用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *嘉諾撒聖心討論區
樓主: stccmc
go

*嘉諾撒聖心討論區 [複製鏈接]

Re: <<聖心討論區>>

hope,

只要你按學校既程序,唔好三心兩意,入讀私立聖心小學,係一d都無困難既,佢地對幼稚園生係無面試的,而下午津貼校就按政府既規定報名的

兩間學校邊間好既問題,個個人既要求唔同,我覺得你都係去呢兩間學校,睇

my daughter now has 15 months old, plan to let her in next year, is it easier to apply? how about interview? should I go to ask the application form now?

Your kind assistance pls.

多謝各位家長意見.
Sindy,
你囡囡是否也在聖心就讀呢? 你對這個學校意見如何呀?

我個女係呢度讀,梗係一個字啦 - '好'

佢地平時係學校好多機會比小朋友有面對群眾既機會,訓練到佢地既自信心,就萛係平時集會,都會輪流叫小朋友出黎祈禱,我好鐘意佢地從小就練訓小朋友唔怕醜,佢地係活動教學,小朋友唔辛苦,有好多家長仲覺得課程淺添

簽名被屏蔽

Sindy :

你的囡囡已經在聖心讀書, 當你囡囡升讀小一時, 會否安排她直接升讀上午私小.

你對聖心也較了解, 可否提供意見聖心上午私小vs下午津小在教學上之分別, 無論讀聖心哪一間小學, 當升中時是怎樣派位分配或其他出路.

歡迎其他網友家長給予意見. 謝謝!!!

ICHIBAN

聖心新生入學之家長 :

本星期五7月9日是往聖心取校服及書薄的日子, 各位家長留意!!

ICHIBAN

簽名被屏蔽

ICHIBAN,

唔好意思,我之前睇唔到你既留言

我個女有分係聖心下午,所以我會選下午,而佢已於第一輪時派到學位

關於上下午既問題
上午:英文讀高一年
下午:英文讀高半年
        活動教學 - GROUP坐
        每班只有三十四人,平均今年應為三十三人
因為只聽了下午班的家長會,所以知下午班多少少,上午班的留待其他人幫忙

stccmc,

嘩,真幸福,有我偶像陳太主禮
點解我地小學部無o架?

sindy,

你昨日有無回校註冊?我送女兒回校綵排畢業典禮見好多下午校的新生。

簽名被屏蔽

Mscc,

我琴日有返去呀,我仲以為上午校仲要返學添,陳太都係家教會請佢黎,佢地都係諗住試下,好彩佢有時間,佢早幾年都有返去中學做

sindy,

下晝佢地搵左陳主教來,來哪裡?
我地星期六下午的畢業典禮都有個陳副主教,咁咪正副主教都出動晒?咁勁?

陳主教話校本條例一通過就可能停辦一些學校,會唔會首先向我地開刀o架?好驚呀!

mscc,

下午幼稚園果邊既暑期同樂日,佢地搵左陳日君主教主禮,我都唔知會唔會向我地開刀,但應該唔會短期內既,唔係我地點喎,我覺得佢地都係靠嚇既

Hi, 各位聖心媽咪,

我個女三年前係聖心讀幼稚園, 而家讀緊小學下午校, 我亦認識了不少上午校的家長, 我覺得上午校較注重學業, 而下午校都有幾多課外活動。

例如: 我個女既課外活動有: 單簧管(可以參加聖心的管樂團), 小女童軍, 另外, 亦會plan係來年參加泳隊

除此之外, 聖心(下午校)有粵劇班、唱遊班、柳葉琴等(全部在星期五最尾一堂的課外活動可以選擇), 大部份老師都好nice, 係有一兩個有D問題

至於升中學方面, 我聽其他媽咪講, 聖心中學只會收番聖心小學既學生(如有報錯料, 請更正), 至於其他中學, 都好鐘意收聖心D女仔(例如: 英華女校, 真光等等), 但係當然要視乎該小朋友既成績啦

有D家長會覺得聖心幾深, 有D就話O.K., 不過, 見仁見智啦

至於聖心幼稚園D老師, 我覺得佢地好nice, 所以我個仔9月都會讀幼稚園下午校(因為要就家姐返學) , 可能到時會見到你地, 再交流下D心得啦     
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

hi 東京mewmew,
你好! 好多謝你的寶貴資料, 因對於我囡囡將入讀此校來說, 非常有用的. 你囡囡將入讀小學下午班(即政府津貼的), 但是否是由政府派去或自己去考的呢? 小學下午是否遲些真的搬去香港仔呢? 是的話, 到時咪好遠o羅.
在幼稚園三年, 不知你覺得聖心之英文程度好不好呢? 及話有普通話教,多唔多呢?你住那區呢? 我住東區, 車程好似好遠, 值不值得呢? 唔好意思, 好似好多問題, 可能太多疑難啦!
謝謝你.

Hi 東京mewmew,

您好? 睇落下午班也是不錯的選擇.

我個大囡將會在9月升k2, 而個細仔就想緊比唔比佢讀聖心.  請問有什麼point(s)支持你比個仔讀這校, 因為仔讀聖心好似無優勢.

醒目開學勳章

Hi stccmc,

Re question 3, are u still looking for new home? Try Queen's Terrace in Sheung Wan.  Just move in last year.  550 sq. feet to 800 sq feet. 2 to 3 bedrooms.
From 8.5k to 20k depends on size and higher floor or not. 10 mins walk to Sheung Wan MTR Station.

My baby gal will be in 2004 K1 am session (original is pm session.) Hope above info will be useful to u.

Rgds/Hayley ma ma
:wink:  :wink:

簽名被屏蔽

我個女02年12月出世,想幫個女報k1,請問幾 時可以報名? 同時會考什麼呢?容唔容易收生?
thanks
‹ 上一主題|下一主題