用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 Waiting List的家長
樓主: BBTWIN
go

Waiting List的家長 [複製鏈接]

原文章由 paggie88 於 08-4-15 15:01 發表

BBTWIN

唔好灰心啦 仲有我陪你 你既心情我都好明白 每個家長都想小朋友入到一間好既學校 所以我地要繼續等

我自己都希望亞女會機會高 不過暫時都未有消息 呢幾日我都有聽D無顯示電話 但次次打黎個人都係唔出聲 ...

Paggie88,

等待o既心情係好痛苦o架.我唔想你陪我呀,我只想大家的子女都能入到理想幼稚園就好啦.一齊做埋同學仔就最開心.你果d唔出聲o既冇顯示電話我以前時不時都有收,果時一見倒冇來電顯示我會即cut. 而家唔得啦,係唔係都要聽.仲要見到個冇來電顯示先至會開心.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-15 16:24 發表

Paggie88,

等待o既心情係好痛苦o架.我唔想你陪我呀,我只想大家的子女都能入到理想幼稚園就好啦.一齊做埋同學仔就最開心.你果d唔出聲o既冇顯示電話我以前時不時都有收,果時一見倒冇來電顯示我會即cut. 而家唔得啦,係唔係 ...

BBTWIN,
頭INTERVIEW等到派發結果 點知自己都唔中 到而家第一ROUND未收到電話 心情真係好痛苦 我都希望大家可以做同學仔

我而家成日都留意個電話 乜號碼都會聽

希望在明天

原文章由 fskaren2002 於 08-4-15 15:15 發表
hi bbtwin,

你唔好咁緊張la, 那天打電話來通知我的号碼,你點都估不到........是一個老師的手提來。當時我都好奇怪及半信半疑架,不過我都大胆問老師乜唔係學校電話no.打來嘅 ?後來老師解釋因為之前找不到我,現在放了 ...

fskaren2002,

宣幼老師又真係好有責任感喎,私人時間都仲打比家長.不過我都估唔到老師會用私人手提去通知家長,比著我都會懷疑. 我去年巳交o左留位費比而家對女讀緊o既Nursery學校,留後著麻.佢地讀緊間出名啟發思維o既學校(你應該知我講邊間).當初因為揀屋企附近先比佢地o係度讀nursery, k1諗住幫佢地轉.好多人話佢實在太淺,所以我唔想對女繼續讀.點知..................

原文章由 paggie88 於 08-4-15 16:32 發表

BBTWIN,
頭INTERVIEW等到派發結果 點知自己都唔中 到而家第一ROUND未收到電話 心情真係好痛苦 我都希望大家可以做同學仔

我而家成日都留意個電話 乜號碼都會聽

希望在明天 ...

Paggie88

o甘你有冇其他選擇呢???如果真係唔得,我對女就要留o係啟發思維啦.

題外話:老師琴日問我會唔會比對女repeat一年Nursey.我就問老師點解會O甘問,係唔係覺得我對女唔得.老師話唔係,佢責任係要問哂所有10月出生小朋友o既媽咪.因為佢地真係比人地細,所以都有媽咪要求再留一年.其實我心裡覺得好奇怪,我留都等k1留,再比佢地去考好學校啦,點會再浪費一年時間與金錢o係度呀.

BBTWIN,
我上星期六收電話時又係爭d miss call, 因o係廚房整緊野個仔又o係身邊, 不過最後都聽到, 其實自從first round 冇call 我都冇expect 半路中途會收到電話, 咁個miss 打黎時個background 好嘈, 跟住就話佢係xx 幼稚園, 話我地之前去過interview (其實當時我係聽唔到佢話自己係咩名o既幼稚園, 心諗我考過好多間喎, 但係定一定神回番魂之後, 再問番係咪宣道幼稚園), 話而家取錄左, 叫我地去註察.

希望你同其他等緊通知o既mami 最後都收到電話

原文章由 BBTWIN 於 08-4-15 17:42 發表

Paggie88

o甘你有冇其他選擇呢???如果真係唔得,我對女就要留o係啟發思維啦.

題外話:老師琴日問我會唔會比對女repeat一年Nursey.我就問老師點解會O甘問,係唔係覺得我對女唔得.老師話唔係,佢 ...

BBTWIN

我昨日返左去宣道講故事, 因為有個壁報版上痴晒小朋友幾多月生日既相, 老師話, 11,12月 d 小朋友, 大部份係前一年既11,12月份, 宣道係鍾意收大仔呀

如果真係收不到電話, 係試下出年再考過啦, 大 d 小朋友學野真係快 d, 吸收力都快 d, 小朋友學習信心又大 d 呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原文章由 金毛B媽 於 08-4-16 10:17 發表

BBTWIN

我昨日返左去宣道講故事, 因為有個壁報版上痴晒小朋友幾多月生日既相, 老師話, 11,12月 d 小朋友, 大部份係前一年既11,12月份, 宣道係鍾意收大仔呀

如果真係收不到電話, 係試下出年再考過啦, 大 d 小朋友 ...

金毛b媽,

我個唔係11月12月呀,係9月底呀.最多都係比老師當係10月份小朋友.話好細又唔係.所以真係希望今年得,唔駛出年又左諗右諗.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-15 17:42 發表

Paggie88

題外話:老師琴日問我會唔會比對女repeat一年Nursey.我就問老師點解會O甘問,係唔係覺得我對女唔得.老師話唔係,佢 ...

BBTWIN

我都有係另一間學校比左留位費 不過自己都想亞女係宣道讀
咁你係九龍塘定沙田果間丫?
咁老師有無講清楚點解要repart丫? 我知道如果小朋友係大b 返學學野一定會比細b好 一來個人大d返學都唔會咁驚
假如要repart多一年K1 學卷又點呢? 係咪都可以用多一年呢? 我諗你要問清楚先好決定

原文章由 Edgar媽 於 08-4-16 07:31 發表
BBTWIN,
我上星期六收電話時又係爭d miss call, 因o係廚房整緊野個仔又o係身邊, 不過最後都聽到, 其實自從first round 冇call 我都冇expect 半路中途會收到電話, 咁個miss 打黎時個background 好嘈, 跟住就話佢係xx  ...

Edgar媽,

謝謝你.我都覺得如果佢係要收我對女的話,遲早我一定會收到電話的.不過早d好啦,我唔駛同而家間學校攪o甘多payment的事情麻.之前我好勤力溫書, 知道這兩年宣道係唔跟schedule去call人,所以都一直留意電話.我諗到做校服同買書階段應該都仲有機會有人放棄.希望今年會得啦. 如果唔係我出年又要左諗右諗,思前想後o架啦.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-16 11:38 發表

金毛b媽,

我個唔係11月12月呀,係9月底呀.最多都係比老師當係10月份小朋友.話好細又唔係.所以真係希望今年得,唔駛出年又左諗右諗. ...

哦....原來係9月底, 我仲以為你係11,12月 tim.......

至於學卷, 係只可以用3年, 如果讀4年, 都只可 claim 3 年, 有一年要俾番正價學費的
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原文章由 paggie88 於 08-4-16 11:43 發表

BBTWIN

我都有係另一間學校比左留位費 不過自己都想亞女係宣道讀
咁你係九龍塘定沙田果間丫?
咁老師有無講清楚點解要repart丫? 我知道如果小朋友係大b 返學學野一定會比細b好 一來個人大d返學都唔會咁驚
假如要r ...

Paggie88

我地係藍田友呀, 所以學校都係藍田果間. 老師話佢責任係要問哂所有10月份出生o既小朋友媽咪要唔要repeat, 唔關小朋友o既能力事呀.我兩個女而家2歲6個幾月,唔係成熟果隻.感覺都仲幾bb.佢地班上大b多,細b少,有d同學都3歲幾,我兩個女真係同佢地有d距離,你知小朋友大幾個月巳經分別好大.不過我從來冇想過要佢地重讀N班.學卷只可用3年,但係如果想佢地讀好學校都沒辦法.

原文章由 金毛B媽 於 08-4-17 09:36 發表

哦....原來係9月底, 我仲以為你係11,12月 tim.......

至於學卷, 係只可以用3年, 如果讀4年, 都只可 claim 3 年, 有一年要俾番正價學費的

金毛B媽,

最慘就係我地呢d9月b, 比學校當細b, 但其實又唔係好細果隻.我都知學卷只可用3年,所以宣幼收我就唔駛再諗啦.否則為有犧牲一年學卷再比佢地去考心儀的幼稚園.如果佢地係醒的話,考k2都無妨吧.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-17 11:25 發表

Paggie88

我地係藍田友呀, 所以學校都係藍田果間. 老師話佢責任係要問哂所有10月份出生o既小朋友媽咪要唔要repeat, 唔關小朋友o既能力事呀.我兩個女而家2歲6個幾月,唔係成熟果隻.感覺都仲幾bb.佢地班上大b多,細b少,有d同學 ...

BBTWIN,
哦 你係藍田友. 咁我又覺得奇怪 你個女明明係9月份出世 點解佢會當10月啦 個老師都有DD問題喎. 如果係11月或12月出世repeat機會係會大d 因為太細對學習係會有困難 同埋會追得好辛苦. 小朋友而家差一個月都好唔同 不過我覺得要自己去觀察小朋友既學習能力先再決定.

原文章由 paggie88 於 08-4-17 11:52 發表

BBTWIN,
哦 你係藍田友. 咁我又覺得奇怪 你個女明明係9月份出世 點解佢會當10月啦 個老師都有DD問題喎. 如果係11月或12月出世repeat機會係會大d 因為太細對學習係會有困難 同埋會追得好辛苦. 小朋友而家差一個月都 ...

Paggie88

因為我對女差一天就係10月b啦麻,所以老師咪話當佢10月份計o羅.老師有冇問題我唔知,不過呢間學校比我商業感覺得幾濃.我同老公講話老師問我會唔會考慮兩個女重讀N班,我老公即時話,學校緊係想啦,我地一讀兩個位,N班收足學費
($2,880/each),我係學校都想學生再留低啦.所以我咪O係度諗會唔會係學校指示老師o甘講o羅.坦白講,如果佢係話我對女能力唔夠,叫我repeat都無可厚非,只係因為月份問題另我有點點反感.:;pppp: :;pppp: :;pppp:

原文章由 BBTWIN 於 08-4-17 12:19 發表

Paggie88

因為我對女差一天就係10月b啦麻,所以老師咪話當佢10月份計o羅.老師有冇問題我唔知,不過呢間學校比我商業感覺得幾濃.我同老公講話老師問我會唔會考慮兩個女重讀N班,我老公即時話,學校緊係想啦,我地一讀兩個位,N班收 ...

BBTWIN,

你老公都講得岩既 學校一定想搵錢 如果係自己個女能力問題 留都無所謂 唔係就唔好啦

原文章由 BBTWIN 於 08-4-17 12:19 發表

Paggie88

因為我對女差一天就係10月b啦麻,所以老師咪話當佢10月份計o羅.老師有冇問題我唔知,不過呢間學校比我商業感覺得幾濃.我同老公講話老師問我會唔會考慮兩個女重讀N班,我老公即時話,學校緊係想啦,我地一讀兩個位,N班收 ...

係架~ 啟x 同迦x 都係好commercial  架, 我囡囡都留左位係啟x,
不過依家唔使諗啦.

原文章由 paggie88 於 08-4-17 13:18 發表

BBTWIN,

你老公都講得岩既 學校一定想搵錢 如果係自己個女能力問題 留都無所謂 唔係就唔好啦

絕對同意.

原文章由 ICbaby 於 08-4-17 14:02 發表

係架~ 啟x 同迦x 都係好commercial  架, 我囡囡都留左位係啟x,
不過依家唔使諗啦.

ICBaby,

原來你都有打算讀呢間o架.而家好啦,你唔駛再考慮啦.

原文章由 BBTWIN 於 08-4-17 14:15 發表

ICBaby,

原來你都有打算讀呢間o架.而家好啦,你唔駛再考慮啦.

係(青衣)果間, 考都唔使考就收左亞囡, 我要黎做後備.

原文章由 ICbaby 於 08-4-17 14:02 發表

不過依家唔使諗啦.

咁你而家係邊到讀丫?
‹ 上一主題|下一主題