用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節出場序
go

校際音樂節出場序 [複製鏈接]

小兒下星 期參加校際音樂節 Piano, 該組有60多人,小兒No.54
比賽於9.30 am開始,請問是否一定要9.30 am到,可否遲些報到,因為怕孩子沒耐性等。 Please give me some advice.
Many thanks.
   0    0    0    0

原文章由 curry123 於 08-3-8 21:36 發表
小兒下星 期參加校際音樂節 Piano, 該組有60多人,小兒No.54
比賽於9.30 am開始,請問是否一定要9.30 am到,可否遲些報到,因為怕孩子沒耐性等。 Please give me some advice.
Many thanks. ...

其實係可以遲入場,
不過你睇番小朋友參加第幾級,
預番每首歌幾長,千期唔好預到咁蚊,
遲到就肯定冇得評分囉!
如果60人,你預人地比賽左一半你就要到囉!
其實早到都唔怕,事關聽下人地彈成點都好,
話晒都第一次參加嘛,不過你個出席序都好好,
我個女玩左咁多年,發覺出場次序愈早,
得獎機會相對比較細,因為評判開始時俾分會手緊,
除非你好outstanding,完全零瑕玼,冇位俾人扣分啦!

總之知己知彼,就會百戰百勝啦!

Good luck!!

回覆 #2 babyhowie 的文章

babyhowie,
Thanks a lot.

回覆 #1 curry123 的文章

我小朋友比賽個日都有62人, 每15人出場就有5mins 小息.

由於參賽者和觀賽者要分開坐, 我見有部份已報到的小朋友都坐了去家長那裡, 到他們那批出場時, 才坐回台前那幾排座位上準備.

Thanks for your reply. If I arrive there half an hour later,
is it OK ?

原文章由 bigcat 於 08-3-9 00:15 發表
我小朋友比賽個日都有62人, 每15人出場就有5mins 小息.

由於參賽者和觀賽者要分開坐, 我見有部份已報到的小朋友都坐了去家長那裡, 到他們那批出場時, 才坐回台前那幾排座位上準備. ...

原文章由 babyhowie 於 08-3-8 22:07 發表

其實係可以遲入場,
不過你睇番小朋友參加第幾級,
預番每首歌幾長,千期唔好預到咁蚊,
遲到就肯定冇得評分囉!
如果60人,你預人地比賽左一半你就要到囉!
其實早到都唔怕,事關聽下人地彈成點都好,
話晒都第一次參加嘛,不過你 ...

我都覺得早出場蝕低d, 因為評判手緊d之餘, 去到後半部已經唔係好記得最初批參賽者既表演啦, 除非你好outstanding啦!! 所以通常攞獎既都係中間or後半部既參賽者!!
‹ 上一主題|下一主題