用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *嘉諾撒聖心討論區
樓主: stccmc
go

*嘉諾撒聖心討論區 [複製鏈接]

Re: <<聖心討論區>>

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

天后返學校都係約半個鐘,唔超過四十分鐘(遇到最鬆),放學既情況就唔係好知,不過我幫你問

簽名被屏蔽

我諗緊今年年尾同bb試下報聖心,可唔可以有經驗既媽咪話我知會考d乜同埋d老師會唔會好寸呢?

唔該晒呀...
阿女係我心肝小寶貝.希望佢大左開開心心,無憂無慮. 佢快樂就是我快樂.

stccmc,

以我所知十一號車係

簽名被屏蔽

各位聖心網友 :

今年9月我囡囡將會可以入讀聖心,現在住在魚側魚涌區, 雖然可以坐校車, 但我都覺得較遠, 日後都打算遷往學校附近居住, 方便小朋友, 有無網友可以俾D意見及介紹下, 聖心附近或中西區位置邊一度較為好住, 又唔會太貴, 我經濟能力就住唔起半山區。

I-CHI-BAN

ichiban,
我都係

簽名被屏蔽

stccmc 寫道:
Hi all SH parents,

(3)
I am looking for residential properties (slowly) near SHCK.  Will those in 堅道 within walking distance to SHCK?  Will the child spend too long (over 1/2 hour) in school-bus if we live in somewhere near "Tin Hau"?

Thank you.

如果你選擇近聖心幼稚園隔離左右 (即羅便臣道), 你要預租金$20呎左右.....而且細單位供應唔係甘多, 實用率唔係甘高, 如果選舊樓 (即行樓梯果d)應該會大d & 平少少....

如果選堅道既住宅應該係平少少(都係好近學校, 約5-8分鐘路程), 不過就好嘈lor, 大巴士往來不絕, 空氣就麻麻呢.....

如果選擇天后, 租金會平少少, 而行車路程我諗須時都唔耐, 因為小朋友返學及放學時間全部都唔係繁忙時間內, 所以交通應好暢通的.....

Sindy / Stccmc / Florence :

多謝你們意見, 我想都係要等開學後, 情況是怎樣再作打算, 不過長遠打算在聖心升讀小學, 始終都會覺得在學校附近居住較為方便小朋友, 中學就無辦法, 聖心在薄扶林, 都係不要想得太遠, 不知其他家長會否好似我, 有時都覺得自己想得太理想, 不設實際,, 現在之父母真係好難做, 入學一刻就希望可以為子女選擇好的學校, 可以一條龍順利讀上去.

I CHI BAN

聖心小學下午校,好有機會係約07年轉全日制,及搬到田灣,所以搬屋就要諗清楚啦

簽名被屏蔽

我淨知上午班係原址,唔知轉唔轉,有印象係唔轉,但唔肯定呀

各位,

跟據聖心小學上午校03/04學校發展計劃報告裡面已經列出"半日制上課,欠缺時間推展學習活動"為學校現況內的首項"弱點",我相信若果下午校搬離的話,上午校轉全日制機會很大。

各聖心家長,
其實聖心幼稚園是否真的容易入讀小學呢? 小學是否是一個好的學校呀? 咁會是私立搬去田灣, 定是津貼那間?
聖心已收了本人女兒入讀上午班, 以及St'paul 收了讀下午班?想請教各家長, 那間會好些呢? 好頭痛, 兩間都是一所好的學校? 請比些意見給我.
謝謝!

Sindy 寫道:
聖心小學下午校,好有機會係約07年轉全日制,及搬到田灣,所以搬屋就要諗清楚啦

Sindy :

你的訊息對我很有用, 如果07年聖心下午校搬去田灣, 那麼我的搬屋計劃便要重新考慮清楚.
我囡囡應該是07年升小學, 我都未決定到時是跟政府排位或直接讀上午私校, 但他們搬去田灣, 對於小一排位校網便會直接受到影響, 如果排唔到聖心政府津貼, 只有選擇聖心私校.
如果你們收到聖心新消息, 有勞發放給大家參考.  

ICHIBAN

hope01

我們這個topic 都是討論聖心, 各家長之小朋友都是在入讀聖心, 你可以參考各家長對聖心的意見, 從各方面因素(例如: 學校地點, 校園環境, 朋友意見, 讀書壓力, 日後升小學中學......等), 覺得那一間會較適合你的小朋友, 你才去決定, 你也說得對, 兩所學校也是好學校, 學校同屬天主教, 校風也很相似.

ICHIBAN

我女女都係讀聖心幼稚園.

我對這校十分滿意, (1) 老師愛心一流, (2) 學校收費比別的幼稚園平, $70 一個月茶點, 每2 個月既生日仲有好多禮物派 (3) 學生係老師既指導下, 學習到禮貌自律.  (4) 學校有英文故事堂, 又有普通話老師教唱歌, 令學生好易學到當中既生字.

‹ 上一主題|下一主題