用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2歲還是3歲入學好?
go

2歲還是3歲入學好? [複製鏈接]

2歲還是3歲入學好?
大家有什麼意見?
   0    0    0    0

cherrymummu

你嗰 kid 幾月出世呀?我個喺細女 (born in Nov),但現在讀緊2歲 pre-school class,八月就入讀幼稚園。等到她 K2 先至衡量下佢嘅腦部發展及適應能力才 decide 幾歲入小學 (可以揀讀多年K3 嗎)

點解咁早比佢入幼稚園,係因為可以過群體生活,仲有唔洗有種個個有學返,自己冇嘅 feeling

我寧願比佢早入學,repeat K3 好過遲學嘢!這 purely 我嘅見解

:)

原文章由 cherrymummu 於 08-3-11 13:45 發表
2歲還是3歲入學好?
大家有什麼意見?

回覆 #2 cherrymummu 的文章

i  think it's good for the chidren to attend nursery from 2 years old.

Their capability to learn and pick up new thing is far stronger than we can imagine, so it's good for them to start schooling early.

Moreover, many good kinders will prefer to accept kids who have been attending nursery class, than those waiting at home until 3.

Mamusia

I fully agree.
Memory and learning ability of the kids aged 2-3 are amazing!
It is a pity if they miss the opportunity to go to school.

Good day.

原文章由 Mamusia 於 08-3-13 11:48 發表
i  think it's good for the chidren to attend nursery from 2 years old.

Their capability to learn and pick up new thing is far stronger than we can imagine, so it's good for them to start schooling e ...

回覆 #1 ABS200505 的文章

各有各好!
因為早返學,可以學到好多嘢!但又會容易生病!
原文章由 cherrymummu 於 08-3-11 13:45 發表
2歲還是3歲入學好?
大家有什麼意見?

同意!其實各有各好.
如果係全職媽咪,有心機同bb玩,
我覺得可以返下playgroup,
等佢有機會同小朋友接觸下,3歲返k1.
如果只係比工人姐姐或公公婆婆湊的話....
不如早D返N1,純粹個人意見.

原文章由 wingwan 於 08-3-21 21:19 發表
各有各好!

我想兩歲左右比囡囡入學, 可以比佢學多d 野

原文章由 ABS200505 於 08-3-12 18:06 發表
cherrymummu

你嗰 kid 幾月出世呀?我個喺細女 (born in Nov),但現在讀緊2歲 pre-school class,八月就入讀幼稚園。等到她 K2 先至衡量下佢嘅腦部發展及適應能力才 decide 幾歲入小學 (可以揀讀多年K3 㗎嗎)。

點解咁早 ...

totally agree.
Ewong

2歲 早d 入學早d 喊完..
唔洗到3歲先黎喊 會學小好多野
2歲都係多數返去玩,唱歌同學排隊 比佢習慣下返學係好既..

易病就2歲返定3歲返都會嫁啦
環境改變同埋要小朋友坐定定幾個鐘其實同我地返工辛苦一樣...

原文章由 wingwan 於 08-3-21 21:19 發表
各有各好!

我係全職媽, 我每日都會教佢et 教材, 同埋玩泥膠, 積木等. 我自己就信自己可以每日同佢咁做. 亦另外幫佢報讀入學預備班, 一星期只番3日(1.5小時一堂), 冇大人陪的, 我自己就會用咁方式過左個2-3age 階段, 之後當然係返番正常即k1啦.

winnie335506,

請問你所講的入學預備班,
一星期只番3日(1.5小時一堂)冇大人陪的課程,
方便告知在哪裡上課?及幾多錢一個月?

原文章由 winnie335506 於 08-4-22 23:20 發表
我係全職媽, 我每日都會教佢et 教材, 同埋玩泥膠, 積木等. 我自己就信自己可以每日同佢咁做. 亦另外幫佢報讀入學預備班, 一星期只番3日(1.5小時一堂), 冇大人陪的, 我自己就會用咁方式過左個2-3age 階段, 之後當然係 ...

are you see  victoria can choose a few
day. then i see to learn inside studen is
good.

原文章由 winnie335506 於 08-4-22 23:20 發表
我係全職媽, 我每日都會教佢et 教材, 同埋玩泥膠, 積木等. 我自己就信自己可以每日同佢咁做. 亦另外幫佢報讀入學預備班, 一星期只番3日(1.5小時一堂), 冇大人陪的, 我自己就會用咁方式過左個2-3age 階段, 之後當然係 ...

何時要找預備班俾BB讀~~~有無荃灣區的~~~點可報讀~~~要機多

原文章由 玉群 於 08-5-19 13:02 發表

何時要找預備班俾BB讀~~~有無荃灣區的~~~點可報讀~~~要機多

My child just started his school life (N1) for 2 weeks.  He always cries at school (which makes me worry ).  But he has already learnt something, e.g. wash his hands, eat by himself etc...

其實真係有d混亂, 預備班, pre-school和nursey點分,定係3種係同一樣架??

我覺得這個是一個最好的安排!
我同你情況差不多, 不過係會比bb2歲時考心儀的蒙特梭利學校,
如果入到就比佢返半日. 7:30-12:30. 如果入唔到, 都係考慮比佢返每日一天的playgroup.

原文章由 Raine 於 08-4-4 02:15 發表
2歲 早d 入學早d 喊完..
唔洗到3歲先黎喊 會學小好多野
2歲都係多數返去玩,唱歌同學排隊 比佢習慣下返學係好既..

我睇過書講有小部份小朋友未ready好返學&有嚴重分離恐懼的,
他們依然會依賴mommy, 提早上學可能對他們來說是一段很長久以來很痛苦的經驗, 所以, 都要睇下小朋友情況.

‹ 上一主題|下一主題