用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想問用左GD方法教小朋友的家長門?
go

想問用左GD方法教小朋友的家長門? [複製鏈接]

想問用左GD方法教小朋友的家長門?

你地有無覺得小朋友講野叻左?我在佢13個月大開始教佢認字、數學和百科智識,現在佢16個月大,我覺得佢向呢3個月裏的語言能力進步好快,近呢個月佢大概每日都可以學講到1個新的字音或詞語,請問你地有無同感呢?

Re: 想問用左GD方法教小朋友的家長門?

Hi

我也不知個中關係,我女女本身講野幾叻,而她又有上學,所以講野更叻,更多。

不過可以肯定是識字很多,但她現在是trouble two period,有時識既字都不肯讀。       

Kaeli, Gigimum,

我都有用咁上下既方法教個仔呀,由佢六個月開始,初初都見唔到效果架,但係十一個月開始,好似上左摩打咁,由初初既重疊音(淨係識爸爸),突然間識diamond,跟住就乜音(單音)都可以跟到咁濟呀,佢而家可以最多三連音,佢的確比起我兩個女西利,由其人地話仔應該仲會遲d先講野,我覺得就萛係咪用GD既方法都好,最緊要同個細路講野,乜都講,佢識唔識都講

我個女12個月同佢看(字/圖)咭,起初跟足本書教每日看三次,但之後沒有恆心,只是得閒同佢看下ppt,上個星期同佢整理下d圖咭,她冇la la走過來讀了幾張,跟者走開,其實我並沒有刻意教及問她,但她居然自己懂得讀,有時同佢看圖書,自己都會指著圖畫說出他的名字.不知道是否gd的果校,但起碼現在她分得出,中,英,數.見到英文唔識就說abc,數字就說123.
(呀女現在就來17個月)見到佢識講及認到,亞媽都好開心.

wwc,

我個情況都同你差唔多呀,之前成日教佢,都好似無乜反應咁,但有一個下午,我想訓教之際,突然聽到佢係度 heart...diamond.....cone 咁,原來一路教既野佢入晒腦,但如果你想佢答乜比你,我諗就要睇

GD 係 ??? o野黎o架 ???可唔可以詳細講下. TKS !!

hinhin.mami,

她們所談的是 格連.杜曼(Glenn Doman )在<如何教寶寶閱讀>所提倡的教學理論,有興趣你可以到以下綱頁了解,因有位好有心機的媽媽同大家分享此書的內容。

http://www.palmchristy.net/baby/

希望幫到你。

羊媽媽:

唔該晒呀,但我想問下呢本書係邊度有得買??? 係咪中文架 ??
羊媽媽 寫道:
hinhin.mami,

她們所談的是 格連.杜曼(Glenn Doman )在<如何教寶寶閱讀>所提倡的教學理論,有興趣你可以到以下綱頁了解,因有位好有心機的媽媽同大家分享此書的內容。

http://www.palmchristy.net/baby/

希望幫到你。

有中文譯本,世茂出版社,各大書局有售,或圖書館都有得借

唔該晒 !! 聽日買番本黎睇下先.
‹ 上一主題|下一主題