用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 08-09 入讀 york o既媽咪
樓主: pearjadema
go

有冇 08-09 入讀 york o既媽咪 [複製鏈接]

大家過咗註冊日對學校有d咩感覺...

Please check e-mail

原文章由 joan921 於 08-3-29 13:06 發表

thank you so much,  [email protected]

註冊完後覺得學校環境好污穢不堪, 星期一開學啦都未開始清潔 !
情況令人擔心, 唔知各位有此感覺呢 ?

我無親自去到註冊呀,之前面試去果時,見佢環境都ok,係有小小舊,諗住都就嚟有新校舍用la,不過而家又好似n1唔會搬過去住,不過都無所謂,最緊要小朋友返得開心就得la

原文章由 eunicepoon 於 08-3-31 10:25 發表
註冊完後覺得學校環境好污穢不堪, 星期一開學啦都未開始清潔 !
情況令人擔心, 唔知各位有此感覺呢 ?

不如統計吓,我地d度有幾多同學仔呀...

臻臻.........囝囝.........0509.........am

keroppikeroppi / Edvychan,

我29號返去交錢, 問學校都係話8月12日開學,
仲有我問埋會否開學會搬去新校舍, 佢地話太約
12月左右N1(K1)先會搬過去新校舍, 因現在未
裝修好。

原文章由 keroppikeroppi 於 08-3-28 17:54 發表

我之前打去問過啦, 開學日期係8月12 日 ~

臻臻.........囝囝.........0509.........am
昊藍.........囝囝.........0503.........am
原文章由 Edvychan 於 08-4-1 11:22 發表

原文章由 天藍 於 08-4-1 11:32 發表

昊藍.........囝囝.........0503.........am
家曦.........囝囝.........0509.........am

原文章由 天藍 於 08-4-1 11:29 發表
keroppikeroppi / Edvychan,

我29號返去交錢, 問學校都係話8月12日開學,
仲有我問埋會否開學會搬去新校舍, 佢地話太約
12月左右N1(K1)先會搬過去新校舍, 因現在未
裝修好。

...

天藍,

由上年面試時話新校舍會於開學前完成, 到現在又話要12月, 裝修要一年, 真係豪裝

3個都係BOY BOY, 唔知第日會唔會做同學仔呢?N1係咪得1班呀??

原文章由 henrykwok 於 08-4-1 11:52 發表

Edvychan,

我諗唔會得一班咁少, 應該都有幾班, 但幾多
班我就唔清楚!

希望有緣大家會做同學仔。

keroppikeroppi,

不過, 我比較鍾意舊校舍個地點, 近地鐵站同的
士站方便好多, 但真係比較舊。
原文章由 keroppikeroppi 於 08-4-1 13:07 發表

天藍,

由上年面試時話新校舍會於開學前完成, 到現在又話要12月, 裝修要一年, 真係豪裝

子謙....   囝囝 ...   0509 ...  am

thx..... henry kwok  , i got your mail .....

我問大家對學校ge感覺, 係因為註冊日 交錢時, 老師見我唔訂夏季校服, 問咗我兩次點解, 我依依哦哦咁話, 係呀, 唔使訂呀,,, 跟住佢問我係唔係有哥哥係到讀,留返俾佢呀, 我再笑笑口答唔係呀,點知佢都重要再問我咁點解唔訂呀,,, 我見佢求知慾咁強, 唯有話俾佢聽,我係出面買咗.. 佢o咗咀咁望住我, 好奇怪咁....我心諗又唔係得我一個唔買,, 使唔使咁奇怪呀..心諗..我唔慳d邊有錢俾阿仔交學費呀... .ha...ha...
跟住, 等緊攞收據的時間, 分別有兩個老師or主任, 叫我讀呢個7月班, 我話因為佢而家都有返緊pn, 所以唔諗住讀, 其中一個叫我咁你quit 咗嗰邊咪得lor....唔知點解, 我聽到覺得怪怪地咁...  

雖然選擇讀呢間學校, 都知道咩都係$, 但嗰日註冊完之後, 都重係有打開荷包任人搶的感覺.....不過見朋友個仔話讀得幾好, 好開心, 同真係學到嘢..咁我先放心d...希望阿仔開學之後都係一樣啦.....

佢都有問我點解唔要夏季校服呀..我話我有鄰居讀依間學校佢可以比我, 所以我就唔買..

佢又冇問我點解唔讀七月班..

算啦..你預咗依三年比佢搶錢, 最緊要小朋友讀得開心和讀書叻叻..
都係三年"姐"..

原文章由 joan921 於 08-4-2 12:42 發表
我問大家對學校ge感覺, 係因為註冊日 交錢時, 老師見我唔訂夏季校服, 問咗我兩次點解, 我依依哦哦咁話, 係呀, 唔使訂呀,,, 跟住佢問我係唔係有哥哥係到讀,留返俾佢呀, 我再笑笑口答唔係呀,點知佢都重要再問我咁點解 ...

原文章由 henrykwok 於 08-4-2 12:59 發表
佢都有問我點解唔要夏季校服呀..我話我有鄰居讀依間學校佢可以比我, 所以我就唔買..

佢又冇問我點解唔讀七月班..

算啦..你預咗依三年比佢搶錢, 最緊要小朋友讀得開心和讀書叻叻..
都係三年"姐"..

...

哎呀, 我無諗過要同學校解釋, 所以佢問我幾次我都唔知點答, 唯有照直講lor... 我都係好似你咁諗, 最緊要佢第日返學開開心心, 同鍾意呢間學校....咁我都安樂d....其實而家都未係好金, 過多兩年細仔好要讀k1我就真係大獲,...

[ 本文章最後由 joan921 於 08-4-2 15:48 編輯 ]

你好,小兒子瞻將入讀 k1,原本我同大家一樣,見到突然加了這麼多學費及不明所以的高昂茶點費,決定不讀的了,也沒去註冊。結果有老師打比我問為何不讀?我問了一些問題,該小姐答了可與大家分享。
1/ 週六上的額外語文學習是自由參加的
2/ 而日常的英文堂由今年開始會滲一些國際課程的內容,如 cambridge, jet set 等的,即就算唔額外上週六的課,平日都有接觸
3/ 茶點可以自行帶,但如大顆兒一起吃相同食物,可改善幼兒的偏食情況,呢點我認同。

除此, 還有每年約 $1500 書簿費。
我見 york 這麼有誠意,又會找我問是否收不到通知,算是一間有 follow up的學校,結果補辦手續了。
又,如真的有更佳選擇,7月1日前通知學校可取回已繳費用。
如我資料有錯,請更正。

snowB

[ 本文章最後由 snowB 於 08-4-2 17:17 編輯 ]
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

原文章由 joan921 於 08-4-2 15:37 發表

哎呀, 我無諗過要同學校解釋, 所以佢問我幾次我都唔知點答, 唯有照直講lor... 我都係好似你咁諗, 最緊要佢第日返學開開心心, 同鍾意呢間學校....咁我都安樂d....其實而家都未係好金, 過多兩年細仔好要讀k1我就真係 ...

咁我就比較好彩,當日我都沒有買校服而她們也沒有追問因由,而且等拿收據時有一位老師講解video入面上課情形以及向我解答了很多問題.........無論怎樣也好我同大家一樣都係想小朋友開心及學到野

家曦.........囝囝.........0509.........am
Adrian......囝囝.........0616.........am

Adrian......囝囝.........0616.........am
欣晴Anson.....囡囡.....0504........am

Hello!各位媽咪,
我囝囝都係08-09呀! 加埋我得唔得呀?

欣晴Anson.....囡囡.....0504........am
匡匡.........囝囝.........0510.........am
‹ 上一主題|下一主題