用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一面試遇到的問題
go

中一面試遇到的問題 [複製鏈接]

我的仔仔剛完成等一個面試, 但結果係強差人意, 唯有寄望等二選擇的學校的面試及電腦派位了. 我今日的問題是 : 究竟升中
profolio是不是每間中學都會要求睇的?? 因今天仔仔整個面試過程並沒有被要求取閱他的profolio. 究竟此升中 profolio是幾時要用 或 是否一定有用呢?? 想請各位家長幫忙解答我的疑惑
無知媽咪
   0    0    0    0

我囝囝上月interview學校都無要求睇profolio。

Portfolio唔係間間一定要睇, 直資多數一定要預先交, 官津就間間唔同要求, 不過, 佢唔睇, 你可以主動交俾佢, 等佢多樣資料參考, 都有助增加取錄機會, 當然, 又唔係間間都肯收, 不過多數你主動俾佢佢都收。

原文章由 LydiaPang 於 08-3-9 01:14 發表
我的仔仔剛完成等一個面試, 但結果係強差人意, 唯有寄望等二選擇的學校的面試及電腦派位了. 我今日的問題是 : 究竟升中
profolio是不是每間中學都會要求睇的?? 因今天仔仔整個面試過程並沒有被要求取閱他的profolio. ...

我女女去考區內的女子芵中,
我第一次去交表時巳經比左女女份資料佢,
所以面試時唔駛攞野,
不過,問題都好深

小組討論常識問 : 如果你係中國官員,你會點應付雪災
芵文問 : WHAT IS THE BAD THING OF HONG KONG?
有些同學問 : WHAT IS THE GOOD THING OF HONG KONG?
心算五條數學

原文章由 彤媽媽 於 08-3-9 21:21 發表
所以面試時唔駛攞野,
不過,問題都好深

芵文問 : WHAT IS THE BAD THING OF HONG ...

hi,

想問下另千金考邊間女子中學?

thanks!!

原文章由 LydiaPang 於 08-3-9 01:14 發表
profolio是不是每間中學都會要求睇的?? 因今天仔仔整個面試過程並沒有被要求取閱他的profolio. ...

完全無用.

1. 以上年度本人在交回文件時親眼看見家長交回資料時附有非常精美的portfolio, 包括--精美的包裝,精美生活照片,厚達一吋的文件,又有VCD,並裝作有網頁.但如果子女的成績只是一般,學校是否又會因為精美的portfolio而收那一個學生呢?只不過絕大部分父母都希望每一樣交回的東西都做到最好,希望精美portfolio有幫助子女入讀心儀中學.

2. 學校最希望是最短時間能分辨到傑出的學生,而傑出的學生只看成績表及數項傑出表現的證書(如全港游泳冠軍,參加全港性的樂團,在全港性比賽得獎等)已足夠,最好是統一表格,方便學校比較.想想如果要你看超過1000份portfolio,每份數十頁,而且份份形式都不同,你會不會喜歡.---每一間學校都有自己的表格就是這意思了,就算DGS都要你跟它的形式交回文件!!!!部分學校不好意思拒絕家長,所以才收了portfolio.

3. 本人上年度並沒有交portfolio,只填表格,亦只交回10多張文件(包括成績表副本)最後亦得到心儀學校取錄.

回覆 #6 LydiaPang 的文章

我個女前日去見個間係有收,同見個時佢係手持個份profolio黎問我個女問問題喎,我個女攞過畫劇奬佢就叫我個女即席表演一段咁囉!都應該有用既!

咁多, 點睇.
先面試, 挑OK學生, 再睇,

我靠古, 唔知真正安排.

你囡囡是否考蕭明a

所以面試時唔駛攞野,
不過,問題都好深

芵文問 : WHAT IS THE BAD THING OF HONG ...

所以面試時唔駛攞野,
不過,問題都好深

你間學校係咪要in 埋家長架?
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 cherry1995 於 08-3-10 12:32 發表

完全無用.

1. 以上年度本人在交回文件時親眼看見家長交回資料時附有非常精美的portfolio, 包括--精美的包裝,精美生活照片,厚達一吋的文件,又有VCD,並裝作有網頁.但如果子女的成績只是一般,學校是否又會因為精美的 ...

無用!

我上年幫個女交表時連 portfolio一拚交, 因為個女報D學校都要求附上, 不過我就用A4紙影印+阿囡D個女資料及獎狀。

死啦. 如果條問題問我, 我唯有答佢: "中國d官員都唔識應付雪災啦. 我又點會識呀, 老師." 呢條題目根本唔係小學生題, 中學生都唔識答啦.

原文章由 kkwwpig 於 08-3-13 08:19 發表
你囡囡是否考蕭明a

原文章由 chumeme 於 08-3-15 19:31 發表
死啦. 如果條問題問我, 我唯有答佢: "中國d官員都唔識應付雪災啦. 我又點會識呀, 老師." 呢條題目根本唔係小學生題, 中學生都唔識答啦.

我想那是要看小朋友的反應, 表達能力, 知道有否雪災這回事 ... 等等. 有時可能我們想得太複雜了. 我最初 也想那要認識很多東西才可回答 ....

試把這問題 問問 小朋友, 回答是 到各國辦 慈善捐款, 從庫房中 撥出 多餘的錢 救濟災民. 答案似乎很簡單, 有些提議不可行, 但回想那是小朋友嘛 (這個是很個人的自私想法), 如果有小朋友可以 答得很完備, 那也"輸"得心服口服啦.

我大仔考果間係要in埋我, 問下佢平時既既習慣同讀書既心得, 假日去處敢la
原文章由 sorlo 於 08-3-13 09:37 發表

你間學校係咪要in 埋家長架?
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

Based on my own experience, I think the followings are important:

1. must have good primary academic results in P5 and P6 first term), some even ask for P4 results (Then, you can get interview chance in many good schools)

2. must prepare for interview very early on. Do mock interview with your child early and fix problems. To prepare for answering questions better, talk to them daily in different topics about daily news, school life, problem solving questions, etc

3. if your child is not very good in academic (not too bad of course), you must start building their profile in music , sport, speech, etc very early on. That will increase your chance of getting good schools too.

Profile is just for information, simple and clear is good enough.
‹ 上一主題|下一主題