用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包一問
go

書包一問

仔仔將升小一, 請問什麼牌子的書包好?

Thanks
對人寬容點點. 對己嚴謹點點 . 生活自然開心多多.

回覆 #1 SuperBaby 的文章

我小朋友由小一開始都係用SPI,一用就用左幾年,好襟下,因為升上高年級,想買個大小小o既書包,早前見到個CHIROPAK書包,覺得好似都幾好,不過後尾係學校買SPI有特價,最尾又係用返SPI。

SPI is a good choice, that is what my daughter is using.

Where to buy?

原文章由 erica_mom 於 08-3-13 03:16 發表
SPI is a good choice, that is what my daughter is using.

http://www.spi.com.hk/2contactus.html

原文章由 馬媽媽 於 08-3-13 10:01 發表
Where to buy?

Cannot connect to the web. Something wrong? Thanks.

原文章由 FTB 於 08-3-13 13:34 發表
http://www.spi.com.hk/2contactus.html

去吉之島等公司都有得賣.
油麻地彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓(佢的showroom)
仲有晶晶百貨都有(彌敦道旺角段)
愛收集舊書包、背囊的傻人

香港陳列室專門店
地址 香港油麻地彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓
電話: 2708 2078 傳真: 2307 6367
SPI專門店
地址:尖沙咀新世界中心B2層 21號舖
電話: 3188 2380

原文章由 FTB 於 08-3-13 13:34 發表

Thank you jessc and FTB very much.

原文章由 FTB 於 08-3-13 17:21 發表
香港陳列室專門店
地址 香港油麻地彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓
電話: 2708 2078 傳真: 2307 6367
SPI專門店
地址:尖沙咀新世界中心B2層 21號舖
電話: 3188 2380

...

小女用Lego 亞洲版
ok 唔錯呢 !
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我舊年都研究過, 最後都買左 LEGO 亞州版, 好好用。

原文章由 emiluihk 於 08-3-14 12:36 發表
小女用Lego 亞洲版
ok 唔錯呢 !

SPI 有个问题,就是不放书都已经很重。现在换了一个有分隔的背囊,轻很多,平不少。

我買Lego書包比個仔用,so far好滿意。

where to buy the lego bookbag?

where to buy the lego bookbag?

Sogo 6/F or Jusco

原文章由 SuperBaby 於 08-3-11 23:25 發表

Thanks

其實唔好買咁貴GA書包, 因為有個買過貴書包經驗GA家長話比我聴, 書包幾襟用都係假, 用得兩三年殘咗, 或污糟咗洗唔甩, 但係個書包都仲未爛, 你掉又唔係, 唔掉又頂佢唔順, 仲有我每日都會湊亞仔返學放學, 其實個書包都係我孭GA多, 亞仔淨係負責孭上課室同埋孭返落操場等放學, 所以買咁靚嚟都作用不大, 所以我係買"巴斯光年", 佰零蚊, 一年換一個都無咁肉痛

千萬不要買有輪的書包
別以為好像很方便,其實很重
小孩子的書已很重,再加上背架及滾輪,實在太重了
加上在地面上滾來滾去,髒得很

專營全新優質日美歐童裝,歡迎按入內選購

你可以去dr. kong睇下 , 佢地d書包唔錯 , 好輕身同埋都幾襟 , 我最鐘意佢背脊果塊承托棉 , spi同埋chiropak都冇咁厚身 , 值得用

原文章由 SuperBaby 於 08-3-11 23:25 發表

Thanks

醒目開學勳章

個次係吉之島見新幹線有護脊個款原價$399減到$199,就順便買左,因九月阿仔都係升小一. SPI 所謂護脊就係後面加厚棉, 又唔多透氣,但價錢就得住專業行山背囊.