用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

你會點揀? [複製鏈接]

請各位俾D意見,我個女而家讀SRLK,佢今年會領洗,加宗教5分共20分,我地家住九龍城,以上幾點!你會報瑪利諾或聖羅撒小學呢?
   0    0    0    0

如果機會是一樣,當然是選MCS.

但20分首輪入SRL應該一定得,MCS就要抽,中唔中就要靠運氣。加上如果第一及二輪不選SRL做首選,自己幼稚園的學生在第三輪扣門時,一定没有希望。(這是去年的現象,將來相信都會一樣,除非換小學校長。)即是說,如果不是NET 34, 你便要預咗選MCS將會是一條不歸路,因為冇次輪大抽獎的機會。要做定心理準備,如果抽唔中,亦派得不好時可能會好徬徨。不過NET 41 亦有兩間 ”聖家”,都好熱門,但就可以扣門。

因此,選那一間就取決於你想唔想煩囉。唔怕煩及心儀MCS就可以去搏吓運氣。怕煩就選SRL,唔使一個唔好彩,到時成個暑假周圍搵學校。

我朋友就係Net 31, SRLK選St. Mary,兩個round都失敗,最後扣門至八月底才成功得到學位。其間憂心如焚,仲好後悔,好彩扣門入到St. Mary, 終於可以鬆一口氣。

補充一句,SRL 小學會拆校重建,其間會暫借坪石的一間小學校舍,約三年(2008 - 2011)。

[ 本文章最後由 AmyWonglo 於 08-5-6 01:15 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題