用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到York信了~
go

收到York信了~ [複製鏈接]

大家準備好未呀?$$$$!!!呵呵,但點解仲未見新校舍?
有冇人返7月學前班呀?一齊傾訴下.....
   0    0    0    0

仔仔都係8月份返N1班呀, 我哋唔會報7月"新生入學適應班", 因為都幾貴..

你係唔係3月20日去註冊呀?

hi,

我都係3月20日去註冊呀,想比佢讀半個月適應班,怕佢真係開學會好唔慣,當比多個月學費la,無辦法la,小朋友返學最緊要有安全感,個適應班可唔可以有家長陪o架?

原文章由 henrykwok 於 08-3-16 12:57 發表
仔仔都係8月份返N1班呀, 我哋唔會報7月"新生入學適應班", 因為都幾貴..

我都唔會返7月班, 好貴, 同埋阿仔都有返開n1, 我想問吓list 嗰d  item 係唔係全部要買..我知到九龍城有校服賣, 平d...但唔知有無嗰d書包,毛巾盒賣, 同埋係唔係一定要買的.

e,大家都好似無mud興趣上果個預備班咁喎,我囝囝其實都有返開nuresery,但環境唔同,一開始返學好擔心佢唔慣law,如果預備班可以陪吓佢,咁會好d o既,但有無用真係唔知lu

原文章由 joan921 於 08-3-17 21:46 發表
我都唔會返7月班, 好貴, 同埋阿仔都有返開n1, 我想問吓list 嗰d  item 係唔係全部要買..我知到九龍城有校服賣, 平d...但唔知有無嗰d書包,毛巾盒賣, 同埋係唔係一定要買的. ...

hi,我改左二十八號,因為20號唔得閒,我都覺適應班太貴...加上我
個女又返緊D playgroup,所以唔會報,我今日先打比個朋友,她係
york教左十幾年,話八月十多號就開始上學,仲希望教到我個女添
不過您地知唔知k3要返下午架!至於校服個D,幫學校買啦,費時煩
一次過咪算,去九龍城又唔特平,車錢都要啦

原文章由 henrykwok 於 08-3-16 12:57 發表

我上星期六已出九龍城買了校服啦, 只有一間有普通校服賣($90/一套), 其餘果間未有貨(有普通校服. 運動服. 冷衫都有), 但唔知幾時有貨..所以我除了普通校服我都會係學校買..
原文章由 joan921 於 08-3-17 21:46 發表
我都唔會返7月班, 好貴, 同埋阿仔都有返開n1, 我想問吓list 嗰d  item 係唔係全部要買..我知到九龍城有校服賣, 平d...但唔知有無嗰d書包,毛巾盒賣, 同埋係唔係一定要買的. ...

咁又係,如果比囝囝上預備班,8月中又開學,咁佢咪即係無暑假放咁滯,佢本身間nursery都要返到7月中。校服無計la,係學校訂唔洗煩,一次過搞掂哂好d。

k3好似好多學校都係轉返下午o架,因為要佢地適應返小學喎

原文章由 ivylee313 於 08-3-17 23:21 發表
hi,我改左二十八號,因為20號唔得閒,我都覺適應班太貴...加上我
個女又返緊D playgroup,所以唔會報,我今日先打比個朋友,她係
york教左十幾年,話八月十多號就開始上學,仲希望教到我個女添
不過您地知唔知k3要返下午架! ...

原文章由 Edvychan 於 08-3-18 11:40 發表
咁又係,如果比囝囝上預備班,8月中又開學,咁佢咪即係無暑假放咁滯,佢本身間nursery都要返到7月中。校服無計la,係學校訂唔洗煩,一次過搞掂哂好d。

k3好似好多學校都係轉返下午o架,因為要佢地適應返小學喎

...

適應返小學唔係應該要返上午早d起身咩,...我覺得係就返d人手, k1,k2 都要咗上午時間, 惟有k3掟去下午lor...k1通常都收多d學生, 所以要分上下午, k2好多學生都會轉校,d 家長通常都鍾意上午的...到k3, 因為要升小一, 好小人會係k3轉校的, 所以就算返下午, 都要煱住讀... 不過我都係估吓啫...ha...ha....

我問過d學校,佢地解釋話因為好多小學都係全日制,k1,k2 d小朋友如果返上午,好多都會有瞓晏覺習慣,但k3要佢地返pm,就係等佢地習慣吓無得瞓喎,我覺得都係o既,同埋聽d家長朋友講,小朋友係返到小學先開始唔瞓晏覺,早一年比佢地適應吓都唔緊要law

原文章由 joan921 於 08-3-18 14:13 發表

適應返小學唔係應該要返上午早d起身咩,...我覺得係就返d人手, k1,k2 都要咗上午時間, 惟有k3掟去下午lor...k1通常都收多d學生, 所以要分上下午, k2好多學生都會轉校,d 家長通常都鍾意上午的...到k3, 因為要升小一,  ...

原文章由 henrykwok 於 08-3-18 08:08 發表
我上星期六已出九龍城買了校服啦, 只有一間有普通校服賣($90/一套), 其餘果間未有貨(有普通校服. 運動服. 冷衫都有), 但唔知幾時有貨..所以我除了普通校服我都會係學校買..
...

Hello各位家長,
我囡囡都是假08/09年 K1新生,請多多指教!
我上星期六都有到九龍城confirm一下是否有York校服賣,其中一間話要到月尾才有齊校服及運動服賣,都只是$85一套(校裙),compare with school 實在便宜很多,其實我都想知手巾及盒是否一定要在學校買?雜費是否已包括書簿費用?
我都不會join個預備班,實在太貴。

係呀..我又費時再出多一次去買, 車費都唔指啦..
我依家仍考慮緊幫唔幫學校買運動服, 因為你知啦佢需然話月尾有放返, 但唔知道準唔準..如果唔準的話, 學校又唔知道可否後補買呢?

我老公話唔係學校買毛巾盒啦, 佢話必定公仔唔靚和又貴..我仔仔冇Thomas佢唔用..和用咁貴價錢買街已可買好靚啦..

最後, 所以我會3月20日問清楚學校所有物品先, 才決定..

你哋當日會唔會帶小朋友去學校呀..

係呀冇貨果間係便$5..但我又費時再出多一次去買, 車費都唔指啦..
我依家仍考慮緊幫唔幫學校買運動服, 因為你知啦佢需然話月尾有貨返, 但唔知道準唔準..如果唔準的話, 學校又唔知道可否後補買呢?

我老公話唔係學校買毛巾盒啦, 佢話必定公仔唔靚和又貴..我仔仔冇Thomas佢唔用..和用咁貴價錢買街已可買好靚啦..

最後, 所以我會3月20日問清楚學校所有物品先, 才決定買唔買..

你哋當日會唔會帶小朋友去學校呀..

原文章由 henrykwok 於 08-3-18 18:06 發表
係呀..我又費時再出多一次去買, 車費都唔指啦..
我依家仍考慮緊幫唔幫學校買運動服, 因為你知啦佢需然話月尾有放返, 但唔知道準唔準..如果唔準的話, 學校又唔知道可否後補買呢?

我老公話唔係學校買毛巾盒啦, 佢話必 ...

我就諗住d 校服會係出面買, 因為真係差得太遠, 但係d毛巾盒嗰d, 就煱住訂lor... 學校唔知俾唔俾用私伙嘢先, 如果得, 咁佢學校嗰d咪無人用lor, 有無人知道得唔得呢....

我唔會帶囝囝出去la,因為住得好遠。

原文章由 henrykwok 於 08-3-18 18:08 發表
係呀冇貨果間係便$5..但我又費時再出多一次去買, 車費都唔指啦..
我依家仍考慮緊幫唔幫學校買運動服, 因為你知啦佢需然話月尾有貨返, 但唔知道準唔準..如果唔準的話, 學校又唔知道可否後補買呢?

我老公話唔係學校買 ...

我就會帶仔仔出去..一來冇人睇..二來佢係屋企好多日實在好悶..

Hello [email=mama@anson]mama@anson[/email]

Could you please tell which shop at Kowloon City to buy the uniform?  Thank you so much

原文章由 mama@anson 於 08-3-18 17:45 發表

Hello各位家長,
我囡囡都是假08/09年 K1新生,請多多指教!
我上星期六都有到九龍城confirm一下是否有York校服賣,其中一間話要到月尾才有齊校服及運動服賣,都只是$85一套(校裙),compare with school 實在便宜很多, ...

[quote]原文章由 wong_mf89 於 08-3-19 13:04 發表
Hello mama@anson

Could you please tell which shop at Kowloon City to buy the uniform?  Thank you so much

在九龍城獅子石道(近九龍城廣場方向)有2間,但只有1間賣校服及運動服

原文章由 henrykwok 於 08-3-19 11:59 發表
我就會帶仔仔出去..一來冇人睇..二來佢係屋企好多日實在好悶..

Hi henrykwok mami

妳是否10:30am註冊呀?

Yes...我都係10:30am註冊..

原文章由 mama@anson 於 08-3-19 13:16 發表

Hi henrykwok mami

妳是否10:30am註冊呀?
‹ 上一主題|下一主題