用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 最新消息!! (停課)
go

最新消息!! (停課) [複製鏈接]

請注意:

教署已經 confirm 明日開始全港幼稚園, 小學提早放復活節假期! (最少兩星期)

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-3-12 22:46 編輯 ]
   0    0    0    0

我在幾個小時前曾經問"你認為需要提前放假嗎?"
原來在幾個小時後經已實施。
個人認為H.A.今次尚算决斷。反正一個星期後都放復活節假了,如果再躭多幾天,家長們真夠躭心的哩。

Zoey,

我剛才看新聞報告, 我都以為自己聽錯, 點解o禁夜才通知呢? 你叫我地一班家長如何處理呢?
兩個囡明天一定好開心喇! o禁測驗會唔會改範圍呢

Thanks Zoey!

停課對大家小朋友都好, 不用擔心回校受到感染.

但原訂放完復活節要測驗, 唔知到時點安排呢!

係呀, 其實我都好多疑問呀 :

- 學校既課外活動又如何呢 ?!  星期六會去樹屋, 同埋中樂團, 合唱團既排練, e 家唔知點安排!?

- 黎緊還有幾個比賽 (個人同隊際), 係咪冇影響?   

- 復活節功課呢 ?  

- 復活節假期後測驗, 未教晒書 . . .   !

剛才老公叫我去學校個網度look look , 睇下有冇通知, 當然係.....
nothing.
明天會打電話回學校看看情況, 希望打得通喇

o禁我地個專題研習會唔會出來討論呀

係喎, 咁星期六仲駛唔駛番課外活動呢  又冇功課做? 相信好多學校同家長而家都打亂陣腳, 因為唔知會放到幾時, 我仲plan 左假期後外遊, 如果紅日之後要番學, 都唔知點攪

唔知老師會唔會打電話比d同學睇下點安排呢

[ 本文章最後由 maggkiki 於 08-3-13 00:22 編輯 ]

學校已出在網頁發佈:

鑒於教育局宣布三月十三日起開始放復活節假期,本校於三月三十一日(星期一) Day 2 照常上課。其他安排容後於本校網頁或e-class平台通知學生及家長,請各同學及家長密切注意。

[ 本文章最後由 菲媽 於 08-3-13 10:04 編輯 ]
菲媽 =^_^=

其實大家都有一大堆問題,而家只可以等學校既消息.

如收到有咩消息請大家立刻報料.:D
菲媽 =^_^=

真係好唔開心, 今日聽到校際那邊話可能取消餘下既賽事!!~

我剛打去問, 可惜一直未能接通, 我想反映番比佢地聽, 係咪應該要一刀切取消, 點解唔可以由參加者同學校自行決定參加與否呀!!~

練左幾個月, 如箭在弦, 點可以話取消就取消呀!!

有最新消息,收到學校電話,效率都算快:D ,安排如下

~ 老師會個別通知同學各級別安排
~ 安排回校取功課
~ post 功課上網
~ 所有課外活動取消
~ 測驗會順延一星期 (日期待定)
~ 各級會因應情況, 更改測驗範圍
~ 今個星期親子興趣班會順延至26/4

報告完畢

[ 本文章最後由 菲媽 於 08-3-13 16:07 編輯 ]
菲媽 =^_^=

我已收到學校電話,星期一 & 由早上7:30 -下午6:00, 可以回校取功課及會派發有關通告.
菲媽 =^_^=

今個月的車費和午膳費, 唔知有冇得 claim 番少少呢 !

今早我打左去飯盒商問左, 佢地話今個月d 飯錢會在5月份退番比我地. 佢地會交比學校處理
至於校車費, 真係唔知點wor
我都收到電話next mon or tue 回校取功課, 阿囡不知幾唔開心呀:cry: 反而我好開心, 終於有d 野比佢做吓喇

原文章由 桃子 於 08-3-13 17:23 發表
今早我打左去飯盒商問左, 佢地話今個月d 飯錢會在5月份退番比我地. 佢地會交比學校處理
至於校車費, 真係唔知點wor
我都收到電話next mon or tue 回校取功課, 阿囡不知幾唔開心呀:cry: 反而我 ...

今早我都不停打去校際那邊及 sent email 比佢地, 反映唔好取消餘下既賽事, 佢地表示會開會再決定會否延期!  

希望佢地真係慎重考慮一下, 唔好讓小朋友失望, 幾個月來既努力付之流水!~

桃子,

真係唔該晒妳, 幫我地打去查詢 !  

校車我地好傷, 因為我地要成 $8xx 一個月, 今個月到 e 家只坐了幾轉, 不過我估佢地就唔會咁好 . . .   !

假期功課巳經post 上e-class 了, 大家可以上去check check.

各位將會下星期回校攞功課的家長,你們或可打電話給保母車看看他們可否代勞,以我所知有些保母車是可以的,咁我地又不用自己行一轉了

下星期一便開課, 大家同小朋友都收拾好心情未呀 ?

8 號開始測驗喇, 預祝大家成績理想, 百戰百勝 !

終於等到番學喇! 兩個囡囡不知幾開心, 可以回學校見番d 同學仔. 不過叫佢地早起身就麻煩
‹ 上一主題|下一主題