 sippo 於 08-3-28 21:54 發表
You points were weak and you had bias.  You seems to be very native as SH never accept 100% of its SH students from the past few years historical data.  This happened when SH kinders promoted to P.1 a ...

原文章由 frenchfries 於 08-3-27 09:44 發表
最終1個小朋友只可讀1間學校.考k1時不也是1個人hold幾個位.

肯俾學生參加大抽獎的學校係有信心可收到更好既學生.

但係幼稚園生可以hold小一私校位直到九月份開學時/八月暑假時,你覺得同時hold兩邊位公平嗎?無錯,一個小朋友只可以讀一間學校,在私校方面,跟本無考/評估自己幼稚園學生,就比個位佢地,但到九月臨開學先話唔讀,咁都開左學,再有學生黎讀,都可能係開左學一兩星期既事,對呢位學生好嗎?如果佢選私校,放棄政府既學位,同樣地,該校都要開左學通知waiting list既小朋友黎讀,都係一樣對小朋友不好......這位hold兩學額既小朋友,並無經過考試,學校為左比佢地在同一環境下成長,有不成文習慣,只要佢地提出,就留位比佢地,從來無揀選過學生(同修會既幼稚園生),而家係講緊諗人地既感受問題,呢d就係教育,唔係對收生有無信心既問題....唔通聖心會驚無人黎讀?我諗唔會掛

spk同聖心,係唔同學校,教學宗旨,學校風氣都唔同,著重既野又唔同,所以收生各有各睇法都梗有,spk走左d學生,收返d佢地所揀選既學生,佢地學校係咁,都無不妥,我想講,有d人有錢,佢地會對錢既睇法唔同,有d人會盡辦法搵錢,但有d人,覺得錢夠就得啦,會用自己多餘既錢幫人,聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校,如果話佢地因為無信心收到學生/留唔到學生既話,就太脫離現實了

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 12:08 編輯 ]

You points were weak and you had bias.  You seems to be very native as SH never accept 100% of its SH students from the past few years historical data.  This happened when SH kinders promoted to P.1 and P.6 promoted to F.1.

升小一,唔好話呢幾年,我大女都中學,從來都係只要有誠意,一心一意讀既話,就會收晒(私校),無聽過話有人唔收,除非佢又走去計分,又走去搞珠,就算係津校,只要自行同搞珠(第一)都有揀佢,佢都會想辦法,真係去唔到聖心,嘉諾撒聖方濟各都有聽到幫過去,嘉諾撒會咁多好小學,點會安排唔到?

要一心一意既意思,係你好認同佢地既教學宗教,相信學校,唔係既話,大把相信學校既家長想讀,你係校長既話,實會考慮呢d家長先啦

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 12:08 編輯 ]

回覆 #1 Sindy 的文章

唔公平,咁你話要點至公平呢?人人都有書讀,有幾唔公平?
考小學同考幼稚園一樣,考上的當然有很多選擇,考唔上或waiting的便要繼續努力想辨法,但無論如何,唔會有小朋友無書讀.
就算有家長8/9月才交d位出來,相信很多人都已經向其他小學註冊,為何wait 到便安排轉校呢? 如果唔認同呢d安排,為何還要接受?

Quote: 但係幼稚園生可以hold小一私校位直到九月份開學時/八月暑假時,你覺得同時hold兩邊位公平嗎?

如你所言屬實,好似SH會優先安排比位佢自己幼稚園的學生,你覺得對其他想考SH小學的小朋友會否唔公平???

原文章由 Sindy 於 08-3-29 12:07 發表

升小一,唔好話呢幾年,我大女都中學,從來都係只要有誠意,一心一意讀既話,就會收晒(私校),無聽過話有人唔收,除非佢又走去計分,又走去搞珠,就算係津校,只要自行同搞珠(第一)都有揀佢,佢都會想辦法,真係去唔到聖心,嘉 ...

重覆貼文........................................

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 15:02 編輯 ]

原文章由 invitation 於 08-3-29 12:36 發表
唔公平,咁你話要點至公平呢?人人都有書讀,有幾唔公平?
考小學同考幼稚園一樣,考上的當然有很多選擇,考唔上或waiting的便要繼續努力想辨法,但無論如何,唔會有小朋友無書讀.
就算有家長8/9月才交d位出來,相信很多人都已經向其他小 ...

問題係唔駛考丫麻(聖心幼稚園上聖心私校)

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 15:02 編輯 ]

sippo,

I don't know what you mean by native ?????   Do you mean naive 天真?!!!   It is very laughable you have mis-used this word and you even bolded it !!!  Well .... I don't think it is a typo mistake as you have typed it twice.   I want to say once more, it is really laughable !!!

It is alright for you to criticize me by whatever reasons and whatever rude adjectives.  I don't care !!!  

You stated that you are good to comment both schools, then continue to comment .......  In your mind, you are probably the 最有權威的發言人 and you are the 代言人 of both schools.  It is also laughable.

薳然媽媽.... You are native !!
You points were weak and you had bias.  You seems to be very native as SH never accept 100% of its SH students from the past few years historical data.  This happened when SH kinders promoted to P.1 a ...

[ 本文章最後由 薳然媽媽 於 08-4-5 23:59 編輯 ]

Fxxxing bitch! 薳然媽媽

又唔洗講到 foul language 呀...我覺得大家既操詞又唔洗咁針鋒相對. 無謂攪到好似人身攻擊咁, 其實大家討論下, 都可以講下自己既親身經歷, 我諗會更容易令對方明白.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

如果講公平,spk對'細B'最唔公平.從之前既統計可以見到spk只收7月或之前既'大B',如果SPK公平既話,依家有部分收了的根本入唔到.
‹ 上一主題|下一主題