用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *嘉諾撒聖心討論區
樓主: stccmc
go

*嘉諾撒聖心討論區 [複製鏈接]

Re: <<聖心討論區>>

stccmc 寫道:
謝謝!  我們正正睇中帝后華庭。  貪新。  但很少盤, 去貨很快, 我地出過二次價都租唔到。

Hi stccmc,

當你睇樓時, 小心留意一下房間牆身, 牆邊及牆角有沒有水跡或"sum"水, 因為我曾經睇過報紙有關於帝后華庭有達50幾戶投訢單位的牆身, 牆邊及牆角有"sum"水, 你睇樓時要望清楚d呀 ~~~~~~

Dear hope01,

我個女係在自行分配學位(即係第一輪)已經入去架啦, 至於小學係唔係會搬去香港仔, 我真係唔知, sorry

在幼稚園三年, 我覺得聖心的英文比其他幼稚園較深, 但係佢地係用比較靈活既手法去幫D小朋友默書, 我覺得O.K.啦(不過, 我個仔今年入讀, 我覺得佢地同三年前又有D唔同lu

我個女三年前係有個老師專門教普通話架, 好似係一個星期一堂, 唔係好記得lu。我自己就住係附近, 所以都好方便, 如果你住東區, 搭校車可能會比較遠, 不過, 我見過有一個住屯門添, 都唔知佢點返學         

希望可以幫到你啦     
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

Juju03 寫道:
Hi 東京mewmew,

您好? 睇落下午班也是不錯的選擇.

我個大囡將會在9月升k2, 而個細仔就想緊比唔比佢讀聖心.  請問有什麼point(s)支持你比個仔讀這校, 因為仔讀聖心好似無優勢.

最主要係近屋企囉, 好似話聖心同高主教都有D聯繫, 不過都係三年前人地話比我聽。今年要去八下D料至得     
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

我住在東區, 加上大女k1時只得10男仔, 所以對亞仔入讀聖心有些保留.

我都聽過聖心同高主教有D聯繫, 聽說St. Joesph好喜歡收聖心畢業的男仔.  如果你八到就post上來通知聲.

醒目開學勳章

stccmc 寫道:
hayleymama,

謝謝!  我們正正睇中帝后華庭。  貪新。  但很少盤, 去貨很快, 我地出過二次價都租唔到。

小女Edith是在NCC am class.  如果我地最終租到帝后華庭, 咪同你女女一齊返學放學囉!

stccmc,

使唔使幫你留意吓?  都幾好住。 交通都好方便。

Hayley o係 NCA am, 真係好希望你地租得成, 咁佢又多個新朋友。

hayleymama 

:  :  :

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

stccmc,

In my opinion 3/F is too low and will be very noisy.  Have you try different property agents?  Try to check for you .....

hayleymama

Karina2003 寫道:
我個女02年12月出世,想幫個女報k1,請問幾 時可以報名? 同時會考什麼呢?容唔容易收生?
thanks

你可以參考以下網址:

www.shck.edu.hk

醒目開學勳章

各位Daddy Mummy,

聽日有冇人返去影学生相呀?

hayleymama     

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我地都係自己影,廢事專登返去影。
不過記住8月1号前交返去。

hayleymama  :  :  :

今朝我有帶囡囡返學校影相, 可以加深囡囡對學校印象, 以免9月開學時囡囡抗拒新學校.
今朝3號風球, 我都怕學校取消影相, 好在學校照常進行, 10:00影完, 天文台已經宣佈11:45分掛8號, 唔知後來有無其它家長去到學校但影唔到相, 祝各家長好運

ICHIBAN

我都有同個仔去影相, 雖然話八號風球, 我因為住得近, 都有去影到相, 我帶埋我個著校服既仔去到, 撞到其中一個家長, 佢本來話去影相, 最後都無去到, 不過, 我去到, 都幾多人, 如果住附近, 去影相就無物問題, 但係如果住得遠, 三號風球專登去影相就無謂啦。

如果其他mama有其他消息, 大家交流下啦

Hayleymama :

你住在帝后華庭,覺得該屋苑如何, 我都很熟悉該地區, 但我覺得會較嘈, 屋苑後面是皇后大道西, 前面又有德輔道西, 旁邊皇后街又有巴士行走。 我為了囡囡返聖心方便,都有打算搬往附近居住, 我也有考慮荷李活華庭, 但同樣面對覺得較嘈, 你對兩屋苑有何comment.

ICHIBAN

醒目開學勳章

ichiban,

我都有 advise stccmc 唔好揀太低, 都幾嘈。 不過勝在夠方便, 有MTR、有巴士, 又近西隧。 有街市又有超市。

帝后華庭有一至三房單位, 四百幾到八百幾呎, 多啲choice, 又新啲!
荷李活華庭最細都七百幾呎, 樓齢耐啲。

睇緊啲啦! 又真係幾近聖心。 如果真係搬嚟 Hayley 又多個新朋友。

hayleymama  :  :  :

ichiban 寫道:
Hayleymama :

你住在帝后華庭,覺得該屋苑如何, 我都很熟悉該地區, 但我覺得會較嘈, 屋苑後面是皇后大道西, 前面又有德輔道西, 旁邊皇后街又有巴士行走。 我為了囡囡返聖心方便,都有打算搬往附近居住, 我也有考慮荷李活華庭, 但同樣面對覺得較嘈, 你對兩屋苑有何comment.

ICHIBAN

HI HAYLEYMAMA & STCCMC

我也是住帝后華庭 , 小女兒將會入讀今年NCC AM 可能會和STCCMC的女兒做同學   
waiwai

醒目開學勳章

waiwai,

Hayley 又多個新朋友啦!  咁近搵日約埋出嚟玩ㄚ。

stccmc,

你睇樓睇成點呀?  我同 waiwai 等住同你做鄰居。

hayleymama     

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

stccmc,

搭呀! 搭呀! 咁大件事無站? 等我打去 fight 吓先得。

hayleymama     

stccmc & hayleymama :

我地搭校車, 因為冠忠話只要帝后華庭有站便可停車
      另外我知一座45樓細單位出售或出租
waiwai
‹ 上一主題|下一主題