用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 課外話動停課唔補堂
go

課外話動停課唔補堂 [複製鏈接]

收到"占占"劃劇團來電, 話"按教統局宣佈,xxx藝術學校兒童藝術課程於14/3-27/3 停課" , 個職員仲話要停二堂, 只會補番一堂就算. 仲話平時打風都唔會補, 宜家經過考慮補番一堂已很好.

但我聽了都嚇了一跳, 幾時教統局話要管埋課外活動課程, 佢自己要停, 又唔補堂, 又是什麼道理?

雖知停課是為了小朋友好,但好強詞謀利
   0    0    0    0

個人認為應該要補堂.

原文章由 mastina 於 08-3-15 09:20 發表
收到"占占"劃劇團來電, 話"按教統局宣佈,xxx藝術學校兒童藝術課程於14/3-27/3 停課" , 個職員仲話要停二堂, 只會補番一堂就算. 仲話平時打風都唔會補, 宜家經過考慮補番一堂已很好.

但我聽了都嚇了一跳, 幾時教統 ...

是不補堂的! 暑期班黑雨/ 八號風球亦是不補的, 暑期班只得7-8堂, 有兩堂無得上!

奧數/ British Council 亦是不補的, 十間有八間半是不補的. 報名表已講明! 但都要報 ga!

我同仔仔返的playgroup都有得補。

醒目開學勳章 王國長老

咁慘?! 好彩我果d有得補........
原文章由 auboo 於 08-3-16 12:25 AM 發表
我同仔仔返的playgroup都有得補。

我參加ge唔停課,任家長自決是否帶小朋友去上堂。

原文章由 Charlotte_mom 於 08-3-16 12:39 發表
咁慘?! 好彩我果d有得補........

原文章由 wm20472 於 08-3-16 21:08 發表
黑暴、八號風球唔補都ok
因為咁樣就唔比補課, 好唔公平
家長請假都比補啦

我都應同黑暴、八號風球唔補都ok
因為咁樣就唔比補課, 好唔公平,

做生意租金燈油火蠟人工都係錢。我都明白唔補個原因,可能有的全職老師停課都要出糧,老師都要供樓有仔女!

其室私小幼稚園重狼啦,聖誕,新年,復活節長假,我都想問下校長可唔可以比少的,不過唔夠膽 ^1^ 。今個月本來長假期都覺肉痛,而家白白比多禁多日。但諗下間學校好就無計啦,最緊要小朋友學到野和健健康康便算了。

我個女學緊果間只有黑雨和8號風停但無得補,
不過我覺得重點唔係公唔公平的問題,
因為商業交易係你情我願,唔滿意安排可以唔報參加,
報名之後就尊重合約精神。除非他們之前隱瞞這安排。

但係今次事出突然,之前無講如何安排,應該補課。

在SARS期間我個女學緊果間都無停課,雖然好多家長都唔比仔女返,理論上是家長棄權,興趣班有權唔補。但係佢地好好,
比我們延期直至我地安心為止。
不過後來老闆話佢地損失慘重,但唔想得失家長,唯有裁員等等。

上星期,我打電話去音樂農莊請假,(補名個時,如果請假,佢話有一堂可以補)後來佢有話或者有得補,不過唔係原本個d堂,係其他完全無關係個d堂,無里頭!

我教嘅班冇停課,但都有小朋友唔舒服,所以冇返,其實你可以打去教育局問清楚係唔係真係停課,定係xxx藝術學校自己宣佈停課。
喜歡真正享受音樂

唔係呀, 康體署d活動都繼續啦.
私人辦的價錢貴又話停, 又無得補, 好肉赤呀.

學校就真係按教統局宣佈要停,興趣班叫停又唔補堂真係講唔過去.

借呢度讚下通利音樂班o既應變措施,平時小朋友因病缺席音樂班的話,家長要蝕水(無得補堂).今次因流感停課後,通利音樂班照常上課,但就出咗通告話因病缺席的小朋友只出示醫生紙就可以補堂.

我覺得咁做好岩,可以鼓勵帶病小朋友安心留家休息,減少病菌在音樂班傳播機會.

如果係課外活動自己話停就應該補!但如果唔補就唔應該停,等家長自己決定返唔返!就公平D!我亞仔學野果度無STOP,係我驚所以唔返,我都無得補!不過我令願停一次,安心D!下星期先返!

原文章由 beryl88318 於 08-3-18 10:58 發表
仔仔珠心算停課跟教署一樣二星期, 但啲堂數就延續, 請假又可以補. 但南華會游水没去就没得補, 講真一堂百多元没得補, 真肉痛
‹ 上一主題|下一主題